Politică

Treziti-va! Asta nu e Romania NOASTRA!

DOUA ROMANII!

Suntem blocati, inerti, paralizati privind la doua Romanii: Romania LOR – hotii, coruptii, agramatii, tupeistii si Romania NOASTRA- a oamenilor cinstiti, muncitori, pregatiti, integri, capabili, tineri si destepti. Suntem dezamagiti, obositi, paralizati in plan politic, mentinuti in aceasta stare de inertie, in mod premeditat, de clasa politica, multumita de faptul ca noi am incetat sa mai reactionam si nu facem decat sa ne vedem de treaba noastra si sa ne platim cuminti taxele, multumindu-ne sa ne plangem si sa injuram. Nimeni nu mai vrea sa riste, am devenit spectatori la ceea ce ni se intampla.

NU SE MAI POATE ASA!

Petre Tutea nu a luptat o viata pentru ca d-ra din Bamboo si un cioban sa fie alesi sa ne reprezinte in Parlamentul European. Probabil se rasuceste in mormant cand vede un popor cultivat ascultandu-si conducatorii schimonosind cuvantul Google. Toti cei care au murit la Revolutie nu au facut-o pentru ca noi sa ajungem sa fim batjocoriti si sfidati de doamne cu tupeu ce beneficiaza de bugete de milioane din banii nostri. Avem o responsabilitate fata de cei de dinaintea noastra care au crezut in noi, fata de noi insine si fata de copiii nostri, sa actionam. Ni s-a inoculcat ideea ca nu putem face nimic, ca orice tentativa este sortita esecului, ca nu ne putem uni, ca suntem un popor de incapabili! Nu suntem! Trebuie spart acest tipar care le convine de minune analfabetilor si hotilor care ne conduc.

SUNTEM MILIOANE DE ROMANI DESTEPTI!!!

Suntem milioane de romani educati- ne-am tocit coatele pe bancile scolilor, am trecut prin emotiile examenelor, prin stresul sesiunilor, multi am facut Master, Doctorate, in Romania si in strainatate, am visat sa schimbam lumea… ca sa ne conduca niste analfabeti acum?

Suntem milioane de romani muncitori, corecti, integri, cu initiativa- intre 8 si 16 ore pe zi ne straduim sa adaugam valoare, in businessul nostru sau in businessul altcuiva, ne luptam cu taskuri, deadline-uri, traininguri, clienti dificili, bugete de mii de euro sau de milioane, previziuni, team buildinguri, PowerPointuri, sedinte, stress- ca sa ne conduca si sfideze niste hoti si niste parveniti?

Sunt milioane de romani care au plecat scarbiti din tara, cladesc economia altor tari, cu sufletul sfasiat de dorul de tara lor si tanjind dupa acel concept de Acasa, pierdut in mocirla cotidianului romanesc. S-ar intoarce fara ezitare in Romania, dar cum ar putea suporta haosul de aici, mai ales dupa ce au trait intr-o tara civilizata?

Atatea milioane de oameni destepti, integri si cu bun-simt …suntem paralizati! Ne platim mecanic taxele si ne dam cuminti la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat, un hot sau o papusa blonda cu tupeu si cu un singur talent, platit mult prea scump, din banii nostri.

ENOUGH IS ENOUGH! NE INTOARCEM ACASA!!!

Nu se mai poate asa! Enough is enough! Facem apel catre toate persoanele integre, capabile, educate, care au cladit ceva prin munca lor, fara sa fure, sa ia atitudine pentru a stopa prostia ce ne afecteaza pe toti. Trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu balls si cu coloana vertebrala! O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti si suportam ce ni se intampla doar visand la urmatoarea iesire din tara.

E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati , asa cum se intampla cand esti angajat intr-o companie multinationala, fara sa fie acceptati daca nu li se dovedeste integritatea si eficienta. O miscare a oamenilor care nu au mai fost implicati in viata politica, neintinati, ne-spalati pe creier, ne-jigoditi. O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. Este nevoie de o miscare a oamenilor destepti, tineri, cu atitudine, experti in domeniul lor.

BUCURESTIUL NU ESTE TEHERAN SAU CHISINAU!!

Avem un plan de organizare, avem un plan de finantare, avem usi deschise catre marile centre politice si financiare care cauta in Romania un interlocutor nou. – este nevoie doar de oameni integri si capabili, dornici sa ia initiativa.Singura solutie viabila pentru Romania de acum este sa se uneasca toti oamenii capabili pe care ii avem in toate domeniile. Creierele vanate de toate companiile multinationale, oamenii care gestioneaza bugete de miliarde, conduc sute de mii de angajati, sunt cosmopoliti, stiu sa negocieze /sa munceasca / sa comunice intr-un mediu international, intr-o piata globala- nu au doar viziune limitata de speculant din Pipera Tunari. Contabili, avocati, oameni din banci, din agentii de publicitate, din agentii imobiliare,din agentii de turism, din comert, din presa, intreprinzatori private, artisti, medici, scriitori ….chiar nu exista alternativa la Vanghelie si Becali????

Dar cei mai mari dusmani pe care ii avem suntem noi insine, nu sistemul contra caruia dorim sa actionam. Caci daca noi am avea curaj, cum ar putea niste analfabeti limitati sa ne opreasca? Mai ales ca Bucurestiul nu este Teheran, sau Chisinau(….si totusi ei au avut mai mult curaj decat noi!)

PENTRU O ROMANIE DE VULTURI, NU DE STRUTI!

Aici si acum e momentul ca generatia noastra sa preia initiativa. Avem sufletul curat, demnitate, track record, si visul unei Romanii demne de istoria sa si de potentialul poporului – sa aratam ca ne pasa, ca suntem gata sa ne asumam raspunderi si atit poporul cit si marile capitale ale lumii ne vor sustine…masinatiile clanurilor politice sint descreditate atit in Romania cit si la Washington, Brusells si pina si la Moscova.
Trebuie sa gasim si sa sustinem oameni de care sa fim mandri ca ne reprezinta. Sa identificam valorile si sa le convingem sa se implice. Trebuie sa luptam pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri. Pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei. Pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit nu din furat. Pentru un viitor mai bun pentru noi si pentru copiii nostri, in tara noastra, nu printre straini. Pentru o Romanie de vulturi, nu de struti ( am ajuns niste struti, cu capul in nisip si posteriorul la dispozitia tuturor analfabetilor – sper sa nu va simtiti jigniti de exprimarea plastica, este doar realitatea!….suntem vulturi doar in businessul nostru, in zona noastra de comfort sau cand iesim din tara, asta daca nu ne trateaza vreun strain de sus ca avem pasaportul pe care il avem!) Ajunge. Haideti sa ne trezim! Haideti sa luptam pentru o Romanie cu balls!

TE VREM!!

Vrem nume de persoane carora tu le poti incredinta viitorul tau.
Nu vrem critici, nu vrem sa ne plangem- toti stim care este realitatea, nu mai este nevoie de inca un catalog de plangeri. Vrem solutii, iar solutiile nu sunt posibile fara oameni capabili. Vrem nume. Nume de oameni integri, loiali, cu bun-simt, mandri ca sunt romani, pregatiti, care stiu ce inseamna un task, un deadline, o echipa. Poti fi chiar tu! Sau poate fi cineva care iti este apropiat. Sau o persoana pe care o admiri.

Chiar daca multi nu ne dau nici o sansa, o vom face. Sta numai in mainile nostre sa ne schimbam viitorul- trebuie doar sa gasim oamenii carora sa il incredintam.

Unii spun ca nu putem….BA DA, PUTEM!

Pentru Copiii Nostri, Pentru Redobindirea Demnitatii de Roman- Treziti-va!

COPYRIGHT Alexandra Svet
Drepturile de autor ii apartin Alexandrei Svet
Contact Info
Email: alexandra.svet@gmail.com
Location: Bucharest, Romania

Despre autor

contribuitor

Adauga un comentariu

  • Dan,
    Oricum timpul se pierde de pomana.Mai bine tragi pentru ceva…
    Problema la noi tine de lipsa radacinilor respectabile in familii.Aia care fac lucruri bune pe afara incearca sa apere numele bunicilor lor si sa-i adauge mai mult prestigiu.Multi romani se jeneaza de trecutul lor si … renunta la continuitatea familiei .Astfel ajung sa nu aiba nimic de aparat.Asa dispare onoarea.
    In istorie,inteligenta nu a insemnat mare lucru.Tenacitatea , curajul si sentimentul onoarei au facut diferenta.Si cainii sunt inteligenti(oarecum),isi iubesc puii si simt frica ,dar, doar oamenii(si nu toti) au sentimentul onoarei,sentiment aparut din nevoia de a te sprijini pe camarazi in lupte .Asta ne separa de animale,deci cine nu-l are …
    Poate daca aveam mai multe razboaie adevarate pana pe la 1800…
    Nu uita ca daca esti o javra,orizontul iti este mai larg,neavand elemente care sa-ti ingradeasca miscarile. Ce daca furi si tragi tepe? Te faci de ras? In fata cui?

    O ultima ideie: Patriciu sau Vantu nu merita sa fie infierati.In opinia mea,daca nu luau ei tot,romanasii isi faceau solare multe din fiarele de la Midia-Navodari.Multi ii urasc pe capitalisti.Multi idioti ma urasc si pe mine.Isi justifica neputinta si prostia imaginandu-si ca fur . Alternativa ar fi sa accepte ca sunt mai bun decat ei.Ce crezi,vor accepta? Iti spun eu ca le este mai comod sa ramana la prima varianta,dar, stai linistit ca si eu ii “plac”.
    Stii ce a facut Vantu? Sa-ti propun ceva: Da-mi o suta de euro si daca astepti cat am eu chef ai sanse de unu la un milion sa castigi o mie.Cine accepta isi merita soarta ! Vei spune ca oamenii sunt nepregatiti.Ce dracu-i mana sa se combine cu afaceristi atat de abili? Iti spun tot eu.Sunt fuduli.

  • Buna Catalin
    Si tuturor celor care au mai ramas pe aici

    Ai dreptate in multe privinte. Multa dreptate ai. Asa este! “lipsa radacinilor respectabile in familii”. EXCELENT!!!
    Insa cine a impins oamenii catre dezbinare si de ce? Oare cei care s-au lasat furati de mirajul american sau industrialist al plecatului de acasa de tinar, de a-ti lua viata in propriile miini sint de condamnat? Mie mi se pare ca asta tine intr-o oarecare masura si de de tenacitate si curaj care intr-adevar, vorba mare ai grait: completeaza inteligenta. Dar mai tine si de o instigare tacita, subinteleasa, la a-si dezbina oamenii pina si propriile familii.
    Am studiat indeaproape in Spania acest aspect, caci a fost pentru prima data cind m-am izbit pur si simplu de realitati pe care nu le intelegeam atunci. Nu mai auzisem niciodata de asta si credeam si eu, eram convins, ca toata lumea de altfel, ca daca pleci de-acasa si te iei de git cu viata esti un barbat adevarat. Acolo in Spania insa, “a pleca de-acasa” este vazut ca un teribilism excentric pina si de adolescenti. Si indiferent cit de modest ar fi fost trecutul familiei lor, ei se mindresc cu asta. Poate ca si de asta a fost posibil “MIRACOLUL SPANIOL” si Spania cind a intrat in uniune era mai putin, mult mai putin dezvoltata decit Romania. Putini stiu asta acum cind Spania este o putere economica. Spaniolii o stiu, si o recunosc cu o demnitate care te lasa mut: “E-he – si noi am emigrat in masa in anii ’70. Stim cum e sa fii emigrant. Voi o duceti bine in Romania acuma cind veniti incoace. Noi n-aveam efectiv nici ce sa mincam. Dar o sa va intoarceti si voi acasa si-o sa faceti Romania mare…” spuneau majoritatea zimbind ingaduitor si cu un aer intelept. Pina si cei tineri.
    In afara de marile familii burgheze din America, din Europa si din intreaga lume, poate cu exceptia tarilor din Europa de Est, stii care sint familiile cele mai unite? Familiile de tigani. Cum reusesc tiganii sa ajunga de la familie la clan, cum ajung sa-si faca numele atit de respectat indiferent in ce regim politic si indiferent sub ce guvern sau loc din lume s-ar afla, este un mister. Poate ca avem multe de la invatat si de la ei. Altele decit invatam de fapt. Caci invatam toate relele si nimic bun. Aroganta noastra data probabil de “tirania multimii” de care pomenea Nevermore intr-un comentariu anterior ne face probabil sa credem ca noi nu avem nimic de invatat de la nimeni si in special de la tigani.

    Am sa incerc sa mai postez aici un articol prin bunavointa administratorilor acestui site, pentru a nu va ocupa atentia cu texte intr-adevar lungi si probabil plicticoase. Este tot un capitol din cartea mea si face referire si la “dezbinarea tuturor impotriva tuturor” pentru a conduce. Se numeste SA PUNEM PUNCT EREI MACHIAVELICE.
    Fac referiri la “clasici” nu pentru a arata cit de “citit” as fi eu Catalin! Ci din cu totul alte motive. Nu toti sint ca tine ca Nevermore sau ca altii de aici si de oriunde, si nu toti au avut ocazia sa se informeze corect si s-au lasat cu buna credinta dezinformati. Pe de alta parte o afirmatie lipsita de contextul ei natural stii si tu la fel de bine ca si mine si ca oricine, ca este o manipulare si manipularea nu sta in scopurile mele. De aceea vreau sa ma asigur ca afirmatiile mele stau macar intr-un minim context adecvat.
    Iti voi raspunde si la celelalte consideratii ale tale, caci mi se par deosebit de interesante, si ma doare tare mult ca Alexandru, un tip ce pare atit de inteligent si curat de altfel, se lasa furat si el de “propaganda de partid” din zilele noastre referitoare la “cei mari”.

