Economie Politică

Romania se sufoca sub povara datoriilor. Ne imprumutam ca sa platim ratele?

datoriaChiar daca ne laudam cu o datorie publica mica, Romania are de platit anul acesta rate de 14 miliarde de euro. Singura solutie pare a fi rostogolirea datoriilor.
In 2012, statul roman, prin Ministerul de Finante Publice (MFP), are de returat diversilor creditori suma record de 60 de miliarde de lei (14 miliarde de euro), de patru ori mai mare decat rata din 2008.
Doar dobanzile si comisioanele aferente datoriei publice totale vor fi de 2 miliarde de euro. Conform Ministerului Finantelor, anul 2012 va reprezenta apogeul acestor note de plata, urmatoarea perioada urmand sa fie mai relaxata.

Datoria s-a triplat in criza

Aceste rate sunt urmarea unei datorii publice a Romaniei ce se apropie de 40% din Produsul Intern Brut (PIB), suma triplandu-se de la inceputul crizei, in 2008. Astfel, daca in urma cu patru ani, Romania avea o datorie de 69,02 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut, aceasta ajunsese la 193,25 miliarde de lei. Ponderea din PIB a crescut de la 13,4% la 34,3% in aceasta perioada, conform datelor publicate de Ministerul Finantelor.

“Datoria Romaniei se afla pe un trend crescator de cativa ani din cauza ca statul nu este in stare sa genereze venituri proprii si sa reduca cheltuielile”, a declarat analistul economic Ionel Blanculescu, pentru Business24.

Astfel, statul roman este asemuit cu o familie nepasatoare, care nu stapaneste niciun fel de notiune financiara si care nu obtine venituri, dar nici nu scade cheltuielile.

“In 2012, este nevoie de o finantare de 16 miliarde de euro, din care 13,3 miliarde reprezinta rostogolirea datoriei publice acumulate in anii trecuti”, mai spune Blanculescu. “Romania va rostogoli datoriile, adica ne vom imprumuta pentru a returna creditele. Practica este imorala, fiind exact situatia in care un cetatean se imprumuta de la o banca pentru a plati rata la alta banca. Insa asa se obisnuieste”.

“Ne vom imprumuta pentru a plati ratele. Asa se procedeaza. Conditiile in care putem obtine imprumuturi tin insa de situatia din zona euro”, a declarat si analistul economic Daniel Daianu.

Ce se intampla cu imprumuturile

In 2012, va trebui sa ne imprumutam pentru a acoperi deficitul bugetar, de 1,9% din PIB. Acest lucru inseamna ca vom mai deschide un credit de aproape 3 miliarde de euro. Nu se stie ce se intampla cu banii acestia, insa, cel mai probabil, sunt utilizati pentru plata datoriilor mai vechi.

Chiar daca Romania se lauda cu un grad de indatorare mai redus decat al altor state din UE, situatia nu este atat de simpla. Ratele pe care le are de platit o tara se reflecta asupra nivelului de trai al populatiei direct proportional cu gradul de saracie.

Anul trecut, Romania s-a aflat pe locul 10 in topul statelor europene care si-au adancit datoria publica, cu o crestere de 4-6%. Clasamentul este condus de Grecia (crestere de 20-22%), urmata de Portugalia si Irlanda.

Cine s-a imprumutat cel mai mult

In 2011, cel mai mult a crescut datoria administratiei publice centrale, de peste 3 ori, de la 59,4 miliarde de lei in 2008 la 179,4 miliarde de lei in 2011.
Datoria administratiei publice locale s-a majorat intr-un ritm mult mai lent, cu 45,4%, de la 9,4 miliarde de lei in 2008 la 13,7 miliarde de lei la finalul anului trecut.

Guvernul a contractat datorii noi in valoare totala de 80 miliarde de lei, cele mai multe prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, care au insumat 57,2 miliarde de lei. Cele mai multe din acestea, mai mult de jumatate (51,5%) au reprezentat certificate de trezorerie cu scadenta la 1 an.

Autor: Silvia Panturu

Sursa: Business24.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Eu zic că va fi tras la răspundere “guvernul”. Cum se face că nu există nicăieri nominalizată o persoană anume, vinovată de aceste greşeli. Toţi o ard cu guvernul a făcut, guvernul a dres. Şi noi ce vom face, luăm la bătaie clădirea ?!