Extern Politică

Ce vinde Grecia ca să scape de faliment

harta_europa_greciaGrecia speră să obţină din vânzarea unor companii de stat și a unor proprietăți 50 de miliarde de euro până în 2015. În perioada 2011-2013, statul elen are în plan atragerea a 15 miliarde de euro, după vânzarea mai multor porturi,  aeroporturi, dar şi a unui cazino, potrivit Business Insider.
1. Locaţiile olimpice unde s-au ţinut odată jocuri de baseball, taekwondo şi hochei sunt acum scoase la vânzare, potrivit Daily Mail.
2. Cu ajutorul Lazard, o companie specializată în consiliere financiară, Grecia a scos la vânzare patru aeronave Airbus A340.
3. Amplasat pe un teren 69 de hectare, Aeroportul Hellenikon este nefolosit din 2001. Un vechi avion Boeing 747-200 ruginit este flancat de buruieni, echipamentele sunt abandonate în parcare, terminalele odată pline de turişti stau acum goale la câteva sute de metri de Marea Egee şi doar vântul mai trece dincolo de uşile şi geamurile sparte, potrivit Reuters. Aeroportul ar urma să fie transformat într-o zonă comercială cu investiţii din partea guvernului din Qatar, însă primarul Atenei este un opozant al acestei acţiuni guvernamentale. Acesta intenţiona să-l transforme într-o parcare.

4. Încă de anul trecut, guvernul grec a luat în considerare vânzarea participaţiei de 49% pe care o deţine la cazinoul şi luxosul hotel Monte Parnes, situat la 16 km de Atena. În plus, guvernul vrea să liberalizeze piaţa jocurilor de noroc, cu scopul de a strânge 500 de milioane de euro din noile licenţe care vor fi emise şi alte 200 milioane euro din redevenţe până la sfârşitul acestui an, potrivit Reporternet.com.

5. Statul speră să vindă participaţia de 100% din organizaţia de curse hipice. Pe site-ul Eurobank EFG se arată că Paris Mutuel Urbain, organizaţia omoloagă din Franţa, s-a arătat interesată de participarea la iminenta privatizare a ODIE. Luna trecută, reprezentanţii organizaţiei franceze s-au întâlnit cu autorităţile elene, când au făcut o vizită pe hipodrom pentru primă discuţie formală.

6. Încă de anul trecut, Grecia a scos la vânzare o parte din cele 6.000 de insule pe care le deţine, precum şi o parte din renumita insulă Mykonos. Altele  sunt scoase  la vânzare şi au preţuri cuprinse între 2 şi 15 milioane de euro, potivit The Guardian.

7. Larco, companie ce activează în domeniul exploatării, topirii şi comercializării de fero-nichel. Larco produce nichel, zgură şi agregate, iar produsele sunt folosite în diverse proiecte din Europa, Africa de Nord, Canada, Statele Unite şi Orientul Mijlociu. Compania a fost fondată în 1963 şi are sediul în Moroussi. Statul elen vrea ca până la sfârşitul acestui an să vândă participaţia de 55% unui investitor strategic.

8. Grecia intenţionează să-şi vândă anul acesta participaţia sa de 20% deţinută la OTE, în cadrul unui program amplu de vânzare de active ce ar urma să aducă la buget 50 de miliarde de euro. Guvernul elen are dreptul de a vinde 10% din OTE către Deutsche Telekom la un preţ de 15% peste preţul mediu de piaţă în ultimele 20 de zile. Echipa managerială şi consiliul de supraveghere de la Deutsche Telekom se vor deplasa în Grecia la finele lunii mai, ocazie cu care vor avea loc mai multe întâlniri cu directorii locali. Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01% din Romtelecom.

9. Pe lista companiilor care urmează a fi privatizate se află şi furnizorii de apă şi canalizare care deservesc 5 milioane de locuitori din Atena şi Tessaloniki.  Statul deţine în cadrul EYATH (Tessaloniki) o participaţie de 74%, iar în cadrul EYDAP (Atena) o participaţie de 61%. Vânzarea se va face către un investitor strategic.

10. Compania PPC este cel mai mare furnizor de energie electrică din ţară, iar guvernul intenţionează să reducă în 2012 participaţia de la 51%, la 34%.

11. Pe lista privatizărilor se mai află şi Căile Ferate Elene, care are datorii de 10,7 miliarde de euro şi care îi costă pe plătitorii de taxe 1 miliard de euro pe an.

12. Loteria Nationala. Compania de stat se află şi ea pe lista privatizărilor, alături de o fabrică de armament, de poşta elenă, porturi si o companie de gaz, dar şi companii de autostrăzi. Procesul de privatizare al Loteriei va începe în acest an.

Sursa: Money.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Acum înţeleg şi eu de ce a fost îngenuncheată Grecia de către bancheri.Pentru ca să poată fi cumpărată.Acum se explică şi de ce nu am ajuns noi în situaţia Greciei.Că nu prea mai avem multe societăţi de stat.La noi s-a furat…ăă…vândut aproape tot.Gata m-am luminat.Ţara cea mai fericită este cea în care statul, adică cetăţeanul nu mai are nimic în proprietate.

  • mda…bine ca au ce sa vanda…dar nu se gandeste nimeni cum mama dracu` au ajuns grecii in situatia asta,cand insulele lor sunt pline de turisti,chiar fac bani din turism.De buni ce sunt!N-o sa vedeti diferenta intre greci si romani…ba noi muncim mult,astia muncesc 4 zile pe sapt,asa spune legea,din 5 zile,2 le muncesc numai pe jumatate….lenea e in floare la ei,e data prin lege!