    Pe curind
    Cristian

  • am citit tot ce ati scris; am vazut-o pe d-na sau d-ra Svet la Sinteza Zilei. Am 33 de ani iar imediat dupa Revolutie nu am auzit decat vorbe goale si, dupa parerea mea, tot ce scrieti, atata timp cat nu luati atitudine, tot vorbe goale vor fi. Adevarate, dar goale. Toata lumea stie ca trebuie sa facem ceva, dar nimeni nu stie ce. Este foarte greu sa facem lumina in acest haos atata timp cat prin toate mijloacele se incearca (si se reuseste) indobitocirea noastra. Atata timp cat vom fi sclavii banilor nu vom face niciodata nimic: pentru bani toti facem compromisuri: moderatorii, realizatorii, producatorii accepta prezenta unor personaje gen Nikita, Naomi etc in emisiunile lor; jurnalistii posteaza tot felul de indivizi si individe pe prima pagina pentru ca “astea vand” (scuza lor) si tot asa. D-ra Svet, la intrebarea lui Gadea “ce ai de gand sa faci referitor la ce spui” a dat un raspuns care m-a enervat si care m-a facut sa ma intreb daca traieste in tara asta: “sa identificam oamenii care sunt capabili sa ne reprezinte”. Intrebarea e “cum ii identifici?” Niciunul dintre noi nu traieste cu ei; niciunul nu stie care le sunt in realitate principiile; niciunul nu stie pana unde ar merge fiecare si cate compromisuri ar fi dispus sa faca si multe alte lucruri de genul asta. Noi nu vedem decat o imagine a unui om; una din fetele pe care fiecare om le are si pe care vrea sa le arate. Asa ca, din punctul meu de vedere chestia cu identificarea persoanelor capabile, pica din start. Eu as propune altceva: cei capabili sau care se considera capabili sa propuna nise proiecte de legi, proiecte care sa circule pe internet, sa fie comentate de alti oameni capabili care sunt interesati si vor sa se implice si, dupa ce se obtine forma finala si logica, un alt grup de oameni (capabili) sa mearga cu ele in Parlament, in media si sa obtina promulgarea lor. Pentru ca e foarte simplu sa spui “hai sa facem ceva” si in realitate sa nu faci altceva decat sa discuti pe diverse forumuri; asta e tot o forma de vaicareala, dar in sistem electronic.
    Mi-a placut intrebarea Ioanei referitoare la d-ra Svet: unde poate fi gasita; cum se discuta cu ea?
    A! Si inca ceva: cand banii nu vor mai reprezenta un scop in viata noastra, poate atunci se va schimba ceva. Dar asta e un pic mai greu pentru ca in cafenelele din Dorobanti nu te primeste nimeni pe gratis. Eu nu mi-am mai platit taxele si nici ratele pentru ca nu mai am de unde, nu pentru ca nu vreau. As vrea sa fiu in legalitate dar nu am cum.
    Si ar trebui sa mai cerem ceva: fiecare, indiferent de functia si institutia in care lucreaza, in momentul in care a gresit, sa plateasca; sa fie responsabil pentru faptele lui, iar daca nu are constiinta, haideti sa propunem un sistem de penalizari aplicabil celor care sunt platiti din banii nostri si sa ne luptam ca acest sistem sa functioneze.
    Cam atat.
    Cara

  • Bai frate,
    Cum dracului de se intampla ca toate manifestarile astea aluneca in stanga ? Cand vad petarde d-astea lacrimogene ma ia capu’ rau de tot. Ce ne tot frecam atat sa inventam apa calda? Nimeni nu pricepe ca America este mare ( sa nu bateti campii ca a esuat sistemul pentru o “sincoputa-crizuta ” ca asta) pentru ca libera initiativa a adus-o acolo ? Tot nenorocitul asta de capitalism rezolva criza (septica dealtfel), poluarea si incalzirea globala . Vi se pare ca in China este aerul curat?Poate in Rusia? Filmele alea la care ne zgaim sunt facute acolo.Ei au trimis oameni pe Luna ,Aretha este tot de acolo si inmormantarea lui Jako a fost tot acolo.Pentru un american ati umplut batistele cu muci .Pentru Dan Spataru nu au plans tot atatia. Pana si amaratul asta de-a murit acum este produsul Americii .Tara aia si sistemul ala au impins oamenii catre performante pe care indivizii nu le pot suporta(inca).La fel si Anglia , Olanda,Franta etc
    Nu capitalismul si banii sunt de vina.Bogatii Romaniei sunt atat de penibili, deoarece sistemul care se opune in mod natural acumularilor masive este foarte slab.Asa apar idiotii pe GSP .Desi sunt atat de prosti,sistemul ce ar trebui sa-i filtreze este si mai prost.Este ca si cum ai da unui copil de zece ani teste pentru handicapati si pe urma sa vrei sa castige olimpiada la matematica.
    Problema la noi (si nu a noastra ori a mea)
    tine de incapacitatea de a face performanta.Cand oamenii de pe acilea nu reusesc, prefera sa dea vina pe tot felul de ghinioane in viata in loc sa recunoasca faptul ca-s tampiti.Ei vor sa ramana capitalisti in loc sa-si caute un servici.Vor sa faca afaceri cu Vantu,sa “investeasca”,desi au patru clase. Idioti ! Cand am declansat “greva fiscala” nu am sperat la nici un suport.Cunosc poporul asta prea bine.Am avut sute de accesari in cateva minute.Toti voiau sa “rupa” guvernul dar…anonimi. Stiti ce? Nu ma mir ca aproape toti de acolo spuneau ca o duc rau. Ce-i face sa creada ca merita mai mult ? Niste lasi !
    Si nu uitati : sa facem,sa dregem…

    PS
    Eu renunt la bani, la propunerea geniala de mai sus .Stiti pe cineva care da la schimb un concediu pe cauciucuri Pirreli? Dau diferenta si un tricou cu maneca lunga.
    Cat dracu’ mai batem campii ?

  • Ha ha ha!

    Buuna Catalin!

    Marturisesc sincer ca nu m-am mai amuzat atit de multa vreme: Chiar incepuse sa para trist articolul asta fara nici un comentariu ca “pe vremuri”. Dar uite ca lucrurile se schimba.
    “Cum dracului de se intampla ca toate manifestarile astea aluneca in stanga ? Cand vad petarde d-astea lacrimogene ma ia capu’ rau de tot.”
    Ha ha! Care “stinga” mai Catalin. Tu esti un tip istet. Unde e mai “stinga asta”? Hai spune-mi si mie, ca de cite ori ies pe strada ma uit dupa ia si n-o vad mai frate. Au pitit-o astia? Unde e stinga? Si ori sint eu miop dar nici dreapta n-o vad pe nicaieri. Despre ce vorbim noi mai Catalin? Care dreapta si care stinga?
    Si popii vorbeau parca de paradisul care e cica prin ceruri si daca dam coltu’ repede, avem sanse sa ajungem repede in rai, asta… binenteles, daca “cotizam” si pe la biserica, ca trebuie sa manince si gura lor ceva. Altfel mergem in iad. Eu m-am uitat si sus spre ceruri cind era senin si nu l-am vazut pe “paradis” asta. Tu l-ai vazut? Macar “dreapta” asta sau “stinga” asta, daca le-ai vazut spune-mi si mie unde sint, pe ce strada si la ce numar, sa mi le bag in GPS, ca as da si eu o fuga, macar sa nu mor prost. Sa stiu si eu ce “pisica pe orez e asta”.
    Aaa, am auzit eu o poveste ca cica odata, demult, unii, niste evrei, s-au apucat de i-au luat pe oameni si i-au asezat pe-o sfoara, ca pe niste vrabiute, si-au inceput apoi sa-i caute prin buzunare si-au spus:
    – Baaa… ia care ai mai multi bani la dreapta si care nu la stinga. Hai, alinierea asa cum v-am spus! Aia care are cei mai multi cel mai la dreapta si aia care n-are deloc cel mai la stinga!
    Te pomenesti c-o fi adevarat si eu stau si caut ca prostu’ pe strazi si pe harti “stinga” si “dreapta” astea de vorbeste politicienii de ele de-mi vine rau, si cin’ colo ele e doar in capu’ la oameni!
    Nu de alta da’ sa-mi spuna si mie cineva: “eu cu cine votez?” Ar trebui sa bat la usa la “stinga” ca n-am o letscaie, si tu cred ca la “dreapta” ar trebui ca esti d-aia d’are bani, am inteles.
    Mai Cataline! Cum poti tu cu mintea ta atit de mobilata sa crezi in baliverne d’astea? Nu pot sa te-nteleg. Explica-te! Cum poti tu sa te “lapezi” de tine insuti, de valorile tale si sa te transformi intr-un “aparator” atit de inversunat al unor cauze imaginare? Esti chiar asa convins ca in lumea sta larga nu mai exista alte valori decit banii? Nu pot sa cred. Esti prea inteligent sa te lasi pacalit asa usor de propagande, indiferent de unde vin ele, de la “est” sau de la “vest”, de la “stinga” sau de la “dreapta” Hai sa stam de vorba pe tema asta macar! Crede-ma! Eu stiu despre ce e vorba. Asculta-ma macar aici daca articolele pe care le public pe acest “site” ti se par plicticoase.

    PS

    Ma semnez cu Cristian B de-acuma ca a mai aparut un Cristian

  • Aseara, in timp ce scriam pe aici, in frumoasa noastra tara cativa baieti imi jefuiau firma. Tare nu ? Asteaptam criminalistii de trei ore !
    Succesuri !

  • Buna Cara!

    Vorbe, da, sigur ca da. Asa sintem noi oamenii. Nu ne putem intelege decit prin vorbe. Vorbele sint mult mai importante decit crezi. Tu singurica spui ca “ne indobitocesc” Cum crezi c-o fac altfel decit cu vorbe. Nu ti-a intrat nici unul din ei in casa sa-ti ia nimic cu forta. Tu singurica te duci si-i platesti sa te indobitoceasca si pe tine cu “vorbe”. Pina nu vom invata “tainele” acestor “vorbe” nu vom cistiga nici o batalie. Vom ramine mereu marii invinsi ai sortii, spre rusinea noastra si risul lor zeflemitor, invinsi de niste stupide “vorbe”.
    Nu ei sunt vinovati ca voi credeti in “vorbele” lor si nu sunteti in stare sa vi le ticluiti pe-ale voastre si-n care sa credeti. Fapte? La ce fapte te referi cind ceri sa treaca lumea la fapte? Ce sa faca? Vezi? Ca sa-mi raspunzi ai nevoie de “vorbe” Si tu nu cunosti vorbele alea.
    Marea batalie e la “vorbe” Cara draga. Marx cu “vorbe” a schimbat o lume-ntraga. Puneti mina si cititi, informati-va si mai ales GINDITI! Ginditi-va de zece ori inainte sa faceti ceva. Numai gindind va veti da seama ca “vorbele astea goale” cum le spuneti voi sunt poate cel mai important lucru pe lumea asta. Nu le subestimati importanta. Ei au inteles asta si sunt mesteri mari la “vorbe”. De-aia sunt ei acolo sus si nu voi!

    Cu deosebit respect
    Cristian Butusina

  • Buna Cristian B!
    Ai foarte mare dreptate cand spui sa nu subestimam importanta vorbelor. Dar, oare, tu nu esti un mester mare la “vorbe”? Esti acolo sus? Daca ai ajuns acolo, si nu esti egoist, poate ne spui si noua cum ai reusit. Daca nu ai ajuns acolo sus, inseamna ca ti-a lipsit ceva. Si cred ca stii ce: banii si relatiile. Nu eu am cerut sa treaca lumea la fapte. Daca ai citit cu atentie, ti-ai dat seama ca tot ce am scris a fost o reactie la ceea ce a scris d-ra Svet, care indeamna oamenii sa faca ceva, dar (cel putin asa mi s-a parut mie) nici ea nu stie ce. Eu mi-am exprimat o parere despre cum cred eu ca ar trebui sa se faca, desi, daca vrei parerea mea sincera, pe care mi-e frica sa o spun cu voce tare aceasta ar fi ca e un pic cam tarziu pentru noi sa ne trezim. Din punctul meu de vedere haosul e prea mare si nici macar nu stiu de unde ar trebui sa se inceapa. Am citit si am auzit la TV ca mii de oameni i s-au alaturat d-rei Svet pe Facebook. N-am inteles inca pentru ce i s-au alaturat; poate nu sunt eu destul de informata. Eu oricum nu am vazut nicio miscare. As fi dispusa sa ma alatur, daca as vedea ceva concret.
    Da, vorbele sunt foarte importante, numai ca noi, sau cel putin eu, nu mai cred in vorbe. Si, pe cale de consecinta, actionez in felul meu pentru a-mi exprima nemultumirea. Cand un angajat al unei institutii publice platit din banii nostri a facut un abuz de functie, am dat institutia in judecata. Si am castigat. Dar pentru ca persoana care savarsise abuzul nu a suferit in niciun fel (asa e sistemul), i-am facut si acestei persoane plangere, ca sa simta ca ea e cea vizata. Si pot sa iti dau n exemple despre cum reactionez eu la “mediul inconjurator”. Cam astea, din punctul meu de vedere sunt armele pe care le avem acum. Si inca ceva: eu nu platesc pe nimeni sa “ma indobitoceasca”. Vorbeam la modul general, pentru ca, din fericire fac parte din generatia care a avut ocazia sa citeasca o carte buna, sa invete sa faca diferenta intre fictiune si realitate, intre moral si imoral etc.
    Si pentru domnul care dorea un concediu in schimbul unor cauciucuri Pirelli si tricou cu maneca lunga: banii n-ar trebui sa fie decat un mijloc, nu un scop. Nu pentru asta ar trebui sa traim. Noi acordam atata importanta banilor. Ce s-ar intampla, daca, in loc sa ma chinui un an intreg si sa ma privez de orice pentru a merge pe Coasta de Azur 3 zile, as merge cu mult mai putin bani la tara si as sta o luna? Ce s-ar intampla daca am proceda toti asa? Agentiile ar fi nevoite sa scada preturile, nu? Ma lovesc in fiecare zi de probleme, numai ca nu le mai dau atentie. Ajut pe fiecare cu ce pot si ma simt multumita ca am putut ajuta. Si nu astept nimic in schimb si ma bucur ca imi am familia aproape, ca tata a trecut cu bine peste operatiile de cancer (desi, din cauza lipsei de bani a fost mutat din spital in spital si nu i s-a acordat atentia necesara dupa ce a platit atata timp CAS si CASS), ca mama e sanatoasa, ca persoana iubita e langa mine la bine si la greu. Si atunci, ce mi-as mai putea dori?

  • Buna Cara!

    Ti-am raspuns printr-un articol: “NU EXISTA SOLUTII MIRACULOASE PENTRU ROMANIA! TREBUIE SCHIMBAT INTREG SISTEMUL”

    Te astept in continuare aici

    Cristian Butusina

  • Incep, asa cum bunele maniere cer, adica prin a ma prezenta, numele meu este Bârzã Rares. Sunt un cetatean al acestei republici, o spun cu mandrie si fara sa tanjesc vreo clipa, la faptul de a avea alta cetatenie sau sa traiesc in alta parte a lumii. Sunt student in anul II la Stiinte Politice cu specializare Analiza Politica. Am intrat intamplator pe acest blog pt ca am primit un e-mail cu un continut care sincer m-a tulburat. Este vorba de nemultumirea unei dudui, nemultumire exprimata intr-o scrisoare care incepe asa: “De azi REFUZ sa mai platesc impozite, REFUZ sa mai am carte de munca in acest stat guvernat de oameni incapabili, corupti, ne-educati, care nu au in vedere decat propriul interes. REFUZ sa mai finantez politicieni imbecili si amante care sfideaza o tara intreaga…..” Dupa ce am citit intreaga pleiada de nemultumiri mi-am spus “hai sa vad si eu despre ce ii vorba mai exact, sa cunosc si eu aceasta femeie” , si din link in link am ajuns aici. Dupa ce am citit articolele publicate de gazda acestui blog am inceput sa citesc si comenturile postate. Constat cu parere de rau ca sunteti niste ipocriti, niste parveniti , niste oameni cu doua fete. Cum puteti sa ii acuzati pe acei oameni care intradevar fura din buzunarul vostru, cand voi , cu manutele voastre tastati ca : ” munciti cate 8-12 ore pe zi si afacerile d-vs prospera”. Va si dati exemple de oameni care au muncit si, prin munca asidua au razbit in viata si ar trebui ei sa ne reprezinte in guvern nu alte caractere. Haide-ti sa va spun eu cum sta treaba. Nu puteti sustine ca daca muncesti castigi in tara asta. Nu mai veniti cu exemple idioate si neverosimile. Nimeni care nunceste si este corect nu o sa castige nimic in Romania. Toata lumea fura. Si eu fur si voi furati si ei fura. Ne furam unul de la altul. Ideea “furtului” este in sangele nostru. Cati dintre noi am furat o floare in copilarie si i-am dus-o mamei sau iubite, cati dintre noi am furat un fruct din pomul vecinului??? Nu mai vorbiti de corectitudine ipocritilor! Cati dintre noi care avem o afacere de succes nu am dat spagi sau nu am facut artificii cu legea pentru a gasii o portita care sa ne scape de plata unor impozite sau sa obtinem o hartie favorabila noua? Stati si va plangeti pe bloguri de actualul guvern dar daca ati analiza un pic situatia veti vedea ca nu actualul guvern nu va place, ci nu sunteti impacati cu voi insiva. Dati exemple de oameni integrii si cu o coloana vertebrala care au plecat in strainatate sa munceasca. Ce coloana vertebrala poti sa ai cand te duci sa fi sluga in alta tara, iar apoi sa vi in Romania si sa te plangi de cei de la conducere. Ii condamtati pe cei din guvern dar voi nici nu mergeti la vot. Ii acuzati pe guvernantii vostrii dar dati exemple de alti oameni care sa va conduca. De ce nu va dati exemplu pe voi? De ce nu spuneti ” Bai frate cei ce ne conduc sunt praf. eu sunt mai bun, eu vreau sa conduc, sa schimb ceva.” De ce? Pentru ca va ascundeti in spatele monitorului si al tastaturii si nu aveti aceea coloana vertebrala si tarie de caracter sa epatati, sa iesiti in evidenta. Nu stiti altceva decat sa “urlati” pe niste bloguri idioate. Asa v-ati plans si de Ceausescu dupa revolutie. De ce nici unul dintre voi nu a luat atitudine in timpul regimului comunist? Va spun eu, pentru ca tara asta este o tara de lingai, ipocriti si parveniti. Si daca v-ar conduce Iisus voi tot nu ati fi multumiti. Nu mai criticati pe altii si faceti ceva daca vrei o schimbare. Nu va mai gasiti pretexte si nu va mai agatati de niste iluzii care sa va absolve de viata voastra mizera de care va plangeti. Daca vreti ceva faceti ceva, si nu mai criticati nimic. Daca voi va considerati mai buni decat EBA sau Becalii si daca vreti ca aceste caractere sa nu va reprezinte in lume, FACETI CEVA PENTRU ASTA!!!! Altfel nu va mai plangeti IPOCRITILOR!

  • Buna Rares! Scuze, sunt cam inceata la minte. Esti dragut si amabil sa imi explici ce inseamna ipocrit, parvenit, om cu doua fete? Sunt tare curioasa daca ma incadrez. A! Si inca ceva: sunt perfect de acord cu tine in ceea ce-i priveste pe “romanii” care, in loc sa stea in Romania au ales sa plece. Sunt tare curioasa la ce se vor intoarce atata timp cat nu au facut nimic aici. Si mai ales cum si daca vor reusi sa se adapteze la conditiile de aici pentru ca, de fiecare data cand vin aici nu stiu decat sa strambe din nas, sa-si accelereze masinile luate pe nimic de-acolo, sa nu respecte nicio regula de circulatie sau de bun-simt.
    Multumesc anticipat pentru raspunsul tau, Rares!
    Cristian B, multumesc pentru raspunsul tau, respectiv articolul postat. Condoleante pentru pierderea suferita. Mi-ar placea sa comunicam in continuare si sa incercam sa gasim niste solutii, daca nu pentru noi, macar pentru copiii si nepotii nostri (aia care or fi ei). O sa-ti scriu mai multe maine seara, pentru ca sunt foarte multe de spus, iar azi a fost ziua mea. Intre timp o sa mai citesc cateva articole si comentarii din cele postate pana acum.
    Comunicam…

  • 1. ultimele sondaje spun ca peste 60% din populatia Romaniei nu va merge la vot pentru ca nu are un reprezentant in care sa aiba incredere
    2. nu mai vrem sa fim condusi de comunistii Traian Basescu, Mircea Geoana sau altii. Nu mai vrem comunisti! Vrem punctul 8 de la Timisoara!
    3.vrem o Romanie in care legea sa fie egala pentru toti, iar politicienii sa nu fie deasupra ei. Vrem o justitie corecta! Vrem o justitie libera!Nu mai vrem hoti!
    4.vrem o administratie formata din oameni competenti, scoliti in multinationale. Nu mai vrem spagari si nepotisme! Vrem licitatii pe bursa nu pe sub mesele restaurantelor! Vrem o administrare corecta a banului public!
    5. vrem doamne si domni in fruntea tarii, nu domnisorice, pitipoance, fetele lui tata, guzgani rozali, prostanaci sau vanzatori de flote. Vrem competenta si performanta!
    6.vrem contracte electorale respectate sau demisii de onoare nu oameni fara caracter. Vrem o Romanie in care criza sa nu justifice incompetenta politicienilor. Vrem demnitate!
    7.vrem o educatie pentru copiii nostri, pe masura unei tari europene.Vrem o educatie decenta, profesori bine instruiti si platiti!
    8.vrem o armata in care ofiterii sa nu mai mearga cu hainele carpite la unitate ci cu capul sus pe strada. Soldatul roman trebuie sa-si recapete mandria pe care o merita!
    9.vrem sa nu se mai bage nimeni in fata noastra la semafor! Vrem o politie care sa-si faca treaba, sa-si recapete respectul de sine, iar noi trebuie sa o sustinem!
    10. vrem un sistem de sanatate care sa functioneze, cu medici care sa nu mai plece din tara iar bolnavii sa nu mai moara in ambulante fiind plimbati de la un spital la altul.
    11.Vrem ca parintii nostri sa nu se mai intrebe daca maine mai au un loc de munca si ce vor face daca intra in somaj. Statul are obligatia sa-i protejeze!
    12. vrem ca bunicii nostrii sa se bucure de timpul liber si de nepoti nu sa-si petreaca batranetile la pomenile primariilor certandu-se pentru un kg de zahar sau de faina
    13.vrem ca fratii, prietenii si rudele noastre sa se intoarca din alte tari si sa ne bucuram impreuna cu ei de aceste minunate locuri. Aici este locul lor si tara lor!
    14. vrem ca si manelistii sa plateasca impozite sau sa nu mai platim niciunul. Nu suntem rasisti sau xenofobi! Vrem o Romanie egala!
    15.avem obligatia de a recunoaste meritele celor care au murit in puscariile comuniste, pentru ca astazi sa putem, sa gandim si sa vorbim liber, dar avem si obligatia de a ii indeparta pe comunistii care ne-au ucis sau chinuit parintii, fratii, rudele sau elita intelectuala in perioada comunista!Avem obligatia de a afla adevarul despre revolutia din ’89!
    http://presedintele-nostru.blogspot.com/
    andrei.banevi@gmail.com

  • Cara …Cara, romani afara suntem vreo 4 milioane si majoritatea au investit in Patrie mai mult decat au facut-o restul de 18. Aici am invatat ceea ce multi dintre voi (inclusiv tu), inca nu ati reusit sa va imaginati. Eu pot sa depun marturie de cine si ce cumpara in materie de masini si te asigur ca … nu suntem cei mai ingamfati. Cunosc o gramada de “patrioti” ce-si cumpara masini peste posibilitati si in acelasi timp au WC-ul in fundul curtii. Citeste mai bine ce scrie Alexandra Svet si poate ai sa pricepi ca Diaspora este o resursa. Noi aici ne “miscam” si o sa aveti proba !!! Nu numai ca dai dovada de ipocrizie, dar si de lipsa de respect, ca sa nu spun educatie.

  • Ha ha ha ha ha ha ha!

    Buna Cara!

