Politică

Avocatul Piperea: Lobby-ul BNR a pus cruce legii dării în plată!

isarescuAvocatul Gheorghe Piperea, cel care a promovat intens introducerea legii dării în plată, a declarat pe pagina sa de Facebook că lobby-ul puternic al BNR a omorât proiectul zis şi “dai casa şi scapi”. “Raportul Comisiei juridice a Senatului, favorabil legii dării în plată, a fost retras. Nu se mai discută mâine în plen. Se reia discuţia în comisii peste două săptămâni. Cel care, acum câteva minute, a făcut public acest anunţ, la Radio România Actualităţi, este un anume senator Bota (Sorin Bot, n.r.), de la PSD. Dar raportul nu putea fi retras fără acceptul preşedintelui Comisiei juridice, dl. Boboc (Cătălin Boboc, n.r.), PNL. Deci «treaba» este transpartinică. Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie. Din acest moment cred că putem pune cruce legii dării în plată, aşa cum am construit-o eu şi cum a promovat-o intens dl. Zamfir (Daniel Zamfir, deputat PNL). A fost un vis frumos”, a scris Piperea.

Avocatul a mai spus că în ipoteza în care se va respinge legea sau ea va fi făcută aşa cum vrea BNR, “fără vlagă, fără aplicabilitate la cazurile de contracte în derulare esenţialmente dezechilibrate, lumea va ţine minte sistemul bancar ca pe un stăpân de sclavi şi nu ca pe un partener de afaceri şi, mai ales, va ţine minte BNR nu ca pe o autoritate a Statului român, ci ca pe un vătaf al acestor stăpâni de sclavi, ca pe un avocat din oficiu al lor, care a trecut şi peste regulile democraţiei pentru a-şi susţine angajatorii”. “Războiul acesta, în care BNR s-a băgat singură, a fost pierdut deja. Şi nu de consumatori, ci de aceste entităţi care, pe ne-merit, se numesc bănci. În timp ce opozanţii legii dării în plată au văzut şi văd în consumatori nişte sclavi care nu pot fi lăsaţi să se bucure de libertate, eu am văzut în aceşti consumatori, săraci sau bogaţi, tineri sau trecuţi de vârsta la care pot să îşi reia viaţa de la capăt, nişte oameni istoviţi, şi am vrut sa le ofer o fântână în care să îşi ostoiască setea”, a mai scris Piperea.

Senatorul PSD Marius Sorin Bota a declarat la Radio România că legea dării în plată trebuie să răspundă nevoilor punctuale ale celor aflaţi azi în dificultate financiară, dar, în acelaşi timp, trebuie să răspundă şi pentru viitor.”O lege care răspunde doar pentru situaţia celor aflaţi azi în dificultate va duce la un cost al creditului foarte mare, sau chiar la imposibilitatea contractării de credite. Încercăm să facem o lege care să răspundă atât pentru prezent cât şi pentru viitor. În cazul în care nu vom reuşi acest lucru, pentru partea viitoare vom îmbunătăţi cadrul legislativ în perioada următoare, rămânând ca această lege să răspundă doar pentru problemele celor aflaţi azi în dificultate financiară. Această situaţie financiară a fost creată în principal de încăpăţânarea băncilor care nu au vrut să dea curs solicitării persoanelor aflate în dificultate”, a spus senatorul.

Deputatul Daniel Zamfir i-a acuzat la rândul lui pe senatori că întârzie deliberat aprobarea proiectului de lege. “Astăzi (n.r. ieri), legea ar fi trebuit să intre în Biroul Permanent şi mâine (n.r. astăzi), în plenul Senatului. Dar încă nu a fost trimis raportul de la Comisii. De ce nu s-a transmis acest raport? Este clar că senatorii întârzie din nou aprobarea acestui proiect de lege, pentru ca băncile să-şi poată spune și săptămâna aceasta opiniile”, a declarat acesta, potrivit Bursa.

“Aflu de la colegi că viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a înroşit telefoanele senatorilor, cerându-le să susţină amendamentele BNR pe care vor să le prezinte în plenul Senatului.

Ministerul Justiţiei şi Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) s-au exprimat pe marginea legii dării în plată, la cererea Senatului, emiţând puncte de vedere care contravin unor articole din textul legislativ. Atât reprezentanţii Ministerului Justiţiei, cât şi purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Daniela Pantazi, susţin, însă, că opiniile instituţiilor pe care le reprezintă au statut consultativ.

Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice şi a programului de austeritate al Guvernului “Boc-Băsescu”, însă proiectul ar trebui rescris, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul strategiei economice a UNPR, Mircea Coşea.

“Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice şi a programului de austeritate al Guvernului Boc-Băsescu. Există o categorie care trebuie să fie salvată. Această categorie nu înseamnă toţi cei care au luat credite, înseamnă cei care se află într-o situaţie prin două puncte de vedere explicabilă: în primul rând sunt victime ale unor politici bancare rău intenţionate şi aici mă refer la contractele cu clauze incriminatorii şi mai ales politica pe care băncile au dus-o în legătură cu creditele în franci elveţieni; iar în al doilea rând este problema efectelor crizei care a creat în România o masă întreagă de oameni care nu au mai putut să respecte obligaţiile pe care şi le-au luat în orizontul pe care îl aşteptau. Criza şi mai ales austeritatea au făcut ca anumiţi oameni să intre într-o situaţie disperată. Această categorie trebuie să fie protejată, această categorie, nu toată lumea”, a spus Coşea.

Banca Centrală a reiterat ieri seară prin vocea viceguvernatorului Liviu Voinea că legea dării în plată va sacrifica programul Prima Casă, va duce avansul la 35%, faţă de 15% pentru un credit standard, va dubla numărul de ani necesari strângerii avansului şi va duce la creşterea ratei lunare cu aproapte 300 de lei. Prezent la o emisiune la TVR, Voinea a declarat că BNR este preocupată de impactul acestei legi asupra sistemului bancar, implicit de cei care vor să ia credite în viitor. “Acum, cineva poate strânge avansul într-un an pentru Prima casă (5%) şi în patru ani pentru un credit standard (15%). Dacă Prima Casă se va închide pentru că este inclusă în Legea dării în plată, iar băncile nu o vor mai avea în ofertă, banii necesari pentru un avans vor fi strânşi în opt ani (pentru un avans de 35%)“, a declarat Voinea.

Aproximativ 40% din brokerii imobiliari sunt de părere că preţurile locuinţelor vor scădea cu peste 20% în cazul în care legea dării în plată va intra în vigoare, iar trei sferturi dintre aceştia preconizează creşteri cu 10-20% ale chiriilor.

“Peste 80% dintre cei intervievaţi consideră Legea Dării în Plată (în forma actuală, n.r.) un risc major pentru piaţa imobiliară din România. Astfel, 45% dintre respondenţi sunt de părere că vom asista la o prăbuşire a pieţei imobiliare, similară celei din perioada de criză economică, în vreme ce 37% se aşteaptă la o încetinire temporară a acesteia”, se arată în sondajul care a fost realizat în rândul a peste 400 de agenţii imobiliare de către portalul Imobiliare.ro.

Autor: Cristian Cretu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • un escroc international. a pus pe butuci ,dupa cum a fost ordinul dat de papusari.si tara si poporul. o gaura in frunte.