Politică

Grecia: Succes nesperat in fata unui faliment iminent

zaruriGrecia a finalizat cu succes cea mai mare restructurare din istorie, dupa ce a ajuns la o intelegere cu creditorii privati, care deschide calea pentru acordarea fondurilor de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.
Pe de alta parte, aceasta intelegere reprezinta recunoasterea incapacitatii de plata pentru agentiile de rating. Astfel, Fitch a retrogradat vineri Grecia, la nivelul de default partial. O astfel de miscare era asteptata de vreme ce agentiile de rating Moody’s si Standard&Poor’s au aplicat deja masura.

Cu toate acestea, intelegerea pe care a facut-o Grecia este esentiala pentru obtinerea fonduri din partea troicii, necesare pentru salvarea de la un faliment iminent, potrivit The New York Times.

Clauza de actiune colectiva, activata de guvern

Ministrul de Finante grec a declarat ca 85,8% dintre creditorii privati, care detin obligatiuni grecesti in valoare de 177 miliarde euro au fost de acord cu schimbarea obligatiunilor pe care le detin, cu unele noi.

Rata partciparii este nesperat de ridicata, insa clauza de actiune colectiva a fost totusi activata vineri seara. Cu toate acestea, procentul ridicat va avantaja statul elen, in cazul in care unii investitori vor ataca decizia in instanta.

Dupa invocarea clauzei de actiune colectiva, dispozitie care ii va forta pe sceptici sa accepte oferta, rata de participare va ajunge la 95%, procent care se afla in targetul stabilit de troica pentru acordarea fondurilor de salvare.

Obligatiunile straine nu sunt un pericol

Ministrul a mai spus ca 69% din investitorii care detin obligatiuni grecesti emise in conformitate cu alte legi decat cea elena, au fost de acord cu schimbul, in valoare totala de 20 miliarde euro. Procentul este peste asteptari, in conditiile in care multi dintre acesti investitori ar fi putut sa cheme statul elen in instanta sau sa ceara conditii mai avantajoase.

Grecia a anuntat ca va prelungi invitatia pentru detinatorii acestor obligatiuni straine, pana in data de 23 martie. Dupa aceasta data, dreptul de a participa voluntar la schimbul de obligatiuni va fi retras.

Rezultatele peste asteptari inregistrate de Grecia subliniaza succesul strategiei juridice aplicate, de a forta detinatorii de obligatiuni sa accepte schimbul, chiar daca pot inregistra pierderi in timpul procesului. Desi abordarea de tipul “take it or leave it” a fost considerata foarte riscanta, s-a aratat in final eficienta.

Prin acest program, datoriile Greciei catre creditorii privati vor fi reduse cu 107 miliarde de euro, de la nivelul actual de 206 miliarde de euro.

Autor: Roxana Garaiman

Sursa: Business24.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • off topic, dar important :

    Aici este o listă a persoanelor care au fost /sunt membrii a comitetului celor 300. Cei care sunt acum in acest comitet au primit un ultimatul : pana la 31 martie 2012 sa renunte de buna voie la putere. Daca dupa aceasta data nu demisioneaza, ei şi familiile lor vor fi eliminati de pe această planetă. Indemnam pe toţi internautii sa afle cat mai multe lucruri despre ei si sa localizeze aceste persoane si sa-i recunoasca in listele celor care urmeaza a fi arestati. Nu există nicăieri pe această planetă loc pentru ei de a se ascunde de judecata care va veni.

    http://ontext.info/47601

    Trimiteti aceasta lista la toata lumea, pentru a face cunoscuta si identificata Cabala care conduce din umbra aceasta lume.