Analize și opinii

Alexandru Racu: „Reflexul oamenilor de a da vina pe primar e cât se poate de sănătos.”

Dacă facem crize de nervi și am ajuns la concluzia că jaful Romprestului e într-atât e crunt încât se justifică declararea stării de alertă (de ce nu cea de urgență?), atunci poate că a venit momentul să explicăm de ce e musai ca gunoiul să fie colectat de o firmă privată?
În fond, cetățenii “prostiți de mafie”, care nu o înțeleg pe Sf. Clotilde în luptă cu balaurul corupției, nu o înțeleg nu doar datorită discursului incoerent al acesteia din urmă, ci și datorită convingerii lor învechite / comuniste că strângerea gunoaielor e de competența primăriei. A devenit de-a dreptul revoluționar să spui adevăruri simple și de bun simț, cum e acela că de colectarea gunoaielor ar trebui să se ocupe primăria.
Drept urmare, adevărul ăsta nu îl mai spune nimeni, cu siguranță nimeni din lumea bună, dar o majoritate difuză crede asta, chiar dacă nu mai e în stare să verbalizeze. În același timp, ăia care au tot urlat privatizare (întâmplător aceiași care își smulg părul din cap din pricina jafului Romprest) nu reușesc să ne explice de ce e privatizarea atât de bună și unica alternativă (Thatcher) dacă rezultatele ei concrete au adus societatea în pragul stării de alertă.
După ce oamenilor li s-a băgat privatizarea pe gât și după ce s-au externalizat serviciile publice către privați, acum li se spune acelorași oameni să nu se mai supere pe autorități pentru dezastru, ci pe privații pe mâna cărora au fost dați, și să nu mai stea cu mâna întinsă la statul care nu știe decât să-i vândă privaților care îi jupoaie, ci să iasă în schimb, în calitate de voluntari, la strâns gunoiul alături de Marius Manole.
Oricâte mizerii o fi făcând Romprestul și oricât de bine intenționată ar fi Clotilde (am mari dubii), reflexul oamenilor de a da vina pe primar e cât se poate de sănătos. În mod firesc, oamenii vor ca statul să își facă treaba, să se ocupe de treburile publice, nu să le paseze pe bani grei (și publici) privaților pentru ca apoi să se spele pe mâini și să dea vina pe mafioții pe care tot el i-a tocmit.
Dacă contractul cu Romprestul e atât de prost, atunci Clotilde să-l rezilieze. Dacă e atât de prost, dar nu poate fi reziliat pentru că nu există alternativă la mafioți și / sau legea e de partea lor, atunci să nu mai aud refrenul userist al privatizării. Poate că ar fi timpul ca Primăria să își reintre în atribuții și să nu îmi mai spună doamna primar că eu nu trebuie să mă supăr pe ea, ci pe corupți, când gunoiul zace pe stradă.
Spre exemplu, la Sfântu Gheorghe, în Deltă, gunoiul era colectat întotdeauna la timp de Primărie, până acum un an, când pentru colectarea gunoiului s-a făcut contract cu o firmă privată, rezultatul fiind acela că anul trecut a zăcut gunoiul în soare, în fața porții, mult și bine, până când a venit tot primăria să-l strângă în urma protestelor oamenilor.