Politică

Tranzacţiile de tip swap – colacul de salvare chinez al Rusiei

Russia-and-China-against-US-720x340China vrea să ajute Rusia să treacă peste dificultăţile economice generate de prăbuşirea rublei la niveluri de minim record faţă de dolar. Cu toate acestea ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi-a exprimat încrederea că Moscova îşi poate reveni singură. În cazul în care rubla va continua să cadă, Rusia ar putea apela la acordul privind tranzacţiile de tip swap în moneda naţională a Chinei, în valoare de 150 de miliarde de yuani.

Doi miniştri din China au oferit sprijin pentru Rusia în timp ce preşedintele Vladimir Putin încearcă să consolideze rubla fără a diminua rezervele valutare.
China va oferi ajutor în cazul în care este necesar şi este încrezătoare că Rusia poate depăşi dificultăţile economice, a fost citat ministrul de Externe Wang Yi într-un raport din 20 decembrie realizat de postul de televiziune din Hong Kong – Phoenix Tv, potrivit Bloomberg.

Ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng, a declarat că un schimb valutar între cele două ţări, dar şi o creştere a utilizării monedei chinezeşti, yuanul, în comerţul bilateral, ar avea un impact econo­mic benefic pentru Rusia.

China este dispusă să ajute Rusia în depăşirea dificultăţilor econo­mice, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi.

”Dacă partea rusă va avea nevoie, noi vom oferi asistenţa necesară în limita posibilităţilor”, a spus diplomatul, citat de mass-media chineze.

Şeful diplomaţiei chineze a adăugat că Beijingul şi Moscova ”se ajută şi se sprijină reciproc”. Totodată, Wang Yi a subliniat că ”Rusia are capacitatea şi înţelep­ciunea de a depăşi dificultăţile actuale”.

Rubla a scăzut cu 59% faţă de dolar în acest an, o depreciere abruptă înregistrându-se pe 16 decembrie, când moneda rusească s-a depreciat cu 19%. Cu toate acestea, liderul de la Kremlin a refuzat să declare o criză oficială, susţinând că rubla îşi va reveni.

În urma prezentării suportului din partea Chinei, a doua economie din lume, rubla s-a întărit luni cu 4,1% faţă de dolar. Rusia, cel mai mare exportator de energie din lume, a suferit anul acesta pe fondul prăbuşirii preţului pentru barilul de petrol, dar şi a sancţiunilor venite din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Preşedintele Xi Jinping a punctat, în urmă cu o lună, că are noi ţinte pentru creşterea de statut a naţiunii chinezeşti.

“Mulţi cetăţeni chinezi încă văd Rusia ca pe fratele mai mare, iar cele două ţări au o importanţă strategică reciprocă”, a declarat decanul Universităţii de Studii Inter­naţionale Renmin din Beijing, referindu-se la sprijinul oferit de Uniunea Sovietică în primii ani ai Chinei comuniste.

Colacul de salvare al Rusiei

În cazul în care rubla va conti­nua să cadă, Rusia ar putea apela la acordul privind tranzacţiile de tip swap în moneda naţională a Chinei, în valoare de 150 de miliarde de yuani. În acest caz, pentru prima dată în istorie, China va susţine moneda unei alte ţări, scrie South China Morning Post.
Acordul privind swap-urile va­lutare semnat de Rusia şi China, în luna octombrie a acestui an, su­gerează posibilitatea decontării exporturilor între părţi în ruble şi yuani, ocolind dolarul.

”Rusia are nevoie de sprijinul lichidităţii monedei sale, iar linia de swap poate fi un instrument ideal pentru aceasta” – susţine Lian Ping, economistul-şef al China Bank of Communications.

În octombrie, Banca Rusiei şi Banca Populară Chineză au semnat un acord privind swapul valutar. Potrivit acordului, valoarea liniei de swap este de 150 miliarde de yuani. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă de trei ani şi poate fi prelungit cu acordul ambelor părţi.

În prezent, cota operaţiunilor de export realizate în yuani şi ruble în comerţul ruso-chinez variază între 5% şi 7%. Dacă tot comerţul ruso-chinez va fi realizat în yuani, acest fapt va fi un factor important în consolidarea poziţiei internaţionale a Chinei.

Instituţiile financiare din Rusia nu mai au acces la finanţări occidentale, motiv pentru care interesul pentru China a crescut considerabil.

O tranzacţie swap reprezintă cumpărarea şi vânzarea simultană a unui activ de referinţă similar sau a unei obligaţii de o valoare echivalentă care, prin schimburile reciproce de aranjamente financiare conferă ambelor părţi implicate în tran­zacţie condiţii mai favorabile faţă de cele cu care ar putea să se confrunte dacă nu ar apela la acest tip de tranzacţie.

O tranzacţie swap este un acord OTC (Over-the-counter) între două părţi prin care prima parte promite să facă o plată în contul celei de-a doua părţi şi cea de-a doua parte de regulă face o plată simultană în contul primei părţi.

Autor: Diana Mateescu

Sursa: Curierul National

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Idiotii de la Romania T.V. chiar intrec masura si bunul simt cu anunturile lor ,,Bomba”! Nu intalnesti decat epitete gen: socant, groaznic, catastrofal, apocaliptic, si alte asemenea tampenii, menite sa bage groaza in telewspectatori! Problema este: O fac intentionat? La comanda cuiva? De ce vor cu tot dinadinsul sa bage groaza, spaima, teroarea in oameni? Ce parere are CNA?