Politică

Mihail Gorbaciov, avertisment către USA: ”Încercaţi să impuneţi democraţia voastră oamenilor din diferite ţări, o exportaţi ca pe pliculeţele de cafea, dar oamenii trebuie să-şi facă propria alegere!”

SUA îşi exportă democraţia în lume ca pe nişte “pliculeţe de cafea”, a declarat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, într-un interviu acordat agenţiei de presă Interfax, cu ocazia împlinirii vineri a 25 de ani de la puciul din august de la Moscova, informează agerpres.ro.

Mikhail Gorbachev: 'It’s bad enough having the Russian media distorting the truth, without Nato doin

În interviul publicat pe site-ul Interfax, Gorbaciov susţine că Occidentul, inclusiv Statele Unite, nu doreau ca Uniunea Sovietică să devină un stat democratic puternic. “O astfel de Uniune ar fi fost garantul că politica de măsuri unilaterale şi politică de dominaţie a SUA nu ar fi existat (…). Scopul lor a fost să nu facă posibilă – ca şi acum în Rusia – crearea unui stat democratic puternic”, consideră acesta. “Numeroşi politicieni americani au văzut atunci în Gorbaciov un obstacol în calea planurilor lor, mizând pe Boris Elţin”, a opinat el.

În opinia sa, Statele Unite încearcă şi în prezent să ducă o astfel de politică. “La vremea respectivă, le-am spus americanilor: încercaţi să impuneţi democraţia voastră oamenilor din diferite ţări, o exportaţi ca pe pliculeţele de cafea, dar oamenii trebuie să-şi facă propria alegere. Dar ei au continuat şi continuă să ducă o astfel de politică externă. Chiar şi preşedintele Obama, ales în mod democratic şi care se bucură de o autoritate considerabilă în ţara sa, nu a reuşit să schimbe acest curs privind impunerea soluţiilor unilaterale. Dar mă îndoiesc că aceasta este ceea ce a vrut”, a afirmat fostul lider sovietic.

Referitor propriu-zis la puci, Gorbaciov a amintit că el a plecat în vacanţă nu în ajunul loviturii de stat din august, ci înaintea semnării noului tratat de restructurare al URSS, destinat să reformeze Uniunea Sovietică, iar forţelor conservatoare de la vârful conducerii sovietice le-a fost teamă tocmai de aceste reforme.

Amintim că Mihail Sergheevici Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), între 1985 și 1991, este primul și singurul președinte al Uniunii Sovietice (1990-1991).

Autor: Alexandra Cruceru

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Mihail Segheevici Gorbaciov, obstacol in calea politicienilor americani, aceeasi care au destabilizat America si o lume intreaga. Pai cat de comunist a fost, cand a afirmat ca “Oamenii trebuie sa-si faca propria ALEGERE”. Un OM, MARE si de CARACTER. Acel semn, sub forma hemangiomului, denota faptul ca reprezinta o voce adevarata (noi, nu credem, pana nu vedem semne cu ochiul liber, pers. al caror semne nu sunt vizibile, actioneaza din anonimat). Sub sigla comunismului s-au comis multe erori de-a lungul Istoriei, dar sub care sigla nu s-au comis?! Se-alege, incetisor, graul de neghina. Nu va fie frica, valul se ridica!

Abonează-te la newsletter