Politică

Stolojan, stăpânul conturilor securităţii şi omul cheie al lui Nicolae Ceauşescu

resize-of-1991-guvernul-stolojanTheodor Stolojan, care în prezent ocupă funcţia de europarlamentar PNL, este unul din colaboratorii serviciilor secrete al fostului regim comunist.

Theodor Stolojan a absolvit în 1966 facultatea de Finanţe Contabilitate din cadrul ASE. După absolvire, a lucrat ca economist stagiar la Întreprinderea Frigotehnică Bucureşti. Din 1972 până în 1991, lucrează ca economist în Ministerul Finanţelor. În perioada 1974-1980 activează în calitate de cadru universitar la ASE.

În 1982 Theodor Stolojan este numit director la Departamentul Relaţii Valutare şi Financiare Internaţionale. În această perioadă, Stolojan urmărea din partea Ministerului Finanţelor operaţiunile de aport valutar special (AVS). În multe cazuri, Stolojan era chemat la Nicolae Ceauşescu şi-i raporta direct situaţia operaţiunilor AVS primind ordine nemijlocit de la Nicolae Ceauşescu pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS. Stolojan era singurul funcţionar din ministerul Finanţelor care cunoştea situaţia completă a tuturor conturilor bancare valutare din Banca Română de Comerţ Exterior, dar şi a operaţiunilor făcute în aceste conturi. Între 1986-1988 a deținut funcția de director al Departamentului Relaţii Valutare şi Financiare Internaţionale.

În perioada 1988-1989 a fost şi inspector General în Departamentul Venituri de Stat, când a devenit ministru adjunct al Finanțelor. În 1990 a devenit ministru al Finanțelor, iar în 1991 prim-ministru. Tot atunci a ajuns în fruntea Agenţiei Naţionale pentru Privatizare.

Între 1992-1998, Stolojan a deţinut funcţia de economist la Banca Mondială, fiind consilier la SC Tofan Grup până în 2000 și la SC Tomex SRL din 2001 până în 2002. Din 2004 până în 2007 acesta a devenit consilier pe probleme economice al Preşedintelui României, iar de atunci până în prezent este europarlamentar PDL/PNL.

În noiembrie 2010, istoricul Marius Oprea scria despre Stolojan şi legăturile acestuia cu Securitatea. ”Nu cunoaştem situaţia ofiţerilor acoperiţi, nu ştim exact, de pildă, situaţia lui Stolojan. De pildă, Theodor Stolojan lucra şi pentru Securitate, câtă vreme era contabilul conturilor de aport valutar special (AVS), pe scurt, conturile lui Ceauşescu, rezultate din vânzarea saşilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent a lui Voiculescu şi alte firme de la ICE Dunărea. Toţi aceşti bani veneau la AVS, iar Stolojan le ţinea contabilitatea, ceea ce presupune o strânsă legătură cu Securitatea, chiar dacă aceştia îl numeau „personal militar civil” (PMC). Erau în jur de 2.000 – 3.000 de astfel de PMC-işti, iar Theodor Stolojan este unul dintre ei, însă dosarele lor nu au fost scoase la iveală.”

Dan Voiculescu i-ar fi cunoscut foarte bine pe Mugur Isarescu şi Theodor Stolojan, înainte de 1989, cultivând relaţii apropiate sau profesionale, prin diferite persoane, rude sau prieteni de familie, se arată într-o notă informativă, care a circulat printre demnitarii diverselor guverne de după 1989 şi care a ajuns şi pe masa fostului preşedinte, Emil Constantinescu. Stolojan era, se pare, “omul de legătură” între Voiculescu şi Nicolae Ceauşescu, deoarece acesta era obligat să raporteze periodic activitatea valutară a firmei Crescent.

Nota informativă aminteşte faptul că Mugur Isărescu a absolvit Facultatea de Comerţ Exterior din cadrul ASE în 1971, iar Dan Voiculescu, a urmat cursurile aceleaşi facultăţi, terminând în 1968, cu trei ani mai devreme, “dar nu există indicii că s-au cunoscut în timpul facultăţii”.

Stolojan ii raporta direct lui Ceauşescu despre operaţiunile Crescent

De asemenea, sunt prezentate şi aspecte legate de legăturile dintre Voiculescu şi Stolojan, înainte de Revoluţie. Stolojan a negat vehement că l-ar fi cunoscut pe Voiculescu înainte de Revoluţie, susţinând că natura activităţii sale profesionale nu era în concordanţă cu cea a lui Voiculescu.  “Este o intoxicare a presei, venită din partea unor adversari politici”, declara atunci Theodor Stolojan.

Sursa: Presa libera.net