Analize și opinii

Boris Johnson: „Am reușit să-l provocăm pe Putin neavând Ucraina în NATO”

Guvernul Marii Britanii s-a distanțat de comentariile făcute de fostul premier Boris Johnson, care a criticat aliații occidentali pentru că nu au furnizat Ucrainei avioane de luptă din cauza temerilor unei represalii rusești.
Într-o adresă adresată miercuri Consiliului Atlantic din Washington DC, Johnson a îndemnat Occidentul să ofere „ucrainenilor instrumentele necesare pentru A TERMINA TREABA”.
„Dă-le sistemele de artilerie de foc, dă-le tancurile… pentru că au un plan. Ei știu ce trebuie să facă”, a spus Johnson, adăugând: „Doamne, ucrainenii au abilitățile și curajul să o facă”.
El a susținut că, cu cât alianța occidentală v-a oferi Ucrainei mai repede puterea militară necesară pentru a învinge Rusia, cu atât economia globală își va reveni mai repede din criza actuală.
„Dă-le mijloacele necesare pentru a lua acel „pod de pământ” și restul acelei țări, pentru că cu cât câștigă mai repede, cu atât economiile vor fi mai mari și cu atât economia mondială își va reveni mai repede.”
Marea Britanie, Statele Unite și Franța au respins toate apelurile președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pentru furnizarea de avioane de luptă la Kiev. Când a fost întrebat luni la Casa Albă dacă Statele Unite vor asculta apelul, președintele Joe Biden a răspuns simplu: „Nu”.
Marți, un purtător de cuvânt din Downing Street a spus: „Nu credem că este practic să trimitem acele avioane în Ucraina”.
Vorbind pentru Fox News, Johnson a respins îngrijorările liderilor occidentali că furnizarea de avioane de luptă ar duce la noi represalii din partea Rusiei și ar declanșa utilizarea potențială a armelor nucleare.
„Cum ne putem îngrijora serios să-l provocăm (pe Putin n.n.) când am văzut ce va face fără cea mai mică provocare?” întrebă Johnson. „Vă voi spune de ce nu se va întâmpla asta”, a spus Johnson despre amenințarea armelor nucleare.
„Nu se va întâmpla pentru că i-ar pierde imediat pe chinezi, și-ar pierde tot sprijinul din partea alegătorilor swing – din partea indienilor, a africanilor sub-sahariani, a statelor din Golf, a oamenilor lumii ăsteia.
„El și-ar îngrozi absolut propria populație care își face griji pentru represalii. Știi ce, probabil că nici nu-i oprește pe ucraineni dacă a făcut asta. „Și i-am pune economia într-o astfel de paralizie criogenică, încât Rusia nu ar mai ieși din ea timp de zeci de ani. Deci nu va face asta”, a adăugat fostul premier.
Downing Street s-a îndepărtat rapid de remarcile lui Johnson de miercuri, confirmând că fostul premier „acționează în nume propriu” și și-a reafirmat poziția conform căreia „în prezent nu este practic să trimiți avioane din Marea Britanie”, având în vedere timpul necesar pentru antrenarea piloților ucraineni pentru a fi capabili să le folosească.
„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu ucrainenii pentru a înțelege nevoile lor și modul în care aliații îi pot sprijini în continuare”, a adăugat un purtător de cuvânt al prim-ministrului Rishi Sunak.
Alți lideri europeni, precum premierul ungar Viktor Orbán, au avut o viziune diferită asupra conflictului decât șoimii precum Johnson. Orbán a avertizat alte națiuni europene că trimiterea de armament avansat în Ucraina ar putea avea consecințe grave care nu vor face decât să prelungească războiul.
“Cum a început? A început cu germanii care au spus că sunt dispuși să trimită căști pentru că nu vor trimite instrumente letale în război, deoarece asta ar însemna participarea la el. De aici am început, acum suntem la tancuri de luptă și deja vorbesc despre avioane”, a spus Orban în timpul unei apariții la Kossuth Rádió din Ungaria.
„Care sunt argumentele împotriva trimiterii avioanelor? Că îl va provoca pe Putin?” întrebă Johnson. „Am reușit să-l provocăm pe Putin neavând Ucraina în NATO. Nu putea fi mai clar.”
Nebunul recunoaște tot: „Am reușit să-l provocăm pe Putin neavând Ucraina în NATO”. Chiar că nu putea fi mai clar. QED.
Autor: David Angelo

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Poate sunt oameni , oameni nu mașini , care înțeleg care este pericolul înarmării excesive a Ucrainei.