Extern

De ce prospera China in plina criza

de-ce-prospera-china-in-plina-criza-b-opinii-bUn articol al economisului american Stephen S. Roach, publicat pe portalul Project Syndicate, dezbate miracolul economiei chineze, pornita de la o modesta economie manufacturiera si ajunsa sa se impuna ca putere economica de varf a lumii.
Dupa parerea lui Stephen S. Roach, cheia succesului chinezesc sta in faptul ca a mers neabatuta pe drumul sau propriu, nelegat de mecanismele economice ale Occidentului. Acesta a ferit-o de criza, de recesiune si de efectele fluctuatiilor financiare.
Autorul enumara zece principii simple, prin care China infrunta o lume atat de complicata:
Strategia
Incepand din anul 1953, China a fost consecventa planurilor sale cincinale, cu tinte bine definite si initiative politice necesare pentru atingerea lor. Cel mai recent plan, al XII-lea, se adapteaza momentului, facand o cotitura strategica prin trecerea de la modelul producatorului de succes la o prospera societate de consum.

Stabilitatea

Invatand din experienta anilor “revolutiei culturale”, conducerea chineza s-a angajat neabatut pe drumul stabilitatii. Stabilitatea i-a servit de minune sa ramana in afara fenomenelor de criza din anii 2008-2009, neatinsa de inflatie, de supraevaluarea activelor imobiliare si de deteriorarea calitatii creditelor.

Adaptarea

Cei 30 de ani de reforma au deblocat vechea incorsetare, promovand dinamismul economic al Chinei. Reforma pietelor financiare a avut efecte spectaculoase, iar reformarea continua. China a demonstrat ca poate trage usor concluziile crizelor iar, daca este necesar, stie sa stapaneasca mecanismele economice reorientand cursul economiei.

Buna chibzuiala

O rata a reducerii cheltuielilor interne in exces cu 50% a servit bine China. A creat bazele pentru investitii majore si a impulsionat tamponul rezervelor valutare, pentru a proteja economia de socurile externe, in favoarea activitatii economice interne.

Migratia rural-urban

In ultimele trei decenii, ponderea populatiei urbane a crescut in China, de la 20%, la 46%. Conform estimarilor OECD, in urmatorii 20 de ani, inca 316 milioane oameni se vor muta din mediul rural in cel urban, asigurand suportul necesar activitatilor in infrastructura, dar si in activitatea comerciala sau de servicii.

Consumul

Consumul casnic reprezinta in China 37% din BIP. Este consumul cel mai scazut din economiile dezvoltate ale lumii. Actualul plan cincinal, axat pe cresterea salariilor si pe siguranta sociala, mizeaza pe cresterea spectaculoasa a puterii de cumparare. Este de asteptat o crestere cu cinci puncte a puterii de cumparare a consumatorilor.

Servicii

Serviciile reprezinta in China 43% din BIP, mult sub nivelul altor tari dezvoltate. Actionand elastic, planul cincinal face corectia necesara, indeosebi in domeniul distributiei, a transporturilor, a logisticei si turismului. Si aici, China conteaza pe o crestere cu cinci puncte procentuale in urmatorii ani.

Investitii straine directe

Cea mai populata tara din lume, China constituie un magnet pentru corporatiile internationale, care stiu ca, investind, nu vor duce lipsa de forta de munca. Pe de alta parte, odata cu investitia straina, in China sosesc si tehnologiile moderne ale acestora, inclusiv managementul – un adevarat catalizator pentru cresterea economica. Este sigur ca orientarea economiei spre consum va stimula serviciile, determinand un nou echilibru intern, de care tara are nevoie.

Educatia

Rata adultilor alfabetizati este astazi in China de 95%, iar rata celor cu studii medii este de 80%. Conform standardelor PISA, elevii de 15 ani din Shanghai au fost recent clasati pe primul loc la matematica iar, din universitatile chineze, ies anual peste 1.5 milioane ingineri si cercetatori. Tendinta economiei chineze este sa se bazeze in viitor pe propria cercetare.

Cercetarea

In anul 2009, in China s-au inregistrat 280.000 de patente, tara plasandu-se pe locul trei in lume, dupa Japonia si SUA. Intentia conducatorilor economiei chineze este sa atinga in 2015 un nivel de 2,5% din BIP alocat cercetarii, ceea ce inseamna dublu fata de 2002.

Actualul plan cincinal se concentraza pe industrii strategice emergente, ca: tehnologiile informationale din noua gneratie, conservarea energiei, biotehnologia, productia de echipamente “high end”, energie regenerabila, materiale alternative. China are in vedere folosirea de combustibili alternativi in productia de automobile.

Aceste cateva industrii de varf reprezinta in prezent 3% din BIP, iar China intentioneaza ca, pana in anul 2020, proportia respectiva sa urce la 20%.

Autor: Victor Pitigoi

Sursa: ziare.com

Despre autor

contributor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu trebuie să se mai mire nimeni de China.Au avut grijă să le bage pe sub uşă pisica, adică le-au dat Hong Kong-ul, pe post de pion otrăvit.Cu ideile de acolo vor învăţa şi chinezii ce înseamnă,deficit bugetar,PIB,BUBIR,BUBOR şi alte buboaie capitaliste de prostit proştii.China este unde este acolo, pentru că este un singur partid conducător care conduce şi nu conduc oligarhii şi bancherii.Nu planurile cincinale ţine China.Ci braţul ferm al partidului.