    Ma bucur nespus ca nu te-ai lasat “sedusa” de “discursul politic” al domnului student la “Stiinte politice”.
    Vezi asta inseamna “mester la vorbe” Asta se invata in scolile politice de pe la noi. “Teoria comunicarii”. Transmiterea de “mesaje eficiente”, distragerea atentiei de la problemele reale, incitare, “psihologie sociala” – cum sa te faca sa-ti scada “moralul” si multe alte chestii similare, care de la Machiavelli incoace s-au dovedit extrem de eficiente in “lupta politica” La asta ma refeream in articolul meu “SA PUNEM PUNCT EREI MACHIAVELICE” Acest baiat care cu siguranta e un baiat inteligent si la locul lui este un “exemplar reusit” al acestei ere. Nu ca noi. Iar tu daca nu ai dat curs incitatiilor lui “intelectuale” inseamna ca ai invatat deja ceva din toata aceasta nebunie
    Nu stiu daca printre “preocuparile sale importante” de a readuce tara pe linia de plutire se va numara si revenirea pe acest “blog idiot”, desi m-ar bucura sa putem avea si cu el in masura in care i se va “da voie” s-o poarte – o discutie decenta cel putin. E greu de presupus dupa ce “ne-a spus el cum sta treaba”. Dar nu se stie niciodata. Oricum comentariul sau de mai sus va fi o “piesa grea” in CV-ul sau de-a lungul ascensiunii sale catre o stralucita cariera politica, mai ales ca “acolo sus” vor vorbi “aceeasi limba”.
    Am sa incerc sa public un articol legat de “desticalosirea sistemului ticalosit” care in opinia mea nu e nici posibila si nici necesara, pentru ca a invatat se se autoreplice si sa produca inainte de toate “ticalosie” Iar cazul lui Rares este o dovada vie in acest sens. Este si el o victima ca multi altii a ticalosiei sistemului.
    E dureros sa nu ai “simtul ridicolului” dar numai pentru cei care-l au, asa ca imi cer eu scuze pentru Rares.
    Legat de “ale noastre”:
    Multumesc si eu pentru condoleante, si cu siguranta vom comunica. Dar saptamina aceasta voi fi plecat din Bucuresti. Ce sa-i fac, sint si eu unul din aceea care “muncesc 8-10 ore pe zi”, si 16 uneori si am “pretentie sa schimb guvernul” “ascuns in spatele monitorului”. Culmea este ca muncesc cinstit si mai si cistig atit cit am nevoie, fara sa simt nici o nevoie sa fur de la domnul Rares si de la nimeni. Daca aveam astfel de intentii as fi ramas in politica in iunie ’90. Poate in urma “analizelor politice” pe care invata acum sa le faca, va descoperi in cele din urma ca mai sint si oameni care nu ii seamana si deci nu se aduna cu cei cum sustine el ca este.
    Asadar vom relua discutiile saptamina viitoare. Solutii sint. Stai linistita. Atita doar ca va trebui sa miroasa mult a “creier supraincalzit”, si in cazul tau nu vad nici o problema legat de asta.

    Pe curind
    Cu acelasi respect (pentru toata lumea de altfel)
    Cristian

  • Draga Giovanni, asa cum noi romanii, atat voi care faceti parte din Diaspora cat si noi care am ales sa ramanem in tara, suntem catalogati drept hoti datorita unui grup care iese in evidenta prin fapte condamnabile. Poate tu si inca alte cateva sute de mii, hai sa zic 1 milion din cei care sunteti “afara” nu va incadrati in caracterizarea mea. Dar restul? Asa cum cei care fura in alte tari si fac tot felul de tampenii inseamna Romania, asa si cei care se comporta cum am scris, va reprezinta pe voi. Da, sunt o gramada de “patrioti” (desi nu sunt de acord cu folosirea acestui termen la modul in care o faci tu), asa cum le spui tu, care isi cumpara masini dar nu au unde dormi; asta e teribilism.

  • Continuare: eu sunt nemultumita cand ii vad ca vin in concediu in tara si, in loc sa se comporte asa cum o fac acolo, unde respecta toate regulile, aici sunt zmei. Aud ca o gramada din cei plecati vor sa se intoarca. Si ma intreb: la ce sa se intoarca? Mie, personal, mi-ar face o deosebita placere pentru ca poate asa vom fi mai multi care ne vom revolta si nu vom mai accepta toate magariile la care suntem supusi incepand de la femeile de serviciu din scoli si terminand cu functionarii publici. Daca unul tipa sau lupta contra sistemului, e nebun. Daca tipa mai multi…atunci sigur s-ar schimba lucrurile. Dar, daca forta activa e plecata, cine vrei sa schimbe lucrurile aici: copiii lasati de parintii plecati in grija unor bunici care toata viata lor au plecat capul pentru ca asa se obisnuia. Cum crezi ca se vo forma acei copii? Sau cei in varsta care spun la tot pasul “cu statul nu te pui”, “taci tu” (desi ai dreptate)? Sau cei din campul muncii, care sunt sclavii bancilor si ai taxelor si impozitelor si implicit sclavii patronilor care isi permit sa-i exploateze la maxim pentru ca stiu ca acesti oameni sunt prea speriati de posibilitatea de a nu mai gasi un al serviciu?
    Tu spui ca voi aduceti bani in tara; de acord cu tine, desi eu, personal nu-i simt in niciun fel. Dar oare noi cei care platim aici taxe si impozite nu va ajutam pe voi in niciun fel? Nu stiu exact cum functioneaza chestia asta, dar mi-e greu sa cred ca nu.
    Spui ca voi va miscati si o sa avem proba. Cu riscul de a fi acuzata de ignoranta, lipsa de respect si educatie, desi ma cunosc foarte bine (doar traiesc cu mine de 33 de ani!) si nu plec capul cand ma uit in oglinda, ca nu am de ce, imi mentin parerea si ti-am si argumentat de ce. 90% din fostii mei colegi sunt plecati. Si 20% fac parte dintre cei care reprezinta cu succes Romania. Dar nu-i las sa critice Romania, nu ei. Ca sa poti sa critici, ar trebui sa stai aici, sa te lovesti de ce se intampla aici zi de zi si apoi mai vorbim. Asta e replica pe care o dau prietenilor mei si tuturor de afara care nu stiu decat sa critice si sa ne spuna cat de innapoiati suntem. Eu va astept cu mare drag sa creem o Romanie asa cum ar fi trebuit sa fie.
    Si inca ceva: imaginatia noastra e bogata si nici nu suntem atat de incuiati incat sa nu invatam ce ati invatat voi acolo. Daca nu 100%, macar 80% tot am invatat.

    Ipocrita, lipsita de respect si de educatie

  • “Ura” ta pentru Diaspora este pe acelasi plan cu lozinca minerilor lui Iliescu : “Voi nu ati mancat salam cu paine ca noi” !
    Atentie ca multe familii traiesc in romania cu … bani din “afara” !
    Eu sunt plecat de 20 de ani (din cauza mineriadei) si tin sa-ti reamintesc faptul ca a fi roman nu inseamna neaparat a fi in tara, pentru ca “lozinca” asta o pot spune si … minoritatile etnice !!!!
    Chestia cu “AVEM SI NOI” s-o spui altuia, nu mie care vin an de an in tara si … vad… si mai ales … pricep !
    Tu nu ai plecat pentru ca NU TI-A FOST FOAME, sau pentru ca “NU AI PALLE”!!! NOI AM PLECAT, DAR FI SIGURA CA NE VOM INTOARCE, pentru ca ne-am dat seama ca … e nevoie de noi !( ne vrea si Alexandra Svet; intreaba-te de ce !?)

  • Mey, va anunt ca Radu Duda nu mai candideaza, de fapt nici nu cred ca a intentionat vreodata.
    Hai sa incercam cu Remus Cernea de la PV. E tanar, are 35 de ani, e destept, e altfel. Vedeti Wikipedia si site-ul lui pentru detalii despre el.

  • Giovanni, nici nu stiu de ce ma obosesc sa-ti scriu pntru ca vad ca una scriu eu si alta intelegi tu. Eu nu “urasc” Diaspora; de fapt nu urasc pe nimeni. Din punctul meu de vedere ura este un sentiment inutil care-ti consuma timp si energie. A nu se intelege gresit: bravo voua care ati plecat si v-ati sustinut familiile cu bani. REPET: INTREBAREA MEA E LA CE O SA VA INTOARCETI? CUM O SA VA ADAPTATI PENTRU CA DIFERENTA ESTE FOARTE MARE?. Acum ai inteles? Si nu am plecat nu pentru ca nu mi-a fost foame (nu stii nimic despre viata mea) ci pentru ca am sperat ca si aici poti trai. Si apoi, daca toti am fi plecat, aici cine ar fi ramas? Partea pe care nu o intelegi tu este ca nevoie de voi (de noi toti) era de la inceput. Se spune ca niciodata nu e prea tarziu, dar, acum cred ca va fi de 1 milion de ori mai greu sa refaci ceva ce ai lasat sa se degradeze. Nu cred in “nu se poate”, deci sa zic ca nu e imposibil sa refaci. Ce nu inteleg, e atitudinea ta vis-a-vis de parerile mele. Daca vrei sa faci ceva in Romania sau oriunde in alta parte, trebuie sa intelegi ca e foarte important sa asculti parerile fiecaruia, chiar daca nu coincid cu ale tale. Poti schimba parerea cuiva (cel putin parerea mea) aducand argumente, nu jignind oamenii. Pentru a pleca in alta tara nu e nevoie de “palle”. Eu nu am plecat deoarece cred cu tarie ca Romania are si poate ar fi avut mult mai multe de oferit.
    Si inca ceva: mama mea (profesoara la pensie) a fost plecata in Italia aprox 1 an. Iar acolo, demnitatea i s-a redus la 0. Pentru ce? Pentru 300 de euro in plus fata de pensia ei din tara? Nu te duci cu banii in mormant si, dupa parerea mea nu cred ca un sacrificiu atat de mare e absolut necesar. Iar in legatura cu “AVEM SI NOI” o spun oricui. E parerea mea: buna, rea, e a mea si daca ai o problema cu asta combate-ma cu argumente. Nu proceda ca un copil rasfatat care, atunci cand se supara, isi ia jucariile si pleaca. Nu stii cum traiesc eu si familia mea, asa ca…
    Poate multe familii traiesc cu bani de afara, dar cu cate sacrificii. Merita? Si tot referitor la acele familii care traiesc cu bani de afara: stiai ca multi prefera sa-si primeasca ajutorul de somaj pentru ca, acesta adunat cu banii pe care ii primesc de afara le asigura un trai confortabil? Eu m-am lovit de asta cand am vrut sa angajez oameni (deci nu vorbesc din carti). Nu vroiau decat sa le pun stampila pe hartia pe care o aveau de la somaj; nici nu vroiau sa auda despre ce post li se oferea (nu e mai bine sa stai toata ziua si apoi sa te duci sa-ti ridici banutul pentru care nu faci mare lucru?). Ti se pare normal? Mie nu.
    Si, in final, scuza-mi ironia, dar daca nu va vroia si Alexandra Svet, ce faceati? Stateati la granita? (Scuze Aexandra!)

  • The Observer: Revolutia din ’89, cea mai misterioasa cadere de regim de dupa Razboiul Rece

    Coruptia din Romania, consfiintita si de rapoartele Uniunii Europene, a fost consolidata de “falsa” revolutie din 1989,care a facut loc afacerilor nomenclaturistilor, dar si de o anumita complicitate a Occidentului, caruia i-au convenit privatizarile avantajoase de dupa 1989, relateaza The Observer.

    Ed Vuliamy, reporter la saptamanalul britanic The Observer, care a venit in Romania in 1989, s-a reintors dupa 20 de ani pentru a “analiza consecintele celei mai misterioase caderi de regim de dupa Razboiul Rece”. Pentru articolul sau despre Revolutia de la Bucuresti din decembrie ’89, el a stat de vorba cu unul dintre soldatii care l-au impuscat pe Nicolae Ceausescu, cu un fost curator la Muzeul de Arta, cu Ion Caramitru, dar si cu la fratele lui Miron Cozma, relateaza NewsIn.

    In ziua de Craciun din anul 1989, dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa Elena au fost executati prin impuscare dupa un proces care a durat mai putin de doua minte, isi incepe articolul Vuliamy, care se intreaba apoi daca evenimentele din acele zile au fost cu adevarat o revolutie sau o lovitura de stat. De altfel, titlul articolului este dat de un citat din Ion Iliescu, reprodus de unul dintre interlocutorii romani ai ziaristului britanic: “Era imposibil sa avem o revolutie in Romania. Asa ca a trebuit sa fie inscenata”.

    Dorin-Marian Carlan este unul dintre cei trei barbati care l-au executat pe “comunistul megaloman” Ceausescu, in decembrie 1989. “Carlan si-a golit munitia din Kalasnikovul AK-47 in cuplul prezidential, dupa ce acestia au fost prinsi de revolutionari. Momentele de dupa executie au fost difuzate masiv la posturile de televiziune, o dovada pentru Romania si lumea intreaga ca o era s-a incheiat, ca cea mai turbulenta si violenta revolutie dintre evenimentele care au dus la caderea comunismului in statele din Europa de Est si-a atins obiectivul”, reaminteste ziaristul britanic.

    Totusi, comenteaza Ed Vuilamy, “revolutia nu a fost ceea ce parea a fi, o revolta populara impotriva unui dictator, in care armata s-a alaturat populatiei. (…) Povestea lui Carlan sugereaza ca a fost mai degraba o lovitura de stat condusa de cel ce i-a urmat lui Ceausescu, Ion Iliescu”.

    Reporterul de la The Observer s-a intalnit in luna mai cu Dorin-Marian Carlan la Bucuresti. Aici, acesta i-a marturisit: “Am stat pe cadavrul lui Ceausescu dupa ce l-am omorat, pentru ca nu mai era loc in elicopterul (cu care trupurile celor doi au fost transportate la Bucuresti – n.red.). Era cald inca si sangele lui s-a imprastiat peste pantalonii mei de camuflaj. (…) Am simtit ca am avut un rol in istorie. Stiam totul despre revolutia franceza, despre ghilotina, si am simtit ca fac ceva similar. Dar nu mi-a convenit. Procesul a durat un minut si 44 de secunde, iar executia mai putin de zece minute. (…) Ceausescu era comandantul meu suprem, am fost antrenat sa-l protejez cu orice pret, nu sa-l omor”, povesteste Carlan, citat de Vuilamy.

