Extern

Urmărirea perpetuă

Unde este Jimmy? E de-ajuns să-i cauţi codul de bare pe Google

Acum oamenii de ştiinţă însemnează animalele pentru a le studia comportamentul şi a le proteja pe cele pe cale de dispariţie, dar unii futurişti se întreabă dacă nu cumva ar trebui însemnaţi toţi oamenii. Entuziaştii tehnologiei şi futuriştii cred că cipurile RFID implantabile, ca cele introduse în mâinile lui Amal Graafstra, ar însemna protecţie, siguranţă şi confort. Dar susţinătorii libertăţilor civile îşi fac griji pentru intimitate. Oamenii de ştiinţă însemnează animalele pentru a le monitoriza comportamentul şi pentru a urmări speciile pe cale de dispariţie. Acum, unii futurişti se întreabă dacă nu ar trebui însemnată toată omenirea. Încerci să găseşti pe cineva drag? Caută-i microcipul pe Google.

Cipurile, numite dispozitive de identificare prin frecvenţa radio (RFID), emit un semnal radio simplu asemănător cu un cod de bare, în orice loc şi în orice moment. Adepţii futurismului spun că se pot implanta uşor sub pielea de pe braţ. Guvernul din Mexic a implantat deja chirurgical cipuri de mărimea unui bob de orez, în partea superioară a braţului, la angajaţii biroului procurorului general din Mexico City. Cipurile conţin coduri care, atunci când sunt citite de scanere, permit accesul într-o clădire sigură şi previn infracţiunile comise de traficanţii de droguri.

În cercetarea publicată în Revista internaţională de inovare şi dezvoltare durabilă, cercetătorii taiwanezi postulează că aceste etichete pot fi de folos în salvarea de vieţi în urma unui cutremur major. “Funcţionarii şi-ar avea ecusoanele integrate în etichetele RFID, iar vizitatorii ar primi etichete RFID temporare la intrarea în sală”, sugerează aceştia. La fel, ecusoanele pentru personalul din spitale şi pacienţi ar putea încorpora tehnologia RFID.

“Lumea noastră devine instrumentată”, a declarat săptămâna trecută la o conferinţă pentru industrie Samuel J. Palmisano, preşedintele şi directorul executiv al IBM. “În prezent, există aproape un miliard de tranzistori per om, fiecare costând mai puţin de o zecime de milionime dintr-un cent. Există 30 miliarde de etichete RFID produse la nivel global.”

Dacă fiecare persoană ar avea aşa ceva, părinţii ar fi scutiţi de griji şi s-ar putea salva vieţi, sau, la un nivel mai obisnuit, deblocând uşile cu o mişcare a mâinii sau pornind o maşină parcată – iată cum şi-l foloseşte pe al său entuziastul tehnologiei Amal Graafstra (îi puteţi vedea mâinile în imaginea de mai sus). Dar acest viitor sigur, “instrumentat” este înfricoşător pentru mulţi susţinători ai libertăţilor civile. Chiar şi introducerea unui cip RFID într-un permis de conducere sau într-o carte de identitate ridică obiecţii din partea persoanelor implicate.

Urmărirea cutiilor şi containerelor de pe o navă în călătorie din Hong Kong este în regulă, spun susţinătorii libertăţilor civile. La fel şi monitorizarea pisicilor şi câinilor, cu un cip introdus chirurgical sub piele. Dar după părerea lor, urmărirea oamenilor este prea de tot – chiar dacă FDA a aprobat dispozitivele ca fiind sigure pentru oameni şi animale.

“Suntem îngrijoraţi de implantarea cipurilor de identitate”, a declarat Jay Stanley, analist politic principal în programul pentru tehnologie, confidenţialitate şi limbaj de la Uniunea Libertăţilor Civile Americane. El pune problema în mod clar: “Multă lume consideră ciudată această idee.”

“Etichetele RFID reprezintă dispozitivul de urmărire perfect”, a spus Stanley. “Perspectiva cipurilor RFID purtate de toată lumea în documentele de identitate înseamnă că prezenţa oricărui individ într-o anumită locaţie poate fi detectată sau înregistrată pur şi simplu prin instalarea unui cititor RFID invizibil.”

Există o serie de companii antreprenoriale care comercializează tehnologii de urmărire prin radio, printre care Positive ID, Datakey şi MicroChips. Companiile au început să comercializeze ideea din spatele acestor tehnologii inovatoare cu câţiva ani în urmă, ca nişte dispozitive excelente de urmărire permanentă pentru toată lumea. După prima utilizare într-o secţie de urgenţă în 2006, VeriChip a trâmbiţat succesul cipului subdermal. “Suntem foarte mândri de cum s-a comportat sistemul de identificare a pacienţilor VeriMed în această situaţie de urgenţă. Evenimentul respectiv ilustrează rolul important pe care VeriChip îl poate juca în asistenţa medicală,” a declarat atunci Kevin McLaughlin, preşedinte şi director executiv al VeriChip.

“Datorită unei sofisticări din ce în ce mai mari şi costului scăzut, cu aceşti senzori şi dispozitive avem pentru prima dată instrumente de măsură în timp real pentru o gamă largă de sisteme din întreaga lume – naturale şi făcute de om”, a declarat Palmisano de la IBM.

Dar “sistemele” oamenilor trebuie măsurate? Grupurile Grassroots fac mare tam-tam cu privire la implicaţiile libertăţilor civile ale dispozitivelor, ameninţând să împiedice dezvoltarea de aplicaţii de urmărire a oamenilor pentru piaţa pentru marele public.

“Dacă astfel de cititoare se răspândesc, şi vor fi multe stimulente materiale pentru instalarea lor, ne-am afla într-o societate de supraveghere cu urmărirea permanentă a populaţiei”, a mai spus Stanley de la ACLU.

Controversa se extinde şi peste mări şi oceane. David Cameron, noul prim-ministru britanic, a promis să elimine sistemul propus de cărţi de identitate naţionale şi elemente biometrice pentru paşapoarte şi serviciul de sănătate socializat, opţiuni care au fost proclamate de Partidul Laburist. “Împărtăşim un angajament comun pentru libertăţile civile, de a scăpa – imediat – de proiectul laburiştilor cu privire la cardurile de identitate”, a declarat Cameron, potrivit ZDNet UK.

Aceste controverse influenţează dezvoltatorii. O firmă, Positive ID, a renunţat la ideea de a urmări oamenii obişnuiţi cu tehnologia cip. Miercuri, compania a anunţat că a depus un brevet pentru un nou dispozitiv medical pentru monitorizarea glicemiei la diabetici. Tehnologia dezvoltată iniţial pentru a urmări masele este acum doar un sistem de “moştenire” pentru Del Ray Beach, Florida.

Dezvoltăm acum un microcip in vivo pentru detectarea glucozei”, a declarat pentru FoxNews.com Allison Tomek, vicepreşedinte executiv pentru relaţiile investitorilor şi comunicaţii corporative. “În teorie va putea detecta nivelurile de glucoză. Facem teste asupra senzorului de glucoză al produsului. Acesta va conţine un senzor cu un cip RFID implantabil. În brevetul depus era vorba despre tehnologia noastră de a crea o interfaţă de transformare electronică pentru a măsura modificările chimice din sânge.”

Ambiţiile anterioare ale companiei au dispărut. “Consiliul nostru de administraţie vrea o nouă conducere”, spune Tomek. “În loc să ne concentrăm numai pe identificare, credem că este mai important să trecem la o platformă de diagnostic. Acesta este viitorul tehnologiei – nu doar simpla legitimaţie.” Compania a vândut societăţii Stanley Black and Decker câteva din tehnologiile sale de urmărire individuală, cu 48 milioane dolari, a spus ea.

Aceste aplicaţii medicale nu sunt la fel de controversate ca şi tehnologiile de urmărire. FDA a aprobat în 2004 un alt cip dezvoltat de VeriChip, predecesorul lui Positive ID, care stochează un cod – similar codului de identificare UPC de pe produsele vândute în magazine – care indică informaţii despre pacient atunci când se scanează cipul. Aceste coduri, introduse în cipuri şi scanate în cabinetul medical sau la spital, dezvăluie antecedentele medicale ale pacientului.

Dar, ca şi în cazul cardurilor inteligente, aceste cipuri medicale pot fi citite de la distanţă de răufăcători. Un dispozitiv receptor poate “vorbi” cu cipul de la distanţă, fără a fi nevoie de contact fizic, având acces la informaţiile conţinute. Şi acest lucru este îngrijorător. Concluzia este simplă, potrivit ACLU: “Problemele de securitate nu au fost abordate”, a spus Stanley. Şi până la rezolvarea lor, tehnologia poate rămâne în laboratoare.

sursa: FOXnews.com
traducerea razbointrucuvant.ro