Analize și opinii

Adrian Câciu: „Asta a ajuns România. O suveica prin care Europa își multiplica capitalul.”

Cutremurător dar asta e realitatea necoafată, pe care mulți inițiați refuză să o recunoască iar cei multi, adică cetățenii, nici nu știu prin ce trec.
Cum e folosită România ca suveica pentru plasarea capitalului la dobânzi pozitive, pentru a ajuta economiile europene si băncile europene?
Romania face datorie ca sa importe. Bancile straine prin filiale plaseaza aici capitalul primit gratuit de la BCE, il plasează cu dobanzi de 10 ori mai mari decât dacă ar fi împrumutat firmele germane, italiene, franceze etc. Ce face România cu banii? Cumpara bunuri si servicii, face investitii unde 60-70% reprezintă importuri din tarile comunitare.
Banii se întorc în economiile europene, companiile străine rețin randamentele, România rămâne cu datoria și dobânzile, băncile straine încasează dobanzile si castiga înzecit.
Ce conteaza deficitele, ce conteaza dezechilibrele macroeconomice?
Acestea sunt folosite ipocrit de samsarii capitalului doar când România are curajul să își restructureze datoria si să încerce să fie independentă.
34 miliarde de euro s-au învârtit în forma asta în ultimul an jumătate în România.
Datorie! 34 miliarde euro.
Bani îndeajuns pentru ca România să fi redus decalajul față de Polonia sau Ungaria.
Nu a fost sa fie.
Risipă si atât.
Dar datoria și dobânzile se vor plăti de oameni și de economie.
Povestea se repetă .
În 2009-2010, imprumuturile luate de România au ajutat bancile grecesti, ulterior pe cele austriece să iasă pe plus din criza de lichiditate.
Desi aveau posibilitatea să apeleze la clauza de salvgardare în cadrul zonei euro, ceea ce ar fi condus la restructurari interne de capital pentru greci, respectiv austrieci, au facut altfel.
L-au gasit niște țuțări, gen Basescu, respectiv Boc, iar acestia au dispus ca România sa faca datorie, sa se împrumute pentru a asigura lichiditate bancilor grecesti, ulterior austriece.
În loc sa isi reduca expunerea bancile cu capital grecesc sau austriac au dat credite la greu in Ro si au incasat dobanzi cu care si-au echilibrat problemele de lichiditate. Romania a ramas cu datoria. Românii cu creditele.
7 ani ne-a luat sa platim acea aventura falimentară pentru România.
Retraim filmul printr-o suveica similara. Asa se întâmplă când tara este condusa de un broker de credite.
Ne pregătim să mai luăm 15 miliarde euro împrumut care se transforma în datorie.
Unde vor merge banii?
80% vor merge la firmele din Europa. Pentru că importăm aproape tot ceea ce ține de infrastructură.
Iar unde nu importăm bitum si fier beton sau vopsea, vom da banii pe consultanță la firmele europene.
Asta a ajuns România. O suveica prin care Europa își multiplica capitalul.
Iar România o țară condusă de slugi va rămâne să plătească toată nota de plată!