Extern

CABALA şi FRANCMASONERIA

masonerieCabala (Kabbala) este o tradiţe esoterică ebraică, existând de pe vremea lui Rabbi Simion ben Yochai (sec.2 d.C.), completată în Evul Mediu (Zohar), apoi în epoca modernă (Hasidism).

Cabala (de la cuvântul neo- hebreu gabala) înseamnă în ebraică primire, transmisiune, tradiţie, adică receptarea unui patrimoniu de natură divină, transmiterea lui de către adepţii acestei credinţe, precum şi interpretarea şi îmbogătirea lui.

Se greşeşte când este considerată o lucrare magică, supranaturală.

Este vorba despre un patrimoniu general al iudaismului, existând o relaţie între concepţia ştiinţifică a Cabalei şi ştiintele naturii.

Cabala, filozofia religioasă a poporului iudaic, formează şi esenta filozofiei progresiste francmasonice.

Cabala a furnizat Francmasoneriei sceptrul lui Solomon, Steaua lui David, simbolismul numerelor şi faimosul Arbore Serfirot (al lumii), precum şi originea celor Trei Mari Coloane masonice: Înţelepciunea, Frumuseţea şi Forţa.

În afara de Francmasonerie, mai sunt şi alte ordine, mai ales religioase, care îşi au originea în Cabala.

Cele patru teme principale ale Cabalei sunt:

1. Dumnezeu e o energie inteligentă multidimensională, inaccesibilă organelor noastre de simţ, dar omniprezentă, participantă nemijlocit în toate formele de materie din care este creat universul vizibil.

2. În creaţia materială sunt prezente pretutindeni ambele sexe; orice lucru este în acelaşi timp masculin şi feminin.

3. Spre a-şi oferi o autocunoaştere, în forţa hiperinteligentă numită Dumnezeu – deci în oricare fiinţa din Creaţie – exista simultan atât binele cât si răul (dualism).

4. Reîncarnarea este un fapt incontestabil (tema este prezentată pe larg în cartea Zohar).

În încheiere putem afirma că prin întregul ei conţinut Cabala este un adevărat sistem esoteric, în care învăţătura veche era transmisă sub forma unui cod hermeneutic. Ea este precursoarea Hasidismului şi a influenţat şi mari spirite creştine (Pico della Mirandola, Reuchlin, Böhme).

sursa: http://www.mlnr.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • hello as dori sa aflu si eu daca se poate sau sa-mi trimita cineva melodia care canta pe aceasta pagina cand intru (acapella) va rog frumos sunt producator de muzica si as dori sa fac un remix cu aceasta voce daca se poate va rog contactati-ma musicalskills@yahoo.com
    Pace !!!

  • Astia sustin reincarnarea care reincarnare n-are nici un sens. Citeaza din Scriptura dar zic ca nu are nici o legatura cu nici o religie. Spun de Creator dar in acelasi timp zic ca cabala nu e o credinta. Iar daca are de a face cu francmasoneria e clar ce este, nu?

  • credinta e doar o senzatie pe care o poti avea in interactiunea cu creatorul , iubirea e o alta , altruismul neconditionat (teoretic oamenii care muncesc in voluntariat primesc de la creator ce au nevoie),iertarea si mult altele pe care nu prea le cunosc sunt stari/senzatii pe care oamenii le pot avea ,tocmai asta e si ideea sa nu ne limitam doar la credinta ceea ce inseamna doar ucenicie

Abonează-te la newsletter