Economie Extern

Sarkozy: Franta trebuie sa preia conducerea in Europa

sarkozyPresedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a facut un apel catre francezi, duminica, cerandu-le acestora sa apere “modul european de viata” si sa duca tara la conducerea Europei.
Nicolas Sarkozy a sustinut un discurs de o ora, in fata a zeci de mii de sustinatori ai sai, in Villepinte, o suburbie din nordul Parisului, relateaza France 24.
Presedintele francez le-a spus sustinatorilor sai ca protejarea Europei este vitala pentru viitorul Frantei. Totodata, el a precizat ca, pentru salvarea “modului european de viata”, este necesar sa se intareasca granitele care sunt prost pazite si se acorde un avantaj economic afacerilor originare din Europa.

In fata zecilor de mii de simpatizanti, adunati in nordul capitalei franceze, seful statului a insistat ca Europa risca o noua criza economica, daca nu se schimba.

“Am ajuns intr-un moment in care Europa trebuie sa-si ia responsabilitatea propriului destin sau risca o prabusire”, a afirmat presedintele Frantei.

El a vorbit si despre lectiile pe care le-a invatat in ultimii cinci ani, dar si despre rolul Frantei in Europa.

“Daca Franta nu preia conducerea, nu se va intampla nimic. Daca nu se va intampla nimic, Europa isi va pierde locul in lume. Dati Europei controlul viitorului sau; dati Frantei controlul asupra destinului sau”, a continuat presedintele francez.

Sarkozy a fost acuzat de catre rivalii sai ca ar fi parasit suveranitatea Frantei prin militarea pentru o mai mare supraveghere a Uniunii Europene si prin relatia sa stransa cu cancelarul german Angela Merkel. El a contrat aceste acuzatii, duminica, afirmand ca “luptand pentru altii, Franta lupta pentru sine”.

Presedintele francez a amenintat ca va suspenda participarea Frantei la spatiul Schengen, daca acordurile nu vor fi revizuite in urmatoarele 12 luni de un “guvern politic Schengen”.

Sarkozy ameninta ca retrage Franta din Schengen

Nu in ultimul rand, Sarkozy le-a spus de mai multe ori sustinatorilor sai “Ajutati-ma!”, completand ca “Avem doua luni sa cream o aventura uimitoare, doua luni sa intoarcem toate predictiile”.

Presedintele Frantei a preluat conducerea pentru prima data in sondajele dinaintea alegerilor prezidentiale din apilie-mai. Daca in primul tur, din 22 aprilie, ar urma sa primeasca cele mai multe voturi, in turul al doilea, programat pentru 6 mai, Sarkozy tot ar pierde in fata principalului sau contracandidat, socialistul Francois Hollande. Pe locul al treilea ar urma sa se claseze candidata de extrema dreapta Marine Le Pen.

Aceasta crestere in sondaje a fost pusa pe seama atacarii politicii de imigrare si de comert a Uniunii Europene, ceea ce i-a adus simpatie din partea extremistilor de dreapta.

Nicolas Sarkozy urmareste un al doilea mandat in fruntea statului, dupa cel din 2007.

Autor: Florin Necula

Sursa: Ziare.com

Foto: euobserver.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Extremist ca toti ungurii SI FANATIC CA TOTI EVREII ! Asa ar trebuii sa fim si noi in raport cu ei si safacem din Anglia PRINCIPALUL PARTENER EUROPEAN ALATURI DE POLONIA IAR DIN CHINA PRINCIPALUL PARTENER ECONOMIC SI STRATEGIC -REAL- AL ROMANIEI….!