    Fostul ofiter roman i-a povestit reporterului cum s-a desfasurat ziua de 25 decembrie, cand sotii Ceausescu au fost judecati la Targoviste si cum generalul Victor Stanculescu l-a ales pe el, alaturi de un capitan si de un sergent, sa execute cuplul prezidential, mai intai pe Nicolae, iar apoi pe Elena Ceausescu. Cei doi “plangeau ca niste copii” cand au iesit din camera de judecata, spune Carlan, care isi aminteste ca Elena Ceausescu le-a cerut ca macar sa fie ucisi impreuna, nu pe rand.

    “Erau langa zid. (…) (Nicolae Ceausescu – n.red.) s-a uitat fix in ochii mei si a strigat: ‘Traiasca Republica Socialista Romania! Istoria ma va razbuna!’ Iar apoi a inceput sa cante un fragment din Internationala. Atunci a venit ordinul, iar toti trei am inceput sa tragem de la sold”, a relatat Carlan. “Nicio miscare de-a noastra din acea zi nu a lasat vreo dovada scrisa. Omul pe care l-am omorat era dictatorul pe care toti il urau si totusi m-au persecutat mereu de atunci. Iliescu nu ma place, presa ma acuza cumva pentru incorectitudinea procesului si pentru ca am tras toata munitia. Politicienii s-au tinut departe de tot si eu am fost concediat din Ministerul Apararii in 1998. (…) Sunt acum avocat, dar sunt rupt de societate, traiesc la limita, un fel de oaie neagra care ofera consiliere juridica”, a continuat Carlan. “Si este un dar de la D-zeu ca inca sunt in viata ca sa spun povestea”, adauga el.

    O alta persoana intervievata de Ed Vuilamy este Codruta Cruceanu, pe care a intalnit-o si in timpul vizitei sale din 1989. La acel moment, Cruceanu era curator la Muzeul National de Arta. Reporterul The Observer isi aminteste ca, la o saptamana dupa executia lui Ceausescu, privea prin gaura facuta de un obuz de artilerie in zidul muzeului si vedea tancurile trecand peste daramaturi si oamenii care le dadeau flori soldatilor. Parea, potrivit lui Vuilamy, “un razboi de demult, dintr-un film alb-negru”.

    In mai 2009, Cruceanu si Vuilamy s-au intalnit din nou la Bucuresti. “Inca nu stim tot adevarul si ma intreb daca-l vom sti vreodata. Sunt prea multi oameni in viata in interesul carora este mai bine sa nu stim niciodata cine s-a luptat cu cine si de ce. Ceea ce stim insa este ca, intr-o anumita masura, a fost o piesa de teatru – o inscenare”, marturiseste Cruceanu.

    Ziarisul de la The Observer subliniaza faptul ca, desi revolutia din Romania a fost cea mai dramatica dintre toate celelalte lansate impotriva comunismului in urma cu 20 de ani, a fost si cea mai misterioasa, contradictorie si duplicitara, marcata de “violente teribile si crime” de-a lungul mai multor zile, chiar si dupa executia cuplului de dictatori, iar numarul deceselor este inca necunoscut. “Nimeni nu se indoieste ca a fost o revolta populara curajoasa. Ceea ce nu este explicat inca este cine i-a manipulat si de ce. Cine a tras in cine? Si ce faceau Iliescu si generalii loiali lui in spatele scenei? A ramas, dupa doua decenii, impresia ingrozitoare ca lupta a fost planuita, iar revolutia a fost o fatada”, comenteaza Vuliamy.

    Reporterul subliniaza vorbele lui Cruceanu, potrivit carora Iliescu a sugerat la un moment dat ca revolutia din Romania a trebuit sa fie inscenata. “Dintre sutele de discursuri pe care Iliescu le-a rostit de atunci, mi-a ramas in memorie unul in care spunea: ‘Intr-o tara ca Romania, o revolutie era imposibila, asa ca a trebuit sa fie inscenata’. Aici a fost cel mai aproape sa recunoasca ceea ce toata lumea crede sau stie ca s-a intamplat”, remarca fosta curatoare.

    Vuilamy isi indreapta atentia si spre cel care a anuntat la postul public de televiziune vestea mortii lui Ceausescu – Ion Caramitru – si isi aminteste ca s-a intalnit de multe ori cu el pe holurile Televiziunii Romane, acesta fiind implicat in nesfarsitele dezbateri despre viitorul tarii. Doua decenii mai tarziu, in iunie 2009, reporterul si acum directorul Teatrului National Bucuresti se intalnesc din nou. “A fost o revolutie populara, dar poporul a fost tras pe sfoara (…) Noi eram romantici, nu aveam nicio legatura cu cei de la putere. In decurs de un an, era mai mult decat evident ca o factiune a inlaturat alta, probabil in contact direct cu Moscova, unde Gorbaciov isi daduse seama ca sistemul lui Ceausescu se va prabusi. Institutiile care au condus tara au ramas aceleasi, dar cu alte nume. In mod tragic, mai multi oameni au murit dupa executia lui Ceausescu decat inainte. Daca as fi Iliescu si as crede in Dumnezeau, mi-ar fi frica de judecata lui in legatura cu cei ucisi”, i-a declarat Caramitru reporterului de la The Observer.

    “Minciuna a lasat in urma un hibrid ciudat: o tara care a imbratisat sistemul capitalist de piata, dar care era condusa inca de vechea garda. Mostenirea este reflectata intr-un raport din 2008 al Uniunii Europene, care arata ca Romania este a doua cea mai corupta tara din blocul european, dupa Bulgaria”, scrie reporterul The Observer.

    “Actualul presedinte, Traian Basescu, a incercat sa curete sistemul, dar rezistenta Parlamentului a fost prea mare, asa cum spune unul dintre consilierii din Ministerul Justitiei de la acel moment, Laura Stefanescu: ‘Singura noastra victorie a fost ca nu a existat nicio infrangere si ca imunitatea clasei politice nu a devenit si mai mare. Romania este ca sistemul bancar international: regulile exista numai pentru oamenii cinstiti; pentru cei corupti, nu exista niciuna'”, scrie The Observer.

    Ed Vuliamy il citeaza si pe Matei Paulin, un bancher care a crescut in strainatate, dar s-a intors in Romania dupa 1989, potrivit caruia fenomenul coruptiei a fost consolidat nu numai de falsitatea “revolutiei”, ci si de “complicitatea Occidentului in procesul de privatizare” care a urmat dupa caderea regimului comunist.

    “Inainte de 1989, erau mai multe factiuni in sistemul comunist. Acum, dupa ceea ce eu cred ca a fost mai degraba un ‘regicid’ decat o lovitura de stat si cu atat mai putin o revolutie, aceleasi factiuni exista in ceea ce pare a fi un sistem de piata, dar care este in realitate un stat putred, care a vandut proprietati precum banca nationala, Petrom si activitati substantiale de foraj, la o fractiune din valoarea lor de piata, unor companii din Franta, Austria sau alte tari, pur si simplu pentru a-si apara pozitiile politice. Puterile occidentale si corporatiile s-au alaturat acestui proces cu buna stiinta”, spune Paulin.

    La scurt timp dupa ce Iliescu a preluat conducerea tarii, au inceput si demonstratiile impotriva acestuia. Intre 1990 si 1992, (manifestantii – n.red.) au fost atacati in mod repetat de minerii din Valea Jiului. Minerii erau mobilizati de liderul sindicalist Miron Cozma, un fidel inrait al lui Iliescu. Minerii au devastat sediile partidelor conservatoare, au spart capetele studentilor care manifestau, rezuma Ed Vuliamy. Miron Cozma a fost ulterior arestat pentru rolul sau in demonstratiile minerilor, dar gratiat de Iliescu si eliberat in 2004. In prezent, fratele sau, Tiberiu este liderul adjunct al sindicatului minerilor.

    “Am fost martorii unei distrugeri voite a industriei romanesti a carbunelui. (…) Cand ati venit ultima oara aici, 47.000 de oameni lucrau in mine; acum sunt mai putin de 11.000”, ii spune Tiberiu Cozma lui Vuilamy. In prezent, carbunele este importat de Romania din Rusia, Ucraina si Africa de Sud, desi minele inchise functionau foarte bine, sustine fratele fostului miner.

    Ed Vuilamy subliniaza degradarea industriei romanesti a carbunelui si otelului, dand si exemplul Sidex Galati, detinuta acum de compania lui Lakshmi Mittal, care “amputeaza fabrica bucata cu bucata”, dupa cum a spus liderul unui sindicat independent.

    “In concluzie, Romania a fost cea mai vulnerabila dintre toate tarile comuniste fata de mitul Occidentului, considerat un paradis material, fata de cultura mall-ului si fata de masurarea succesului in functie de telefonul mobil. (Aceste mituri – n.red.) sunt deosebit de puternice aici, poate pentru ca toate s-au intamplat atat de brusc, chiar si pentru clasele educate. A fost facut mult rau, atat Romaniei, cat si Occidentului, asa cum putem vedea in criza cu care ne confruntam acum: pentru ca Occidentul a inceput sa creada in cateva dintre propriile noastre iluzii despre el, in falsele noastre asteptari despre ceea ce parea el sa promita in 1989. Un moment care pare sa fie din alta viata si, in acelasi timp, parca s-a intamplat ieri”, conchide Ed Vuilamy, citand-o pe Codruta Cruceanu.

  • Am citit enuntul si consider ca reprezinta o atitudine corecta si comuna a multor romani.
    Totusi cred ca nu este lipsit de importanta tabloul general al Romaiei, si as incepe cu o schita plictisitoare, veche, si de unde ni se trag o gramada de ponoase:
    Dupa al doilea razboi mondial, pe tancurile sovietice au venit vajnici roani sovietizati ca Ana Pauker, Vasile Lupu, tatal lui Petre Roman, Silviu Brucan, Barladeanu si o gramada de altii + serviciile de informatii sovietice
    Se desfiinteaza siguranta nationala si se infiinteaza securitatea romana puternic infiltrata de sovietici.
    Gheorghiu Dej se scapa de excesivi ca Ana Pauker, Vasile Lupu si altii care depasisera chiar si masura lui Stalin, precum si de concurenti directi si dizidenti.
    Ceausescu, inlocuindu-l pe Gheorghiu Dej, incepe sa-si faca propria curatenie, incepand cu politrucii, Brucan si Barladeanu trec in spate, cartite, si apoi continua in securitate.
    Creaza o noua generatie de securisti, indoctrinati cu patriotism, nationalism, tara pe primul loc, etc. pe care ii pune sa inceapa curatirea Romaniei de KGB si cartitele sovietice (Iliescu fiind asimilat aici), precum si de dizidentii regimului.
    Daca in anii 1960 sefii erau cu origine sanatoasa si atat!, in anii 1980 sefii erau alesi dintre cei capabili cei care aveau si origine sanatoasa. Tendinta fiind ca politrucii sa fie inlocuiti cu tehnicienii, proces inceput si care evident trebuia sa fie de durata.
    Sionajul romanesc aducea concepte noi de pe piata mondiala, si apoi cu institutele de cercetare romanesti urmau sa fie asimilate si trasate ca linie de partid pentru restructurarea statului. Orice restructurare este dureroasa, fie ca este in comunism sau capitalism, si deranjeaza foarte multe persoane.
    Sefii reprezentantelor din strainatate aveau misiuni de spionaj, contraspionaj si vanarea KGB, cartite, indezirabili, etc.
    Si acuma sa venim inspre perioada contemporana.
    Rezultatul decapitarii regimului ceausist a fost construirea statului modern roman de catre Iliescu, Barladeanu, Brucan si cooptat, in amintirea tatalui sau, Petre Roman.
    Deci Brucan si Barladeanu reformeaza a doua oara Romania.
    Armata trece in mainile lui Militaru, se desfiinteaza securitatea si apoi se infiinteaza SRI, unde sunt transferati `cei care merita` din securitatea desfiintata + un aport de cadre proaspete.
    Astfel armata este infiltrata prin grija lui Militaru si SRI prin grija celor 4 mai sus amintiti.
    Ulterior, Iliescu constata ca Petre Roman nu este chiar tatal sau si ii aranjeaza mineriada care il debarca si apoi distrugerea PD-ului. PD-ul in cadere libera, a fost recuperat apoi de Basescu, dar fara Petre Roman.
    In timpul primelor mandate a lui Iliescu se ridica Voiculescu, fost sef al Crescentului si Patriciu care recupereaza si palmeaza creantele Romaniei din Libia, adica de la Gadafi (asta inseamna o anumita ramura a securitatii) si Vantu.
    Patriciu primeste gratis si Petromidia.
    Mandatul lui Constantinescu este remarcabil prin faptul ca Romania a fost sforarita de Iliescu, Ciorbea dat in cap prin intermediul lui Basescu, economia in cadere libera cu sindicatele sforarite de Iliescu, cu greu stabilizata de Isarescu, si cand Constantinescu vrea si el sa zica ceva, se trezeste cu fiusau in mijlocul `tigaretei` asa ca trece la turism prezidential invins de sistem.
    Se trec la datoria publica 3000 de miliarde de lei (si leul era mai tare ca acuma) furate de politicieni si magnatii Romaniei (ii regasim pe Voiculescu, Patriciu si Vantu cu toata fauna din jurul lor)
    Asa ca in 2000 Iliescu are cale libera spre al treilea mandat, si PSD la guvern: trai pe vatrai!
    Asa ca e timpul sa ne scapam de greutati: adica de siderurgie, de petrol si gaze de BCR si importul de gaze prin intermediar.
    In acest timp, Basescu recupereaza PD ul si-i opreste caderea.
    2004-2008 Basescu presdinte cu un partid de 7% si Patriciu conduce guvernul prin oamenii de paie ai PNL. Jaful din timpul lui Nastase a fost minor (al unui politruc) fata de cel din timpul lui Patriciu (un tehnician) incununandu-se cu instrainarea completa a petrolului si gazului incluzand si rezervele din Marea Neagra
    Patriciu vinde Petromidia la Kaz Munai Gaz societate in mana tehnicienilor KGB, si mai nou isi muta banii in Georgia, cumparand o Banca in Georgia, (dupa infiltrarea ruseasca de anul trecut).
    Pana la urma Iliescu si Patriciu se inteleg foarte bine, KGB fiind unul din punctele comune, la fel si PSD cu PNL..
    In aceasta perioada s-a ajuns ca mita pentru jaf sa fie data din bani guvernamentali, prin legi speciale (salarii si pensii nesimtite).
    In 2009 avem o varza guvernamentala, din punct de vedere restructurarea statului PSD fiind numai cu contrele, dar la propriile buzunare se inteleg perfect, un Basescu care nu poate da mana cu Iliescu si Patriciu (Basescu ii vana pe cei ca cei doi in perioada ceausista), un handshake Iliescu – Patriciu si o triada Voiculescu – Patriciu – Vantu, o isterie generala cauzata de faptul ca acuma Basescu, daca ar castiga prezidentialele ar avea in spate un partid de peste 40% si ar putea face un guvern care sa tunda triada si sa-l pensioneze pe Iliescu.
    Totusi se pare ca a inceput curatenia in SRI! Si in consecinta ne trzim cu o gramada de petarde pe piata, spre deliciul presei.
    Atat triada cat si Iliescu au nevoie de o eliminare a lui Basescu, ca reprezentant al celor care ii vanau pe KGB-isti, si de consolidarea puterii personale adjudecandu-si institutiile statului si punand oameni de paie in functiile reprezentative, punand tehnicieni loiali in pozitiile executive si astfel capturand definitiv populatia romaniei.
    Pana la urma agitatia este pentru ca inca nu s-a impartit satisfacator puterea.
    Iliescu prin exercitarea subterana si prin influenta a puterii in stat a implicat seviciile secrete si justitia in lupta pentru putere. Practic a deturnat institutiile statului de la obiectul lor de activitate, astfel incat avem de a face cu o Romanie destructurata in care fiecare bugetar este platit ca sa nu isi execute fisa postului.
    La prezidentiale avem de ales (ca persoane) intre reprezentanti ai KGB prin papusile lor (Geoana, Antonescu, Oprescu) si ai securistatii: asta la 20 de ani de la desfiintarea securitati si infiintarea SRI.
    In realitate avem de ales intre curatirea serviciilor secrete + oprirea jafului + restructurarea institutiilor statului si predarea statului infiltrarilor straine + triadei formate anul acesta.
    Orice am incerca sa facem, pana nu castiga una din tabere printr-o victorie romana (vae victis), statul roman nu va avea o traiectorie previzibila.
    De aceea, in realitate, se poarta un razboi, nu alegeri prezidentiale, in care serviciile secrete, justitia, institutiile statului, sindicatele si media sunt combatante si cam toata lumea se asteapta la o pace romana. De aceea si societatea civila este radicalizata.
    Acuma ceea ce avem de facut este sa intelegem situatia reala, nu imaginea servita pe tava, si sa optam prin vot. Iar apoi sa ne punem pe munca sa reconstruim tara din ruinele de dupa razboi.
    Sa avem grije ca pacea sa fie de tip roman, si sa iesim din zona conflagratiei (care dureaza de 20 de ani). Daca nu ne convine pacea, sa plecam si sa ne vedem de viata noastra pe alte meleaguri.
    Istoria Romaniei am invatat-o ca fiind o succesiune remarcabila ca : Burebista, pauza, Decebal, pauza, Mircea cel Batran, pauza, Vlad Tepes si Stefan cel Mare, pauza, Cuza, pauza, Rgele Carol si Ferdinand, pauza, pauza, pauza…..
    De fapt ar fi descrisa mult mai amanuntit de un sir lung de tradari, care ar umple pauzele. Se pare ca turcii au adus fanariotii pentru ca nu se alegeau decat cu avansul la domnie; cand sa isi ia tributul se trezeau ca domnitorul in functie tocmai fusese ucis de un `bun prieten` si iarasi luau un avans plantand un nou domnitor.
    Si nu uitati ca o colaborare stransa PSD + PNL ne-a adus in `under investment grade` sau `junk`; concluziile le trageti singuri.

  • @ Cara:
    Sunt de acord ca Romania are de suferit de pe urma emigrarii in masa si de aceea sunt de acord cu atitudinea Alexandrei Svet.
    Poate am fost cam “acid” in replica la afirmatia ta :,,,,, Dar nu-i las sa critice Romania, nu ei. Ca sa poti sa critici, ar trebui sa stai aici, sa te lovesti de ce se intampla aici zi de zi si apoi mai vorbim,,,,,, dar trebuie sa sti ca astfel nu “aduci pe calea cea buna” pe hoti si derbedei(care nu citesc chestii d’astea), ci jignesti ROMANI bine intentionati, care au … acces pe Net.
    Emigratia “are si bune si rele”, deci nu trebuie sa facem “din toate ierburile … buruieni” !
    De gresit, ai gresit cand “ne-ai eliminat” de la deciderea soartei Patriei. Atat si nimic mai mult ! :) :) :)

  • Giovani, eu nu am eliminat pe nimeni de la deciderea soartei Patriei. Poate nu m-am exprimat corect si s-a inteles gresit. Imi cer scuze, dar nu asta e intentia mea. Romani suntem toti; pana si hotii si derbedeii. Ce se intampla in Romania ne afecteaza pe toti intr-un fel sau altul, indiferent ca stam in Romania sau in alte tari. Important este ca cei care, intr-adevar vrem sa schimbam ceva, sa fim uniti. Am citit ce a scris Lucian si sunt, in mare parte, de acord cu el. Eu locuiesc in Targoviste. Nu as putea sa emit pareri despre ce s-a intamplat in 25 decembrie 1989. Imi aduc aminte doar ca aici era o nebunie. Se tragea continuu iar asfaltul se strica sub greutatea tancurilor. Daca ma intreaba cineva cine in cine tragea, n-as putea sa spun. Iar adevarul ma indoiesc ca il vom afla vreodata. Unele lucruri vreau sa le spun si va rog sa tineti cont de faptul ca nu fac politica; cel putin nu politica asta. Doar vreau sa va arat niste aspecte.
    Din 1990 si pana in 2008 in Dimbovita si mai ales in Tirgoviste conducerea a fost numai PSD si PNL (cu mici exceptii). Am fost plecata 10 ani in alt oras si, din cauza bolii tatalui meu, am fost nevoita sa ma intorc aici Credeti-ma ca, dupa 20 de ani de la Revolutie orasul arata nu la fel ca in 1989, mai rau. Nu se facuse nimic; a, se pusesera niste pavele, se facusera niste blocuri in zone total aiurea, se vanduse Combinatul, se vanduse UPET-ul pe bucati, iar pe terenul UPET-ului rasarisera 3 Hipermarket-uri. In centrul orasului! In rest, nimic. Ca sa nu mai spun de faimosul drum Gaesti-Tirgoviste-Ploiesti, drum injurat de toata lumea care, fortat de imprejurari ar fi trebuit sa-l tranziteze. Din 2008, s-a schimbat conducerea si la CJ si la Primaria Targoviste. Vreti sa stiti ce s-a intamplat intr-un an si jumatate? Fata orasului se schimba intr-un ritm alert: au fost asfaltate drumuri, s-au amenajat locuri de parcare, aceste parcari au fost dotate cu camere video (aici functiona legea junglei) s-au amenajat locuri de joaca pentru copii, un fel de sala de fitness in aer liber cu acces gratuit 24/24, s-a deschis “Adventure Park”, s-au instalat banci la tot pasul, s-au inlocuit autobuzele vechi si prafuite cu altele moderne si multe altele care nu imi vin acum in minte. Drumurile din judet? Sunt de nerecunoscut. Pana si faimosul Gaesti-Tirgoviste-Ploiesti. Stiti in cat timp s-a asfaltat acest drum? Intr-o luna. De la Tirgoviste la Ploiesti sunt aprox 45 km; s-au asfaltat in 2 saptamani. Deci se poate; nu-i iubesc nici pe unii, nici pe altii, dar nu pot sa nu observ lucrurile astea. As fi nedreapta. Stiti care e rezultatul? Tabara adversa tipa ca din gra de sarpe cat de mult fura astia, se iau de orice lucru si tot asa. Pe mine, sincer, nu ma intereseaza decat sa vad ca nu mai imi rup masina cand merg pe strada, ca am unde sa ma relaxez, sa stiu ca sunt in siguranta pe strada si merge economia. La asta cu economia mai au de lucrat, dar cine stie? Ideea e ca, din punctul meu de vedere, ar trebui sa fie lasati sa faca ce cred ei ca ar trebui sa faca si, dupa 4 ani de mandat, tragem linie si vedem daca ii mai votam sau nu. De exemplu nu pot sa inteleg: inainte, cand nu aveau banci, de ce nu au banci, acum cand le au, de ce sunt vopsite portocaliu si au placuta cu numele primarului pe ele. Culmea e ca eu, prima oara am vazut in Constanta scris pe autobuze numele primarului (Mazare). Dar asta e! Avem talentul de a critica tot. Acum PSD si PNL tipa ca toate cate s-au facut acum au fost proiectele lor. Ok. Dar de ce nu le-au pus in aplicare 20 de ani? Imi dau seama ca astea sunt niste intrebari retorice, la care n-o sa-mi raspunda nimeni, dar nu pot sa nu ma intreb. De-asta zic ca sistemul e putred, pentru ca, daca sistemul s-ar schimba si fiecare ar raspunde pentru faptele lui si dupa 5 ai de cand nu mai ocupa functia respectiva, fara atatea actiuni in Instanta, fara atata taraganare, ar fi mai bine.

  • Cara, in legatura cu “promisiunile electorale”, eu cred ca cel mai bine ar fi ca un candidat, sau un partid, sa “incheie un contract cu alegatorii”, in care sa fie scris negru pe alb 12 masuri(sa zicem), pentru care se “angajeaza” (fara bla-bla) !
    Cam asa a facut Berlusconi, dar el a facut 10 masuri cu “bla-bla”.

  • Giovanni, asta ar fi, cred, cel mai bun si mai corect lucru, pe care un candidat ar putea sa-l faca. Dar nu-l vad pe niciunul facand acest lucru. In tara asta toti fug de “negru pe alb”. Cei care stiu toate jocurile, isi dau seama ca si-ar da singur in cap, iar un novice, chiar daca ar fi de buna-credinta, tot si-ar da in cap pentru ca e un hatis de legi, ordonante, hotarari in care sigur s-ar incurca.
    Dar ideea e buna.

  • Cristian,
    Flacaul ala pe care l-ati identificat ca expert in comunicare este “profi”.L-am gasit si prin alte parti.Este usor stereotip,dar eficient.Sa stiti ca apare doar pe blogurile cu “potential”.Nu fiti ingrijorati cand scrie , ci cand nu scrie !Scopul lui este sa dilueze mesajul si sa diversifice temele. Postati scurt,pastrati cursul si nu polemizati cu el.

  • ….daca se mai iuta cineva pe forum

    totzi, TOTZI au spus la fel ca voi la inceput, pana nu au ajuns sus.
    shtii cum ii, gloata ii proasta shi ea ishi alege conducatoru care ii cu 5 minute mai deshtept, adika sta in fatza gloatei, indiferent in ce parte vrea gloata sa mearga, ii ok, el doar trebuie sa stea in fatza ei. trebuie doar sa ii promita ceea ce gloata vrea, treaba merge pe promisiuni. cum shtie ce vrea gloata ? pai gloata fiind proasta, urla in gura mare ceea vrea.
    ….mai apoi….
    ochiul uman percepe 16 cadre in mishcare pe secunda, adica ceea ce se poate percepe conshtient. daca la o emisiune tv, un film, reclama, etc, sunt mai mult de 16 cadre in mishcare pe secunda, le percepe subconshtientu. acele cadre pot fi: voteaza pe cutare, cumpara cutare produs, etc.
    toate marile companii de “mass”media apartzin unor companii mari(bechtel corporation), care ishi vad de interesele lor. la tv, in ziare, etc, vezi doar ce vor ei sa vezi, asha ca nu te ambala prea repede sa tragi concluzii. toata mass media ii o treaba de manipulare in masa.
    …. aporpo de fonduri europene sau de unde or veni ele… nu te baza prea mult pe ele. de ce? shtii… de obicei cand faci o alegere te conditzionezi singur (gandeshte-te)…. poate te chiar inrobeshti singur…
    recomand filmul ZEITGEIST si cartea “CONFESIUNILE UNUI ASASIN ECONOMIC” de John Perkins.

    “Eu nu folosesc niciodata cuvantul renuntare. Bucura-te de viata, de iubire, de meditatie, de frumusetile lumii, de extazul existentei – bucura-te de tot! Transforma lumescul in sacru. Transforma acest tarm in tarmul celalalt, transforma pamantul in paradis. Iar apoi, indirect, incepe sa se produca o anumita renuntare. Dar ea apare de la sine, nu ti-o impui tu. Este ceva care se intampla, incepi sa renunti la prostia ta. Incepi sa renunti la relatiile fara sens. Incepi sa renunti la locurile in care evolutia nu e cu putinta, insa eu nu numesc acest lucru renuntare, eu il numesc intelegere, constientizare. Daca duci in mana pietre crezand ca sunt diamante, eu n-am sa-ti spun sa renunti la acele pietre, ci am sa-ti spun doar: “Fii atent si mai uita-te o data!”. Daca vezi singur ca nu sunt diamante, mai e nevoie sa renunti la ele? Iti vor cadea din mana de la sine. De fapt, daca mai vrei totusi sa le cari, va trebui sa faci un efort mare, iti va trebui o mare vointa sa le mai cari. Insa nu poti sa le mai cari mult. O data ce ai vazut ca sunt inutile, fara rost, nu se poate sa nu le arunci. Si o data ce ai mainile goale, cauti adevaratele comori. Iar adevaratele comori nu se afla in viitor. Adevaratele comori se afla aici si acum.”
    “Colectivul este o idee foarte periculoasa. În numele colectivului, individul, realul, a fost mereu sacrificat. Sunt în totalitate împotriva acestui lucru.
    Natiunile au sacrificat indivizii în numele tarii – si “natiune” este doar un cuvânt. Liniile pe care le-ai desenat pe harta nu sunt nicaieri pe pamânt. Fac parte doar din jocul tau. Dar lupta pentru aceste linii pe care le-ai desenat pe harta a avut drept consecinta multi morti – oameni adevarati ce au murit pentru linii imaginare. si tu îi faci eroi, eroi nationali!
    Ideea colectivului trebuie distrusa complet; altfel, într-un fel sau altul, se va continua sacrificarea individului. Am sacrificat individul chiar si în numele religiei, în razboaie religioase. Un mahomedan ce moare într-un razboi religios stie ca drumul sau catre paradis este sigur. I s-a spus de catre preot:
    – Daca mori pentru Islam, atunci paradisul tau este absolut sigur, cu toate placerile pe care le-ai imaginat sau le-ai visat vreodata. si persoana pe care ai omorât-o va ajunge si ea în paradis, deoarece a fost omorâta de catre un mahomedan. Este un privilegiu pentru el, deci nu trebuie sa te simti vinovat pentru ca ai omorât un om.
    Crestinii au cruciade – un jihad, un razboi religios – si omoara mii de oameni, ard fiinte omenesti de vii. Pentru ce? Pentru o colectivitate oarecare – pentru crestinism, pentru budism, pentru hinduism, pentru comunism, pentru fascism, orice motiv este bun. Un cuvânt ce reprezinta putina colectivitate, si individul poate fi sacrificat.
    Nu exista niciun motiv pentru ca aceasta colectivitate sa existe macar: indivizii sunt îndeajuns. si daca indivizii au libertate, sunt liberi din punct de vedere psihic, spiritual, atunci colectivul va fi, în mod firesc, liber.”

  • @ mad:
    Te citez: ,,, Liniile pe care le-ai desenat pe harta nu sunt nicaieri pe pamânt. Fac parte doar din jocul tau. Dar lupta pentru aceste linii pe care le-ai desenat pe harta a avut drept consecinta multi morti – oameni adevarati ce au murit pentru linii imaginare. si tu îi faci eroi, eroi nationali!
    Ideea colectivului trebuie distrusa complet; altfel, într-un fel sau altul, se va continua sacrificarea individului.,,,,

    Ceea ce spui tu este valabil, dar cand … vom gandi toti asa !
    Pana atunci, chiar daca eu as dori sa “ignor liniile”, se va gasi cineva sa ti le “aduca la cunostinta”. Traiesc in Italia si stiu eu ce zic! Si eu sunt un adept Zeitgeist, dar pana …acolo, trebuie sa “strangem randurile” si sa devenim … majoritate. Suntem inca in faza in care, daca nu stim de unde venim, nu o sa stim incotro sa mergem!
    Cu respect si intelegere,
    Giovanni il romeno

  • “Suntem inca in faza in care, daca nu stim de unde venim, nu o sa stim incotro sa mergem!”
    … ceva de genu`: care a fost primul, oul sau gaina ?
    atata timp cat toata lumea cauta adevar sau dumnezeu daca vrei, in exterior… poate ca ar fi undeva mai aprope in interior

  • @ mad: Fiind eu mai … batran, am constatat cresterea alarmanta a numarului celor care “vor totul acum si imediat”, manati probabil de ideea ca “el conteaza”. Astfel au incetat sa caute Adevarul sau pe … Dumnezeu, atat “in interior” cat si in “exterior”. Noi suntem “animale sociale” si trebuie sa plecam de la aceasta definitie, pentru orice … cercetare ! Cert este ca daca “comorile” le avem acum, … mai bine lipsa !!!

  • 27 septembrie 2009
    Aparatul represiv

    Nu mai mira pe nimeni ca , desi au eficienta “0”,judecatorii, politistii si procurorii au pretentii salariale foarte mari !Bine da, tre’ sa aiba e un motiv serios pentru a emite astfel de pretentii, intr-o Romanie falimentara ! Au, cum sa nu : aceste 3 institutii, sant cele care legitimeaza clasa asta politica, de care nu mai scapam si tocmai d’aia au asa pretentii ! Desi total ineficienti, acesti adevarati piloni ai Romaniei actuale,devin deosebit de eficienti in operatiuni de represiune, menite sa ocroteasca “emanatii”.In restul timpului, ca bonus, au dezlegare la jefuirea sistematica a cetatenilor de rand,n’asa ?

    Aflata intr-un impas cauzat de prea multele voci care-si urla nedreptatea, intreaga clasa politica e hotarata sa ramana ce este acum,chiar prin dictatura,daca trebuie ! Ca lucrurile stau asa, ne lamuresc privilegiile{ramase aceleasi,n’asa ?} ale organismului de represiune, aratat la inceput !
    De 20 de ani,singurele institutii care angajaza mereu, sant cele 3{nu-s afectati nici de neancrederea populatiei,nici de principii economice,nici de criza !} Paradoxal: Romania a ajuns sa imprumute bani,pentru intretinerea{in special}a celor care lucreaza sau au lucrat in acest organizm de represiune : lefurile, privilegiile si pensiile acestora, sant de cel putin 8 ori mai mari decat ale celorlalte categorii sociale{excetie fac-desigur -politicienii, indiferent de partid…}Un alt paradox : sanatatea tuturor cetatenilor romani, este subfinantata: nu-s bani pentru cei care aduc bani !

  • “Sa nu pretindem ca lucrurile sa se schimbe daca tot timpul facem acelasi lucru.
    Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate aparea pentru tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese.

    Creativitatea se naste din necesitate precum shi ziua se nashte din noapte.
    In perioada de criza se nasc inventziile, descoperirile shi marile strategii. Cine depasheshte criza se depasheshte pe sine insushi, fara a ramane “depashit”.
    Cine atribuie crizei eshecul, ishi amenintza propriul talent shi respecta mai mult problemele decat solutziile.
    Adevarata criza este criza incompetentzei.

    Problema persoanelor shi tzarilor este lenea shi indiferentza pentru a gasi solutzii shi ieshiri din astfel de situatzii.
    Fara criza nu exista duel, fara duel viatza este o rutina, o agonie lenta. Fara criza nu exista valoare. In perioada crizei infloreshte ce-i mai bun in fiecare, pentru ca fara criza orice vant este o mangaiere.

    Daca vorbim de criza o promovam, iar tacerea este o exaltare a conformismului.

    In loc de toate acestea, mai bine sa muncim. Sa terminam odata cu singura criza amenintzatoare: tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depashi.”

    …..Albert Einstein

    bine-o fi, in tot binele este shi-un rau shi invers. depinde ce vrei sa vezi, din care unghi te uitzi.

  • Ca bine le-a mai spus Albert Einstein pacat ca a murit… Ce ne ramane este doar sa-i urmam sfaturile si sa ne folosim de geniul lui!

  • Motivul pentru care se alege praful de toate actiunile astea este ca toti simt nevoia sa bata campii, descoperind “poetul” care zace-n ei. Toti cred ca ceilalti sunt interesati de felul in care “artistul” isi justifica esecurile.Se insala.
    Cand un site devine periculos,”baietii” posteaza si ei ,bat campii cu gratie in posturi foarte lungi si plictisitoare in care aduc in discutii multe probleme personale.Nu intrati in rahatul asta! Postati scurt,la obiect,faceti propuneri clare si exprimati opinii pe marginea lor.Sau culcati-va la loc.
    Pentru exemplu,eu doresc sa va propun infiintarea unui organism care sa se pronunte pe OPORTUNITATEA investitiilor STATULUI.Aici le puteti rupe capul,deoarece pe legalitate va pot fura legal.Daca spuneti ca NU vreti perdele la Ministerul Turismului,atunci dispare sansa delapidarii banului public.Cine este pentru?

  • Intrebai daca se mai uita cineva pe forum.Daca-ti trebuiesc cinci minute sa citesti un post,de ce dracu’ sa mai stai pe aici? Se presupune ca oamenii eficienti prefera online-ul.Ce-i cu “siropul” asta p-aici? Aproape ca am plans de cateva ori. Ce de drame…
    Hai sa vedem cum le stricam joaca ! Nu vreti?

  • Intradevar m-am cam saturat si eu de peltelele acestea lungi si dese, in care subiectul se duce la domnu dracu cu predicatu si cu fratii lui cu tot. M-am saturat sa citesc biografii si stari de spirit revolutionare, dar fara nicio esenta, fara nimic. De doua luni tot aberam unii dintre noi ca se incearca a se face ceva, dar vad ca spiritul ala revolutionar al multora se stinge in inceputul de toamna, odata cu caderea frunzelor ruginii pe pastelul cojilor de nuci uscate sub prispa bunicii acolo unde sub unduirile serii tarzii treceau agale carutele cu fan.
    Baaaaaaaa !!!! Trezirea.
    In timp ce noi scriem cu shi si tzevi, noi basesti se-arata, tara se duce in pastele mamii ei, banii in buzunare sunt tot mai putini, si noi tot nu am reusit sa realizam nimic.
    Vad ca oamenii care mai aveau ceva de facut, au inceput sa faca. Nu mai trec pe aici.
    Renuntati la peltea, si cum zice si Catalin, ori ne punem cu burta pe treaba ori mergem la Cristian B, ii finantam o tipografie noua si ne scriem fiecare cate un roman siropos despre cum vede eul nostru interior, integrarea sufleteasca in criza, despre ce frumos a fost trecutul nostru glorios, si altele. Macar facem un ban cinstit. Corect?
    Nu cred ca detinem solutii universale dar daca reusim sa ajungem la o concluzie comuna poate reuseste si gloata romaneasca sa faca ceva concret.

    Cu stima,

    Alex

  • Alex…tare rau !!
    Hai sa vedem cu propunerile alea.
    Incercam sa ne organizam putin?
    (update)
    In atentia administratorului:
    – moderarea dureaza mult
    – postarile lungi ce contin probleme personale trebuie sa dispara
    – selecteaza trei propuneri si creaza un sistem de vot
    – spor la treaba !

  • Pai intai si intai hai sa revenim daca mai sunt oameni care vor sa participe la organizatia Liberei Initiative, Catalin. Apoi, daca sunt oameni care vred ca ar trebui facut altfel sa zica, dar scurt.

    Alex

  • Mi se pare ca suntem pe un topic ce ne duce la o miscare virtuala: “Treziti-va! Asta nu este Romania NOASTRA”. Acolo “v-ati prezentat” ?

  • Am avut un post cenzurat de catre admin.Era clar,politicos si nu era de cenzurat.Nu inteleg.

  • Catalin: referitor la acel comentariu la care faci referirepentru ultima parte am considerat ca mi se adreseaza exclusiv. Iti multumim sincer pentru remarcile absolut pertinente si adevarate. Nu s-a pus niciodata problema cenzurii.

  • Miscarile virtuale au avantajul interconectarii rapide a celor interesati. Cu anonimatul insa…
    Problema este ca finalitatea unei miscari de tipul acesteia se afla in actiuni intreprinse dincolo de “virtual”, adica in lumea reala,lume in care oamenii folosesc buletine.
    Va rog sa va asumati disconfortul provocat de postarea numelui.
    Catalin Beciu

  • Buna Cara!

    Imi cer scuze pentru absenta. M-am intors dar pentru o perioada scurta, caci saptamina viitoare va trebui sa plec din nou. Iar acolo unde sint internetul este la 30 de km. Exista si o astfel de Romanie chiar daca uneori nu avem ochi sa o vedem. Sper sa te mai gasesc pe aici. Eu voi ramine fidel acestui site, si NU ma voi conforma “ordinelor” de a ma autocenzura si a-mi limita numarul de rinduri scrise, ceea ce nu-ti recomand nici tie si nici altora. “A nu fi capabil” sau “a nu avea timp” sau “a te plictisi” sa citesti si mai ales sa scrii o pagina in plus, spune multe despre sloganele de genul: “sa facem, sa dregem…”. Nu ma grabesc inca sa trag concluzii dupa ce am citit tot ce s-a scris aici cit am fost eu plecat, dar povestea asta cu “- postarile lungi ce contin probleme personale trebuie sa dispara” necesita cel putin citeva serioase semne de intrebare.

    Dar sa revenim la oile noastre, adica la “problemele noastre personale”. “Problema ta personala” legata de: “sa vad ca nu mai imi rup masina cand merg pe strada, ca am unde sa ma relaxez, sa stiu ca sunt in siguranta pe strada si merge economia” este o problema deosebit de delicata. Binenteles ca se poate. Doar n-ai crezut sper nici macar o secunda ca nu ar fi posibil.
    “de ce nu le-au pus in aplicare 20 de ani?”
    Incercam sa explic asta intr-un articol pe care l-am postat pe acest site mai demult: “SANIUTA ESCHIMOSILOR SI CRESTEREA ECONOMICA”:

    http://gandeste.57studio-dev.com/general/saniuta-eschimosilor-si-cresterea-economica/5959

    Logica lor este relativ simpla si nu este foarte departe de aceasta anecdota hazlie, care altfel exista in multe ipostaze. Am vazut chiar si o caricatura cu un magar care tragea o caruta in care statea unul care avea in mina un bat cu o sfoara de care legase un morcov si il tinea in fata magarului. Nu stiu in ce masura se dau magarii in vint dupa morcovi, dar ideea exista, este veche de cind lumea si mai ales FUNCTIONEAZA.
    Asadar MOMEALA. Asemeni pescarilor de altfel, sau a curselor de soareci. “de ce nu le-au pus in aplicare 20 de ani?” este simplu. Nu au avut nevoie sa-si bata capul cu asta, caci privilegiile lor erau oricum asigurate cu eforturi mult mai mici, si strict propagandistice. “De ce le-au pus in aplicare tocmai acum?” este o intrebare care merita poate un pic mai multa atentie. Si daca citesti “luuuungul” comentariu extrem de pertinent al lui Lucian, cel putin acela referitor la situatia actuala din tara, ai acolo multe variante de raspuns sau de elemente ale unui raspuns mai complex. Acum miza este mult mai mare, nemultumirea sociala este aproape de limita suportabila si ce argument poate fi mai convingator decit cel al “faptelor”.
    Ceea ce observi insa tu acolo in Tirgoviste ca o “schimbare” este insa doar o cosmetica. Nu este nici structurala si nici de profunzime. Acolo pe plan local, cineva a inteles ca in loc sa cheltuie niste bani pe spagi electorale si fraude sau mai stiu eu ce traznai, se poate “vopsi” frumos un “putregai” cum bine-i spuneai, cu efecte electorale poate chiar mai mari. Nu-l cunosc pe primarul din Tirgoviste, dar ma indoiesc sa existe asa o dragoste la prima vedere si din cale-afara pentru cetateanul roman, fie el si din Tirgoviste. Sigur ca “omul sfinteste locul”, sint citeva, putine, dar sint citeva exemple de astfel de oameni, cum ar fi spre exemplu Primarul din Piatra Neamt.
    Insa si daca ar fi asa, daca intr-adevar primarul din Tirgoviste ar fi animat de sentimente mai umane, asta nu face decit sa-mi confirme teoria conform careia “DES-TICALOSIREA SISTEMULUI TICALOSIT ESTE INUTILA CACI SE VA TICALOSI LA LOC”.

    http://gandeste.57studio-dev.com/?s=TICALOSIREA

    A demonstrat-o Constantinescu, a demonstrat-o Basescu, se va demonstra la infinit. Iar costul acestei demonstratii inutile il vom suporta noi, caci vremuri tare negre se arata la orizontul istoriei. Pesonal, daca as putea sa sterg anul care vine din calendar as face-o. Dar nu pot si ma tem ca si micile posibilitati pe care le mai avem inca, nu le vom mai avea la anul care vine.

    Referitor la “raspunderea pentru faptele politice” aceasta este o utopie. Sigur ca ar fi extraordinar sa existe o astfel de lege. Insa cum poate cineva, chiar si un copil sa creada, ca o astfel de lege va fi vreodata adoptata intr-un stat in care ei, hotii, fac legile? Noi nu vom ajunge niciodata sa facem legile nci lamentindu-ne ca avem prea multe “teme” de citit pentru acasa si nici facind uz de “talentul de a critica tot” cum bine observai tu.

    Ceea ce scapa insa observatiei noastre la prima vedere cel putin sint “tehnicile de manipulare” a constiintelor si convingerilor oamenilor. Si ti-as recomanda cu insistenta in acest sens, o carte a lui Bogdan Ficeac – “Politica – tehnici de manipulare”, care este extrem de relevanta si de importanta chiar as spune.
    Nu i-o recomand lui Catalin Beciu pentru ca lui nu-i recomand nici o carte, caci ar fi in stare sa ceara sa ma aresteze de-a dreptul. A fost el in stare sa ceara administratiei acestui site scoaterea de aici a celor care publica 2-3 pagini considerate de el “in plus” dar 300 de pagini. Asta chiar ca ar fi prea de tot. In plus, ar considera ca “privesc oamenii de sus” si aici m-ar incurca caci n-as mai sti de unde sa-i mai privesc pe oameni, caci eu nu m-am gindit pina acum ca ar trebui priviti oamenii de undeva anume, dar uite ca sint bune si site-urile astea la ceva, toti avem cite ceva nou de invatat.
    Lasind insa gluma si micile rautati la o parte, povestea asta cu manipularile nu este nici pe departe o joaca si nici o gluma. Este o chestiune deosebit de serioasa care ne afecteaza vietile mult mai mult decit am banui si mai ales fara sa ne dam seama de amploarea acestui adevarat razboi impotriva noastra.
    Intregul “circ” la care asisti tu acum, daca inca te mai uiti la televizor, in special la televiziunle marilor rivali – protagonisti ai momentului, denuntati de Lucian intr-un comentariu anterior, nu este nimic altceva decit un circ. O piesa de teatru, cu un scop precis care, repet, scapa atentiei publicului, si ai caror regizori nu sint nici macar marionetele din asazisa patura politica si nici profesionistii din televiziuni, ci in cu totul alta parte, iar unii dintre ei chiar in afara granitelor tarii. Sigur ca “lungile” comentarii ca ale mele sau ale lui Lucian “deranjeaza” si la va da mai devreme sau mai tirziu “batai de cap” caci cu cit se trezeste mai multa lume la realitate, cu atit vor fi nevoiti sa puna acesti respectabili domni “osul la treaba” si nu de asta s-au bagat ei in mocirla politica. Ei nu sint acolo sa “munceasca” pentru ceea ce au. Ei si asa considera mare pina si efortul de a-si plati tehnicienii specializati in manipulare sa arate lumii cit de mult se sacrifica pentru tara.
    Lor nu le pasa de nimic. Si cu atit mai putin de poporul care sta linistit in banca lui chiar daca “trancane” vrute si nevrute. De-aia au si fost trase in parcare regimurile totalitare, pentru ca s-a demonstrat ca “tehnologiile mentale” sint mult mai puternice si mai eficiente decit “represiunea”. Si tine cont ca politicienii nostrii sint totusi niste novici, niste amatori in comparatie cu adevaratii artisti ai manipularii din Statele Unite spre exemplu si nu numai. Dar chiar si asa, SISTEMUL MANIPULARII DE CONSTIINTA ESTE SINGURUL SISTEM CARE FUNCTIONEAZA IN ROMANIA.
    Si singurii carora le pasa de noi sintem noi insine. Solutia sta in noi si in nimeni altcineva. In mine, in tine, in Catalin, in Alexandru, in Lucian, in Giovanni si in toti cei care au trecut si vor mai trece pe aici, si in toti cei pe care vom reusi sa-i “trezim la realitate”. Sint oameni la locul lor, care nu sint in tagma jefuitorilor la ora actuala nu pentru ca “s-a-nchis” cind au ajuns ei sa stea la coada la portile “politicii” ci pentru ca si daca le rezulta uneori greu sa-si explice lor, sau sa ne explice noua, au simtit ca ei nu sint facuti pentru asta. Locul lor nu este acolo, si nimeni nu le explica unde ar trebui sa fie de fapt locul lor, in afara hamurilor la care au fost inhamati sa traga “caruta” sau “saniuta” puterii atrasi de “momeala”. Caci e ”data dracului” manipularea asta. E facuta sa atinga cele mai sensibile si mai nebanuite corzi ale sufletului uman. Baieti astia care se ocupa de asta nu numai ca nu au nici un fel de scrupule, dar au studiat ani intrgi, o viata chiar, sa ajunga sa faca ceea ce fac.
    Dar ca sa ajungem sa “trezim pe altii la realitate” trebuie mai intii sa ne trezim noi insine. Iar asta fara COMUNICARE nu este posibil. Fara a “ne cunoaste” unii pe altii de asemeni nu este posibil. Iar unul din scopurile esentiale ale manipularilor este sa ne arunce “jucarii” care sa “ne ocupe tot timpul”, sa nu ne lase sa deosebim solutiile reale de solutiile “utopice” la care instiga si care devin adevarate convingeri ale marii majoritati, de altfel extrem de bine intentionata.

    Cu deosebit respect si pe curind
    Cristian

  • @ Catalin Beciu:
    Stimate domn, eu vorbesc in numele “Miscarii virtuale DACIA” si va asigur ca pe Facebook, unde suntem colocati sub forma de GRUP, avem si “buletine si adrese”. Faptul ca unii sunt “aici”, iar altii …”dincolo”, impune utilizarea virtualului ca mijloc de comunicare; sau poate nu va intereseaza cei de “dincolo” ?

  • Va salut respectuos pe toti!
    O sa incerc sa ma prezint, scurt, am 40 ani, am facut Liceul Militar/Scoala Militara pe vremea lui “Ceasca”, am fost tot timpul un nonconformist, am facut intotdeauna lucrurile asa cum am crezut eu ca e corect si nu cum TREBUIA.Am fost evident persecutat, dar mi-am pastrat oloana vertebrala…am luptat in Revolutie in ultimul an de scoala si am continuat acea revolutie luptind cu conceptele invechite din interiorul sistemului dupa aceea.Drept pentru care am mai condus o revolutie in interiorul Scolii Militare in primavara lui 1990.Am tinut si tin la principiile mele de Balanta si de Om, indiferent daca asta inseamna sa nu am ce pune maine pe masa….Cam asta sint eu.Nu sint prea scolit, am plecat din armata in 1995, am lucrat in citeva multinationale, acum ma straduiesc sa mentin in viata o afacere proprie.Am o familie frumoasa, am un copil de 6 ani si…ne straduim sa nu ne lasam destramti de problemele cotidiene…desi e atit de greu.
    Pentru toti cei de aici (sint vorbele care ma ghideaza in viata), LUCRURILE RELE SE POT INTIMPLA IN LUME ATUNCI CIND OAMENII BUNI ALEG SA NU FACA NIMIC.
    Sint gata sa particip la o noua lupta, pentru IDENTITATEA nostra ca neam, dar avem nevoie si de ceva….action, in afara de vorbe doar, Catalin are dreptate.Si pentru asta avem nevoie de consultanta, pentru ca nu-i putem invinge decit cu armele lor, adica folosind legile democratiei valabile in tara asta impotriva lor.Alegerile sint nominale, exista pirghii care sa permita unui grup propunerea unui proiect de lege care sa fie supus Parlamentului, deci avem mijloace, haideti sa o facem, haideti sa ne trezim.Nu vom putea schimba totul peste noapte, dar trebuie sa incepem.Aceasta este optiunea democratica, pentru ca cealalta varianta (de forta) nu poate fi luata in discutie, incalca legile democratiei si va fi (normal) imediat reprimata…
    Asadar, haideti sa plecam din acest punct si sa facem pasul urmator.Sint alaturi de voi, pentru SCHIMBAREA de care avem nevoie.

  • Cristian,
    Lectura ma pasioneaza de mic .Vrei sa-mi recomanzi ceva ? Propun sa faci asta pe un site specializat si nu vei fi arestat.Promit. Incerc doar sa-ti explic faptul ca problemele pot fi rezolvate “inginereste”.Daca avem de facut ceva practic , atunci hai sa fim practici si la obiect.Politicos ar fi sa stabilim ce fel de site este asta. Daca vizitatorii vor sa prelungeasca aceasta “comedie” mai mult decat Balzac , atunci postarile mele scurte si “tintite” nu au ce cauta aici.Insa ,daca oamenii nu vor sa se piarda in povestile mai mult sau mai putin interesante ale cuiva, ar fi cazul sa le respectam dorinta. Spune-mi tu cum facem .

  • Giovanni,
    Ma intereseaza foarte mult cei de “dincolo”, dar ,din nefericire , nu toti stiu cum sa va identifice. Asta-i motivul pentru care sustineam publicarea identitatii.