Politică

Reluarea consumului e necesară pentru creşterea economică, iar majorarea salariilor ajută consumul

guvernReluarea consumului populaţiei este necesară pentru continuarea creşterii economice în acest an, iar majorarea salariilor în sectorul public va avea efect pozitiv direct asupra consumului, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, în urma unei întrevederi a premierului Mihai-Răzvan Ungureanu cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Suciu a arătat că discuţia dintre cei doi a avut rolul de a corela politicile BNR şi ale Guvernului.
“În actualul context intern şi internaţional, devine tot mai clar că pentru continuarea unei creşteri economice sustenabile este nevoie de o reluare a consumului. Consumul a fost un element al creşterii economice, care nu a reuşit să contribuie la creşterea economică a anului trecut decât într-o măsură nesemnificativă, iar în anul 2012 trebuie să revină acel motor de creştere sau măcar să aibă o componentă pozitivă în creşterea pe 2012”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a precizat că eventuala majorare a salariilor va avea efect direct în sensul creşterii consumului, însă o măsură de reducere a contribuţiilor la asigurările sociale va avea un efect ulterior.
“Dacă recuperarea salarială într-o anumită proporţie va avea un impact asupra consumului direct, măsura de modificare a CAS – care rămâne de luat în calcul şi de analizat – va avea efecte ulterioare pe această linie a reluării consumului. Cele două măsuri sunt în analiza Guvernului”, a explicat Suciu.

În context, oficialul guvernamental a amintit că în programul de guvernare se vorbeşte despre analizarea datelor de pe primul trimestru al anului 2012 pentru o eventuală recuperare a salariilor bugetarilor, nu şi despre o scădere a CAS.
“În programul de guvernare nu apărea nimic de CAS. Discuţia este lansată în acest moment. Evident, se fac evaluările necesare. În schimb, în programul de guvernare, de la bun început, apărea evaluarea legată de modificările salariale sau de recuperarea a cel puţin unei părţi din venituri, în condiţiile bugetare existente şi în condiţiile de sustenabilitate bugetară pe care ni le vom putea permite la momentul la care se va lua o asemenea decizie”, a arătat Dan Suciu.

El a precizat însă că Guvernul nu pune neapărat în discuţie dacă trebuie să aleagă între recuperarea tăierilor salariale bugetare din anul 2010 şi reducerea CAS.
“Nu este sau/sau. Nu vorbim de recuperarea salariilor sau modificări de CAS”, a adăugat Suciu.

Potrivit acestuia, oricum, şi într-un caz şi în celălalt, este nevoie de o analiză a situaţiei economice la finalul primului trimestru al anului 2012 pentru a se adopta vreo măsură.
“Eventualele modificări salariale sau de CAS trebuie făcute în limita resurselor bugetare existente şi asta depinde foarte mult de două elemente, în principal: diminuarea evaziunii şi de o capacitate a statului de a aduce mai mulţi bani la buget, măcar prin temperarea evaziunii, şi de creşterea economică – o condiţie esenţială pentru orice construcţie importantă”, a arătat purtătorul de cuvânt.

Referitor la majorarea pensiilor, Dan Suciu a afirmat că această măsură nu s-a discutat la întrevederea dintre Isărescu şi Ungureanu.

Totodată, oficialul guvernamental a subliniat că Guvernul are ca obiectiv principal creşterea economică şi transpunerea sa în nivelul de trai al populaţiei.
“Obiectivul principal al acestui Guvern în ceea ce înseamnă politica economică rămâne creşterea economică. Acest Guvern încearcă să obţină acel transfer minimal în care creşterea economică să se reflecte la nivelul creşterii nivelului de trai. Ştim că este un proces dificil, că acest lucru este de durată şi nu se aşteaptă paşi spectaculoşi, dar se aşteaptă paşi în această direcţie şi sunt obiective clare. În programul de guvernare al acestui Guvern apare ca element important modificarea în sus a nivelului veniturilor populaţiei, o recuperare a nivelurilor salariale ale sectorului public. Este unul din obiectivele asumate în programul de guvernare”, a susţinut reprezentantul Palatului Victoria.

Sursa: AGERPRES

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Cresterea de dragul cresterii este logica celulei canceroase” – Edward Abbey.
    Nu se referea la cresterea salariilor , ci la himera cresterii economice.

  • E o CAPCANA !

    Sa zicem ca o tara are 1.000 de lei disponibili pentru investitii, economii sau consum. Daca se stimuleaza consumul, care e de moment, cat mai ramane pentru investitii si economii, adica pentru viitor ???

    Consumul va crea ILUZIA cresterii economice, pentru ca vor fi multi bani in circulatie, dar sensul acestor bani va fi strict de la cumparator spre producator ! Producatorul vazand o crestere a consumului, va apela la credite pentru investitii… ca mai apoi cand consumul umflat se va opri din lipsa de resurse reale, producatorul va ajunge si dator la banca si in potential faliment, nemaiputand sa isi acopere investitiile din incasari !

    Singura solutie sunt INVESTITIILE in diverse afaceri mici si mijlocii ROMANESTI ! De ce se chinuie atata de mult guvernantii sa stimuleze oamenii sa cheltuie si sa consume, chiar peste limita nechibzuintei ? Cine are de castigat cand populatia ajunge sa acceseze credite ? Nici oamenii si nici statul, doar BANCILE, adevaratul papusar !

    Nu cheltuiti, INVESTITI ! In firmele cunoscutilor, in bonuri de trezorerie, in orice numai nu cheltuiti nesabuit ! Odata iesit banul din mana voastra, va pierdeti dreptul la cuvant, va pierdeti puterea.