Politică

Il provoc pe președinte!

klaus_iohannis_1_47333900Este titlul pe care l-am pus unui editorial, inca inainte ca domnul Klaus Iohannis sa fi fost desemnat, de catre PNL, candidat prezidential. Dar, provocarea ramane valabila. Poate mai valabila decat oricand. Si se refera la doua chestiuni fundamentale privind Ardealul. La oribila operatiune de cedare, in fata Budapestei, a avutiei Fundatiei Gojdu, precum si la jaful inimaginabil al terenurilor, padurilor si imobilelor din Ardeal. Care trebuie oprit. La fel cum Fundatia Gojdu trebuie restituita statului roman.

Iata ce scriam sub titlul „Il provoc pe presedinte!”. Citez: „In niciun caz, pe Traian Basescu, ci pe viitorul presedinte. Indiferent cine va fi el. Dar, mai ales, daca va fi Crin Antonescu. Il provoc sa se angajeze, inca din campania electorala, ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a opri jaful din Transilvania. Ma gandesc la Fundatia Gojdu. Dar si la terenurile, padurile si imobilele, in valoare de circa 60 miliarde de euro, care risca sa fie duse pe apa sambetei. Stiu si cum poate fi oprit jaful”. Asa scriam atunci. Din pacate, niciunul dintre candidatii nu le-a dat asigurari cetatenilor Romaniei ca vor avea grija de ceea ce se intampla in Ardeal. E drept, Klaus Iohannis a insistat asupra respectului pe care il va dovedi fata de Constitutie. Ori Constitutia, daca este aplicata in mod corect, poate fi un garant.

Fapt este ca, din nefericire, fie sub presiune unei nefericite aliante politice, fie cine stie din ce alt motiv, domnul Mihai Razvan Ungureanu se numara, astazi, printre consilierii prezidentiali si, mai mult decat atat, se vantura idea ca el va fi desemnat drept viitorul director al Serviciului de Informatii Externe. Daca se va intampla asa si daca domnul presedinte Klaus Iohannis nu e atent la ce s-a intamplat si la ceea ce se mai poate intampla atunci, pentru romani, va exista, pe termen lung, o grava problema. In ce consta ea?

Pe parcursul perioadei in care a detinut portofoliu de sef al diplomatiei de la Bucuresti, domnul Mihai Razvan Ungureanu, din motive numai de el stiute, a reusit sa-l convinga pe premierul aflat in functie la acea data, domnul Calin Popescu Tariceanu, sa semneze o ordonanta de urgenta care, practic, ceda statului maghiar, Fundatia Gojdu, cu toate bunurile ei. Ceea ce s-a si intamplat. Din fericire, Parlamentul, atat de hulit de unii si de altii, a respins aceasta ordonanta de urgenta astfel incat, ticalosul proiect a ramas intr-o pozitie de spagat. Dar crima de inalta tradare, daca asa s-au petrecu lucrurile, si este usor de verificat, fusese savarsita. Nici macar fruntasul stalinist Ana Pauker, venita in Romania calare pe tancurile sovietice si numita, si ea vremelnic, ministru de Externe, nu indraznise sa faca asa ceva. Ce este aceasta Fundatie Gojdu? In primul rand, ea are o valoare estimata la cateva miliarde de euro. Intre altele, este proprietara unui intreg cartier de imobile, din centrul Budapestei. In plan istoric, psihologic, uman, valoare ei este incalculabila. Prin intermediul fundatiei create de un mare patriot roman, in baza donatiei acestuia si a altor fruntasi ardeleni, au fost acordate, decenii la rand, burse unor tineri, care, apoi, au devenit savanti de talie nationala, internationala si, chiar, mondiala. Biblioteca si documentele istorice detinute de Fundatia Gojdu au o valoare inestimabila. Se afla acolo manuscrise unice, care apartin, de drept, patrimoniului national al statului roman. Sub comunism, cu toate crimele acestui sistem, nimeni nu si-a permis ca, din punct de vedere legal, sa incerce preluarea, de catre statul maghiar, al acestei Fundatii. Singura tentativa de acest fel, extrem de grava, care, repet, daca se confirma, inseamna tradare nationala, a fost savarsita de domnul Mihai Razvan Ungureanu.

Si fiindca tot vorbim de patrimoniul din Ardeal, pe care stramosii nostri ni l-au lasat in grija, este obligatoriu, macar succint, sa amintesc despre asa numiti octanti. In trecutul mai indepartat al istoriei Transilvaniei, cat timp s-a aflat sub stapanire maghiara, mai multe familii de grofi ajunsesera sa stapaneasca, aproape in totalitate, terenurile agricole, padurile si pasunile din Ardeal. Pana cand, cu  acordul scris si in toata regula al statelor europene, statul roman a preluat aceste uriase proprietati, despagubind, cu varf si indesat, familiile maghiare. In paranteza fie spus, statul roman a platit pana si contravaloarea urmatoarei recolte, care ar fi putut fi obtinuta de pe aceste terenuri. Cand dictatorul fascist Horthy a ocupat Transilvania, marii grofi maghiari s-au intors si, ca si cand nu si-ar fi vandut aceste proprietati, le-au preluat pur si simplu. Cand au venit comunistii, ele au fost preluate de stat, dar nu s-au mai facut niciun fel de acte. Dupa decembrie 1989, cu sprijinul autoritatilor corupte si a magistratilor corupti, utilizand acte total false sau care isi pierdusera orice fel de valoare, mostenitorii grofilor sau imputerniciti ai acestora, au inceput sa preia, in forta, aceasta avere, estimata la cel putin 60 miliarde de euro.

Iar statul roman a ramas impasibil. Si Serviciu de Informatii Externe, condus, mult timp, de Mihai Razvan Ungureanu, si Serviciu Roman de Informatii unde, la butoane, s-a aflat tot timpul, generalul cu trei stele, Florian Coldea, omul pus la butoane de Traian Basescu, si autoritatile politice ale statului roman s-au facut ca ploua.

De aceea i-am cerut, nestiind cine va fi acela, viitorului presedinte al Romaniei sa actioneze, aparand Constitutia. Iar astazi, ii cer acest lucru, si cred ca sunt indreptatit sa o fac, presedintelui Klaus Iohannis.

Si, intre timp, atentie, mare atentie, la cariera politica a domnului Mihai Razvan Ungureanu!

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Express Magazin

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • eu zic ca domnul Iohanis se descurca foarte bine pe post de presedinte in momentul de fata, se poate si mai bine, dar e un inceput bun fata de predecesori lui

Abonează-te la newsletter