Politică

Să interzicem casele pentru săraci, ca să ia și ei un credit pe urmă!

Uitați cum funcționează statul: creează o problemă, după care joacă rolul salvatorului; îți dă foc la casă, după care zice că este pompier și te ajută să o stingi. La finalul poveștii tu sfârșești mai sărac, fiindcă ai plătit impozite pentru asemenea “servicii”, ba eventual te-ai mai și îndatorat la bănci ca să repari prejudiciul.

polite

Caz concret, interzicerea locuințelor pentru săraci. Guvernul va interzice construcția de locuințe care nu îndeplinesc un nivel minim de confort (în opinia guvernului, adică). Nu e o noutate, măsura există și în prezent, ea doar va suferi un update. De exemplu, este ilegal să construiești garsoniere cu o suprafață mai mică de 18 mp. Este ilegal să construiești apartamente cu 3 camere fără baie + WC de serviciu. Bucătăriile trebuie dotate obligatoriu cu spălător cu cuvă și picurător. Este ilegal să construiești apartamente cu 2 camere fără ca una dintre ele să aibă măcar 18 mp. Și așa mai departe.

Evident, toate aceste cerințe minimale costă. Cine plătește pentru ele? Clientul, logic, doar nu klingonienii. Dar ce te faci cu oamenii cu venituri mici, care nu își pot permite să cumpere locuințe la standardele minimale? Că ne place, că nu ne place, că ne punem dopuri în urechi ca să nu-i auzim sau ochelari de cal ca să nu-i vedem, întotdeauna există astfel de persoane. Există persoane care au ZERO locuințe, există oameni care trăiesc din ajutoare sociale, există cetățeni care au salarii sau câștiguri foarte mici. Cu siguranță și-ar dori și ei o locuință și, decât să stea cu părinții claie peste grămadă sau într-o casă de chirpici ar prefera să se mute într-un apartament cu două camere fără chiuvetă cu picurător și fără sufragerie de 18 mp. Dar uite că, grație bunăvoinței și milosteniei politicienilor, acești oameni vor rămâne pe drumuri, fiindcă asemenea locuințe nu se pot construi. Dormitorul trebuie să aibă minim 12 mp, v-am zis?

Ei, dar să nu ne grăbim… după cum vi s-a povestit, socialiștii au întotdeauna grijă de săraci. Statul le va da și lor o șansă. O șansă de a rămâne îndatorați pe veci pentru mutarea într-o locuință nouă. Se cheamă Programul Prima Casă, varianta cu update, care urmează să vină. Deci, după ce statul a interzis producția de case mici pentru săraci, acum vine și îi momește să credite pentru a cumpăra locuințe mai scumpe – locuințe de care de fapt oamenii săraci nu au nevoie și pe care în realitate nu și le permit. Procesul este posibil datorită tiparniței de bani, expansiunii creditului și manipulării ratei dobânzii. Aplauze, vă rog…

Vă vine să plângeți? Dar de ce? Nu ați auzit expresia (inventată tot de socialiști) “Dacă nu au bani de pâine, atunci să mănânce cozonac”? Exact despre asta este vorba: cine nu își permite să cumpere o locuință respectând condițiile impuse de politicieni, să facă bine să se îndatoreze pe 30 de ani și să se mute într-o casă mai bună.

Iată, așadar, cum se perpetuează capcana sărăciei: le blochezi oamenilor accesul la o viață mai bună, după care îi impozitezi/îndatorezi ca să-i scoți din groapă. Evident, așa nu vom ajunge nicăieri. Filosofia intervenționismului nu face decât să perpetueze polarizarea socială, adică să-i țină pe oamenii săraci tot la periferia bunăstării.

Dacă doriți să vedeți unde duce populismul imobiliar, uitați-vă peste ocean, la SUA. Milioane de oameni au fost evacuați din case, asta după ce au trăit “visul american” și au plătit ceva rate la bănci. Am avut și noi criză imobiliară, dar se pare că nu ne-am învățat minte. E drept, la noi criza imobiliară a afectat mai degrabă “burghezia” dar, cum România urmează un traseu de convergență cu “valorile occidentale”, următoarea criză va fi subprime. V-am povestit deja despre aceste lucruri, de când cu discuția cu legea dării în plată.

***

S-ar putea ca, la următorul update, statul să reglementeze exact cât de groasă trebuie să fie salteaua de pe pat. Dacă a reglementat deja câtă apă poți să tragi la WC, nu văd de ce nu ar face și asta, e în logica sistemului.

Autor: Bogdan Glavan

Sursa: Anacronic.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu