Analize și opinii Politică

Inflatia sau economia, asta-i intrebarea

Pe 29 Martie banca centrala decide nivelul dobanzii de politica monetara. Majoritatea analistilor considera ca banca centrala va reduce dobanda de la 5.5% la 5.25%. Asta ar insemna ca din Noimebrie 2011 si pana acum BNR ar fi redus dobanda de politica monetara cu 1% de la 6.25% la 5.25%. Fara indoiala multi vor interpreta miscarea ca pe o dovada in plus ca banca centrala a relaxat politica monetara.

Dar lucrurile stau putin diferit.

In primul rand sa ne uitam la inflatie. In februarie BNR estima ca inflatia va ajunge la tinta in aprope 4 trimestre. De fapt, BNR spune ca decizia din februarie 2012 asigura evolutia inflatiei prezentata in graficul urmator. Fara alte socuri din exterior care sa influenteze preturile intre februarie 2012 si iunie 2013 inflatia ar urma aceasta evolutie. Ca sa fie foarte clar BNR a luat in considerare toate informatiile pe care le-a avut la dispozitie si numai o surpriza pozitiva sau negativa ar cere interventia BNR pentru a readuce inflatia in tinta.

Am avut parte de informatii care nu erau la dispozitia BNR din ferbruarie si pana astazi?Cele mai importante din punctul meu de vedere:

1) Grecia a intrat in faliment controlat si alaturi de injectiile de lichiditate din zona euro au crescut apetitul pentru risc.

2) Cursul de schimb s-a depreciate, desi foarte putin.

3) Am aflat un calendar al majorari de preturi administrate

4) S-a confirmat recesiunea tehnica pentru Romania

5) Se maresc salariile din sectorul public de la 1 Iunie cu 15% = cresterea datoriei publice si poate a impozitelor.

Ce am omis sunt sigur ca imi va fi reporsat de unul din voi in sectiunea de comentarii.

Cum influenteaza aceste evenimente evolutia viitoare a inflatiei?

1), 4) scad presiunile inflationiste

2), 3),5) cresc presiunile inflationiste.

In aceste conditii se pare ca BNR nu ar mai trebui sa scada dobanda de politica monetara pe 29 Martie.

Dar asta nu este tot. Economia reala nu arata bine si se pare ca politica monetara joaca un rol important aici.

Graficul de mai jos arata ca desi banca centrala a redus dobanda de politica monetara creditul in lei nu da semne de revenire. Pentru persoane fizice siutatia se inrautateste iar pentru companii se pare ca dupa o perioada buna am ajuns iar intr-un impas. Mai mult chiar si creditele in euro par sa se fi oprit la nivelul din noiembrie 2011.

Ce se intampla atunci? O explicatie este data de dobanda reala. Primul grafic arata dobanda reala calculata fata de dobanda de politica monetara. Desi banca centrala scade dobanda nominala dobanda reala creste. Acest lucru se explica prin faptul ca dobanzile nominale au fost prea mari iar acum inflatia scade mult mai rapid decat dobanda nominala. Pentru comaparatie zona cu albastru arata recesiunea din 2009-2010 iar zona cu rosu recesiunea technica in care ne aflam. Este intersant cum inainte de amble vedem o crestere rapida a dobanzii reale- teoria spune ca o crestere a dobanzii reala este corelata negativ cu cresterea economica.

Dar dobanda de politica monetara nu reprezinta dobanda la care se raporteaza economia reala. Dobanzile la care se imprumuta persoanele fizice si companiile sunt diferite. Urmatorul grafic arata dobanda reala pentru credite noi atat pentru persoane fizice cat si pentru companii. Si in acest caz vedem cum aceastea cresc chiar inainte de perioada de recesiune. Iar in ultima perioada acest indicator arata ca un cost real al creditului in crestere.

BNR se afla in fata unei decizii importante pe 29 Martie. O analiza strict a inflatiei si a evolutiei viitoare a acesteia nu justifica o scadere a dobanzii de politica monetara in acest moment deoarece riscurile pentru evolutia inflatiei sunt de crestere si nu de scadere. Dar atunci cand ne uitam la informatia venita din economia reala nevoia de realxare a politicii monetare este stringenta.

Azi (29.03.2012) aflam in ce parte inclina BNR balanta.

sursa: florincitu.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu