Analize și opinii Politică

Valorile si metodele coeziunii sociale!

pestera_02[1]Omenirea nu ar fi evoluat daca nu exista coeziunea sociala!


In antichitate in evul mediu si astazi omenirea a fost si este nevoita sa gaseasca metode pentru a asigura coeziunea.


In epoaca tribala oamenii au acceptat ca trebuie sa conduca cineva si acesta era un sef de trib sau de un sfat al inteleptilor, care de regula era un sfat al batranilor. Toti aveau incredere si acceptau sa se supuna deciziilor sefilor.


Metoda cea mai importanta si prezenta in toate culturile a fost religia. Prin intermediul ei a fost realizata coeziunea sociala.
Religia a prevazut un set de valori pe care lumea trebuia sa le respecte, sanctiuni pentru incalcarea lor, sau recompense pentru cei virtuosi, motivatii care s-ar fi produs dupa moarte.
Supravegherea omniprezenta a divinitatii facea imposbila sustragerea de la pedeapsa.

In evul mediu pe langa religie un rol important l-a avut etica.
In numele onoarei multi erau dispusi sa-si dea viata. O promisiune era ca o lege.
Setul de valori comune a facut ca oamenii sa fie predictibili si sa sa-si poata face planuri pe termen lung, pentru ca exista un comportament al semenilor ce putea fi anticipat.
Increderea in oameni le oferea securitate si securitatea oferea stabilitate.

Epoca moderna si in special comunismul a distrus sistemul de valori, in primul rand religia, dar si etica.
Oamenii au devenit individualisti, nu s-au mai temut de sanciunea divina, nu s-au mai gandit la ce va fi dupa moarte. “Traieste clip”a a devenit un laitmotiv foarte raspandit.
Societatea de consum a pus pe prim plan puterea si placerile care pot fi obtinute cu bani.
Legea a luat locul religiei, justitia a inlocuit biserica, penitenciarul a devenit “iadul” si camerele video au luat locul  divinitatii omniprezente.
Problema este ca eficienta lor sunt mult reduse celor pe care le inlocuiesc. Cei de la puterea se pote sustrage sanctiunilor.

Nu toate popoarele au evoluat in acelasi ritm.
Orientul a ramasa mai puternic ancorat in modelul religios feudal. Liderii religiosi au o influenta destul de importanta.

In Rusia comunismul a distrus religia, dar modelul liderului a ramas.
Modelul militar a umplut vidul ramsa dupa demolarea modelului religios. Locul preotilor care culegeau informatii este luat de agentii serviciilor secrete. Puterea se exercita ierarhic si discretionar.

Lumea occidentala si in special tarile din nordul Europei au incercat sa conserve majoriatea valorilor moralei crestine si a demintatii ca urmasa a onoarei medievale.
Conducerea este considerata o responsabilitatea si o onoare acordata de comunitate.
Conducatorii sunt functionari in slujba cetatenilor care ii consulta pe cetateni si iau decizii importante doar daca ele sunt acceptate de majoritate. Pentru cas tigarea increderii si acceptului cetatenilor, trebuie sa existe un dialog, sa existe dezbateri sa li se explice oamenilor necesitatea deciziilor vizate.

In modelul oriental, de tip militar seful este sef ca sa ia decizii si subordonatii trebuie sa execute fara sa comenteze. “Prostimea” nu trebuie sa stie nimic pentru ca tot nu-i capabila sa intelega inaltele obiective si proiecte ale conducatorilor. Liderii iau deciziile cele mai bune sau in opinia lor “singurele variante”. Disciplina se mentine cu aparatul de represiune, care trebuie sa raspunda promp la comenzile sefilor.
Valorile morale sunt considerate “remiscente si prejudecati de care se impiedica oamenii limitati“.
Cei deschisi la minte considera ca ei “nu au prejudecati“, ei sunt flexibili, adaptabili la situatii, descurcareti, inteligenti. Inteligenta, si puterea sunt singurele valoari umane, iar puterea este reflectata de  bani si de functii.

In societatea de consum oamenii traiesc pentru bani si pentru functii, singurele care le ofera satisfactii.
Daca societatea de consum a devenit prezenta in comunitate si spiritul mercantil a devenit dominant atunci metodele de conducerea si de coeziune a societatii ar trebuie sa fie adaptate la spiritul mercantil.
Liderii politici nu ar mai trebui sa fie creditati ca lideri morali si dedicati binelui public.
Ar trebui  tratati ca niste indivizi care fac totul pentru bani. Sa fie stabilite criterii de performanta si platiti dupa performante.a
Im partidele politice, neincrederea in lideri ar trebui sa fie valoare principala

E necesara o revolutie in politica.
Procurorii sa fie recompensati dupa numarul dosarelor rezolvate cu succes. Ministrii dupa evolutia domeniului/ministerului pe care-l conduc.
Parlamentarii dupa gradul de ocupare a populatiei apte de munca si a nivelului de trai mediu.
Bugetele instituiilor care se ocupa de coruptie sa fie alimentate din confiscari. Daca nu au rezultate nu au finantare.
Partidele politice sa fie fintate de la buget in functie de numarul cetatenilor activi. Cotizatia sa fie fixa si suma colectata de partide sa fie etalon pentru finantarea de la buget a partidului. Cine are mai multi membrii si votanti sa aiba si finantarea corespunzatoare.

SURSA: decantare.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In toate epociile religia avea un rol foarte important.Oamenii au murit pentru religia lor. Si in zilele de azi este important. Multi spun ca doua cele mai mari mafie sunt: industria farmaceutică si religia.

  • sincer sa fiu, totul sa stricat de cand a aparut religia, nu exista corupere si putere de conducere mai mare decat religia, in ziua de azi conducatori au invatat de la preoti cum sa conduca si etc, mie nu mia venit sa cred cand acel preot roman a zis ca Iohanis nu e bun ca presedinte deoarece nu este ortodox. WTF?????? pe bune