Analize și opinii

Angelo Davidescu: DE CE AR FI DUGHIN O ȚINTĂ?

Am citit mai multe variante interpretative ale uciderii fiicei lui Dughin. Că ar fi opera serviciilor secrete ucrainene motivată vindicativ, ba nu, a FSB-ului pentru a-i oferi pretextul Rusiei să declanșeze o operațiune pe scară largă în Ucraina. Sau poate a serviciilor secrete occidentale pentru a demonstra slăbiciunea Rusiei, că poate fi atacată în inima ei, Moscova. Dar poate că a fost opera unor grupuri rusești care se opun lui Putin și vor încheierea războiului pe teritoriul ucrainean, semn că ar fi început ofensiva anti-Putin.
Acum, prezint și eu opinia mea. De ce ținta Dughin? Ce este Dughin dincolo de un filosof și expert în geostrategie? Sau mentorul lui Putin? Este mai mult decât atât. De fapt, nu se mai află în anturajul lui Putin de câțiva ani.
Dughin este un simbol. Exponentul unei paradigme geopolitice. Care, se crede în cercurile politico-militare occidentale, a modelat politica militară actuală a Rusiei de astăzi. Ea poartă un nume: eurasianism. Ca o contrapondere la ,,euroatlantismul imperialist”, cum îl denumește Dughin, trecerea la o lume multipolară. Ori dispariția lui, ca simbol al acestei paradigme, ar însemna o lovitură de imagine puternică, repet, cu mare încărcătură simbolică, dată eurasianismului rus.
Spuneam că Dughin nu se mai află astăzi în cercul intim al lui Putin. Și eu mai afirm ceva. Că Putin este un om extrem de inteligent. Care ascultă opiniile celor din jur, dar decide singur apoi linia politică și militară a Rusiei. Ca fost șef al KGB, are capacitatea și curajul analizei și asumării deciziilor.
La începutul anilor 2000, Putin era puternic motivat să urmeze calea alierii cu Occidentul. Putin a fost un admirator al Occidentului. Evident este și faptul că nu era încă Occidentul de astăzi. Putin chiar a avansat ideea aderării Rusiei la NATO. Numai că a fost ignorat. Ba Occidentul s-a și amuzat atunci. Rusia devenise o putere regională, cu o armată învechită tehnic și dpdv al pregătirii, cu o economie în vrie. Ce pericol mai reprezenta ea pentru giganticul Occident?
Le reamintesc unor români amnezici răspunsul lui Putin când a fost întrebat despre intențiile României de a adera la NATO, la momentul acela: România este un stat independent și își poate alege singur direcția pe care să o urmeze. What? Asta fiindcă era convins că Rusia este un partener serios al Occidentului și potențial membru NATO.
Or văzând sictirul cu care a fost tratat, văzând cum Occidentul nu mai ține cont de dreptul internațional, invadează țări fără mandatul ONU, a înțeles cu cine are de-a face. A pus la lucru elita științifică a Rusiei, a investit masiv in cercetare și în 15 ani Rusia a creat o armată puternică înzestrată cu cea mai avansată tehnică militară, în anumite domenii făcând pionierat: hipersonicele, Satan I și II. Iar la focoase nucleare este la paritate cu NATO.
Nu cred că Putin merge pe doctrina eurasianismului lui Dughin. În tot acest timp cât Occidentul a sfidat Rusia și dreptul internațional, crezându-se Dumnezeu, Putin a lucrat din greu diplomatic la crearea unui sistem politico-economic care depășește dimensiunea eurasianismului, atrăgând în proiect alaturi de BRICS Africa, America Latină, Orientul Mijlociu, Sudul asiatic.
Ținta majoră fiind dedolarizarea comerțului în noul sistem internațional creat, contrapondere la cel occidental, care înglobează 70% din populația lumii. Nu sfidarea, aroganța Occidentului l-a dus aici? Dacă proiectul reușește, consecința va fi prăbușirea economică a Occidentului. Care fie acceptă noua realitate, fie nu o acceptă. Și dacă nu o acceptă, ce ar putea face? Mă tem că ar putea declanșa un nou război mondial. Hegemonia nu trebuie pierdută. Cu orice preț.

Autor: Angelo Davidescu