Analize și opinii Politică

Raed Arafat: Vrem “politia spitalelor”. Risipa, o crima

Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat duminica, intr-o emisiune televizata, ca s-a inceput implementarea unor mecanisme de control al cheltuielilor din spitale, in conditiile in care unele dintre acestea fac cheltuieli nejustificat de mari, urmand sa se ajunga la o “politie a spitalelor”.

“Nu poti sa controlezi aceasta situatie decat prin mecanisme de control (…) unul din aspecte – sistemele care functioneaza foarte bine au mecanisme de control extrem de puternice. In Canada, aveau un proiect denumit pompos “politia spitalelor”. E posibil sa ajungem la asa ceva. Ne gandim la intarirea controlului. Poate ati vazut, avem un control la internarile in spitale”, a spus Arafat la PRO TV.

Arafat a precizat ca a inceput o serie de controale in domeniul pe care il conduce, al medicinei de urgenta, gasindu-se numeroase nereguli, mai ales cheltuieli neeligibile.

“Pe unitatile de primiri urgente avem ordinul de baza 706, am trimis directiile sanitare in alte judete. Oradea a plecat la Cluj, Cluj la Bucuresti. Au stat 4-5 zile, am primit toate rapoartele, acum le introducem in baza de date. S-au gasit anumite chestiuni neeligibile.

(…)Aceste fonduri se dau la buget, anual unii cheltuiau pe alte chestii pe care nu trebuiau cheltuite (…) Unii au cumparat unele medicamente care nu se folosesc in unitatile de primiri urgente si le-au dat in spitale (…) E o forma de deturnare de fonduri. Altii au platit de 10 ori mai mult oxigen, au platit pe tot spitalul. Daca la Sinaia se inchide compartimentul de urgente, las o zona total descoperita.

Aceste controale identifica aceste situatii, care nu sunt generalizate la toate spitalele”, a mai afirmat medicul.

Arafat a spus ca directorii de unitati pot fi obligati sa respecte regulile inclusiv pe amenzi. Arafat a adaugat ca, pana acum, regulile nu erau foarte clare, dar vor fi, de acum incolo.

Intrebat daca nu e o crima aceasta risipa de bani in sanatate, in timp ce medicii pleaca, Arafat a raspuns “ba da”.

In plus, el a explicat ca in domeniul medicinei de urgenta, unitatile care nu au iesit bine la actualele evaluari vor fi auditate din nou in maximum 4 luni, pana cand se vor pune la punct.

“Acum 5 ani UPU nu erau finantate de la bugetul de stat, a inceput acum 4 ani. Acum ne permitem sa incepem sa limitam totul. Daca acest lucru s-ar fi intamplat cu toate domeniile, ar fi fost limitate proceduri care nu erau necesare (…) Spitalele care au avut probleme, urmatorul audit va fi asupra lor in urmatoarele 4 luni”, a precizat fondatorul SMURD.

Medicamente care zac in spitale

Arafat a explicat si faptul ca se gasesc mereu justificari inchipuite pentru a explica achizitiile care nu s-ar justifica.

“Aceste medicamente cand se introduc nu trebuie lasate sa zaca ani de zile acolo, dupa un an sa evaluezi ce mai zice stiinta, e valabil?

Nu pot sa spun ca e rezultatul coruptiei, uneori e naivitate (…)eu am patit o chestie personala, inainte sa vin la minister. Am fost abordat de o firma pentru un medicament, stiind ca daca doctorul Arafat il introduce pe ambulanta, va fi adoptat peste tot. Dovezile despre eficienta lui erau infime, am respins.

Tentativele care s-au facut cu mine ‘hai sa mergem acolo, sa te ducem la conferinte’, am respins”, a povestit Arafat.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu