Analize și opinii

Magdalena Radu: „Treaba cu mall-urile e puțin mai complicata decât pare.”

Residents wearing respiratory mask wait to be given access to shop in a supermarket in small groups of forty people on February 23, 2020 in the small Italian town of Casalpusterlengo, under the shadow of a new coronavirus outbreak, as Italy took drastic containment steps as worldwide fears over the epidemic spiralled. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Treaba cu mall-urile e puțin mai complicata decât pare. Conceptele de mall sunt atent studiate, exista reguli de amplasare a magazinelor, circuite, studii de consumator. Mall-ul nu e un bazar in care totul e pus la grămada. De exemplu proprietarii mall-urilor se preocupa prima data de ancore, acele magazine cunoscute pentru care oamenii merg in mall. In România cele mai puternice ancore sunt H&M, tot ce tine de Inditex – Zara, Stradivarius, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka – Mango, parfumerie Douglas sau Sephora, in mall-urile mai scumpe ai și multibrandul Peek & Cloppenburg. Ancorele îți trag cam tot după ele, și consumatori și alți retaileri mai mici. Ca in orice piața ai nevoie de foșgăiala. Foșgăiala este semn de viața și ca lucrurile se mișcă. Mall-urile sunt organizate după fluxul de clienți și contrar a ceea ce se crede ca magazinele de la intrare sunt cele cu vadul cel mai bun e greșit. Magazinele de la intrare sunt aflate in așa-numita zona de decomprimare: omul vine de afara, se acomodează cu atmosfera de mall, nu intra neaparat sa cumpere.
Mall-ul trăiește și atrage in primul rând prin atmosfera. Ori ce au reușit băieții ăștia cu regulile lor a fost sa omoare in primul rând atmosfera. E pustiu și pustiul arata sinistru. Zonele de restaurante arata de parca acolo a fost o crima, poliția a înconjurat zona și mai degrabă intrebi unde e cadavrul decât unde e hamburgerul. Trebuie sa ai cartile alandala in biblioteca ca sa te simti bine in ceea ce arata mai degrabă a Institutul de Medicina Legală Mina Minovici decât ca un loc unde oamenii vin si se simt bine. Azi am văzut o poza din sala de cinema, e pur și simplu sinistru, îți da senzația ca au murit toți și ai rămas singur pe lume.
Dacă revelionul asta tine câteva luni de zile e clar ca mall-urile intra intr-o spirala distructiva: atmosfera de înmormântare îndepărtează clienții, lumea începe sa simtă un disconfort când vine vorba de mall și evita incinta, nici magazinele nu mai sunt vizitate, ciuciu încasări, iar se vor duce la guvern sa ceara bani ca anul trecut, ca știu ca le-a dat Orbán 160 de milioane de euro pomana.
Peste tot acest morman puneți la socoteala cheltuielile de balamuc cu utilitățile, numai curentul electric la magaoaiele alea se triplează.
Ma surprinde ca romanii nu au găsit argumentul nu mai am voie la restaurant la mall deci ma duc sa ma crotaliez ca sa am loc la masa. Oamenii pur și simplu ocolesc incinta și cu asta basta.
Marketingul de retail este prin excelenta o treaba de atmosfera și de cum faci cumpărătorul sa se simtă bine, de la felul cum așezi luminile, muzica, temperatura, parfumul specific magazinului ( îmi e foarte dor de parfumul de la Stefanel dar nu e rău nici ăla de la Massimo Dutti ) interacțiunea cu personalul de vânzare. Nu le ai pe astea, ești cam pa. Ceea ce a fost afectat a fost tocmai elementul atmosfera ori așa ceva se crează greu și se pierde ușor. Vidul și pustiul atrag vid și pustiu, nicidecum alte lucruri bune și nici prosperitate. Îmi pare ca in subconștientul oamenilor a fost înfiptă ideea de sinistru ceea ce ii va face sa evite instinctiv incinta oricâte reguli ar aplica aia. Apropo de reguli și de atmosfera, m-am dus pe terasa la Marriott sa beau o cafea. Aia toți erau echipați cu măști și mănuși, m-a luat unul mascat de la intrare, m-a condus la o masa, a luat comanda și când s-a întors am avut senzația ca vine cu niște bisturie sau ceva. Inutil sa mai spun ca m-am speriat și a doua oară nu am mai călcat pe acolo, la o benzinarie la terase fiin atmosfera mult mai mișto. Ca dreq, ferești covrigul dar o dai in dam bla când vezi atmosfera asta de balamuc unde s-a rupt gardul.
Pentru bucureșteni, a se vedea și studiul de caz despre cum s-a distrus Cocorul și nu a mai putut fi resuscitat niciodată.

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …gandeste.org… cind articolele tale incep sa fie scrise de piti_poance agra_mate de mall, este semn sa te-a lovit covid-ul… iti doresc multe succesuri… nu ma mai obosesc sa iti evidentiez gravele greseli de exprimare din ”articolul” de mai sus… uite de ce ne f_ute grija pe noi, astia mai taranoi… mirosurile din mall si ”atmosfera” de acolo… serios, mai gandeste.org? te-ai gindit mult ca sa faci acest copy & paste aici?