Extern

Dan Diaconu: “Un nou front geopolitic deschis acolo unde ne-am fi așteptat foarte puțin”

O chestie interesantă: după cum probabil știți, într-un avânt demn de alte timpuri, SUA a cumpărat întreg stocul de Redemsivir al firmei Gilead. Părerea mea e că, la prețul la care se vinde Redemsivir-ul, SUA nu a făcut altceva decât să-i asigure companiei o cifră de afaceri generoasă. Teoretic, piața e secată de „steaua” fabricată de industria farmaceutică americană.



Vestea interesantă vine din Rusia și e un fel de ecou al luptei geopolitice în desfășurare. Rușii au un antiviral denumit Avifavir și care, în conformitate cu testele făcute în China, Japonia și Rusia, este extrem de eficient în tratarea COVID-19. Rușii spun că e mai bun decât Redemsivir însă știți bine cum e cu comerțul: vinde cel care țipă mai tare. Până acum nu s-a făcut o testare în paralel a celor două medicamente, concluziile rușilor fiind derivate strict din numărul de oameni vindecați în China și Rusia.

În condițiile în care SUA au creat un vid pe piața internațională, Rusia vine și declară că e gata să exporte Avifavir. Medicamentul e produs de o alianță formată din Fondul de Investiții Directe al Rusiei și Chemrar, un producător local de medicamente. Astfel, în iunie, benzile de producție ale medicamentului au reușit să producă aproape cu 100% mai mult decât producția planificată.

La isteria generată la nivel mondial de coronavirus, e cât se poate de clar că piața antiviralelor cu rezultate dovedite în tratarea acestei afecțiuni e una imensă. E de-a dreptul ciudat modul în care rușii au reușit să accelereze cercetările și să scoată în timp record un produs eficient împotriva COVID-19. Însă, dincolo de aceasta, trebuie să înțelegem că e vorba de mulți bani și de o nouă piață pe care Rusia își face loc. Piața Farma e una imensă, iar intrarea Rusiei în joc e un fenomen extrem de interesant, mai ales în condițiile în care există o cantitate impresionantă de material științific din perioada sovietică peste care, până acum, se pusese praful. Sunt domenii întregi care pot fi fructificate extrem de interesant.

Fac o paranteză pentru a vă povesti despre bactioriafagi, înlocuitorii din viitorul apropiat al antibioticelor. Cercetarea a fost demarată în Georgia în perioada Sovietică. După ce Georgia a trecut în tabăra americană, institutul dezvoltat pentru studiul bacteriofagilor a fost cumpărat de niște investitori americani care au blocat practic cercetările. Motivul e unul simplu: bacteriofagii reprezintă un tratament ieftin și eficient împotriva streptococilor. Desigur, au avut grijă ca tratamentul – care în trecut costa câțiva cenți – să ajungă acum la câteva mii de dolari. Doar că tehnologia există în tot spațiul ex-sovietic și urmează să fie viitorul boom farma.

Iată așadar un nou front geopolitic deschis acolo unde ne-am fi așteptat foarte puțin. În scurt timp vom vedea confruntarea geopolitică pe toate planurile. Pot pune pariu că, în ciuda faptului că poziția ne permite un balet interesant între cele două mari blocuri, noi vom fi din nou proștii istoriei, raliindu-ne iarăși unei tabere care, în final, va pierde bătălia. E prostia pe care am făcut-o de fiecare dată și la care nu renunțăm niciodată.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice