Politică

Manifestaţiile paralizează Spania. Mii de oameni au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de măsurile de austeritate

Manifestaţiile paralizează Spania. Mii de oameni au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de măsurile de austeritateMii de oameni au ieşit din nou în stradă, în peste 50 de oraşe din Spania, în semn de protest faţă de tăierile bugetare anunţate de Guvern. Profesorii, studenţii şi persoanele bolnave vor avea cel mai mult de suferit de pe urma noilor măsuri de austeritate. Guvernanţii spun însă că n-au încotro şi trebuie să facă asta ca să scadă datoria ţării.

Protestatarii au blocat, ieri, străzile din centrul capitalei Madrid, manifestându-şi astfel nemulţumirea faţă de diminuarea bugetelor pentru Educaţie şi Sănătate. În semn de solidaritate, mii de oameni au protestat în peste 50 de oraşe din Spania.

Potrivit noilor măsuri de austeritate, profesorii vor munci mai multe ore, preţurile medicamentelor vor creşte, iar studenţii vor plăti taxe de şcolarizare mai mari.

Protestul vine la doar o lună după ce Spania a prezentat cel mai auster buget din ultimii 40 de ani, anunţând tăieri bugetare de peste 27 miliarde de euro, creşterea taxelor şi îngheţarea salariilor din sectorul bugetar. În plus, guvernul a anunţat că nivelul cheltuielilor bugetare va fi redus aproape 17 procente. (antena3.ro)


Mii de persoane au manifestat la Barcelona şi Madrid, după intervenţia brutală a poliţiei
Mii de manifestanţi s-au adunat din nou la Barcelona şi Madrid, exprimându-şi furia după o intervenţie brutală a poliţiei în cursul dimineţii de vineri la Barcelona, în timpul demontării unei tabere de corturi ale tinerilor “indignaţi”.

La Barcelona, peste 5.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Catalonia, unde în cursul dimineţii de ieri au avut loc incidente, atunci când serviciile municipale au vrut să demonteze tabăra instalată de zece zile, pentru a face loc celebrărilor din Liga Campionilor, de sâmbătă.

Vieri seară, mii de manifestanţi au invadat de asemenea Piaţa Puerta del Sol din Madrid. Mulţimea agita flori sau buchete de toate culorile, strigând “Barcelona nu este singură” şi afişând pancarte pe care scria “Catalonia, suntem cu voi”, scrie Nouvel Observateur, citand AFP.

Un număr de “121 de persoane au primit îngrijiri, dintre care 37 de poliţişti şi 12 persoane care au fost spitalizate”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a serviciilor de urgenţă, precizând că a fost vorba în mare parte de “crize de angoasă şi contuzii”.

Dar după demontarea taberei mulţimea de manifestanţi a invadat din nou piaţa. În cusul serii, aproximativ zece corturi au fost ridicate din nou. (adevarul.ro)