Analize și opinii Politică

Unde sunt banii dvs.? Marii datornici la bugetul de stat

Bun, nu va plictisesc aici cu vesnicul pomelnic de regii si companii de stat – Compania Nationala a Huilei, CFR, diverse CET-uri care au la randul lor restantieri la plata intre clienti etc. De astea vom mai vorbi, ca au problemele lor speciale. Dar lista marilor datornici la bugetul de stat aduce si surprize interesante, despre care nu vorbim atat de des cat ar trebui.

Un exemplu din categoria medie, luat la plezneala: Amurco SRL, producator de ingrasaminte chimice din Bacau, care a reusit sa adune datorii de 47 milioane lei, distribuite frumos pe toate palierele (impozit propriu-zis, TVA nevirat, contributii sociale neplatite etc). Asta, in conditiile in care incasarile sale pe un an intreg sunt pe la 50-60 milioane lei. Parte din datorie vine din perioada anterioara lui 2009. Este greu de inteles cum functioneaza an dupa an o asemenea firma si ce strategie are Fiscul cu ea, in conditiile in care altii sunt calcati cu controale luna de luna pentru debite mult mai mici.

La fel cum este greu de inteles cum Astra Vagoane Arad, intreprindere privata, a putut licita si castiga cel mai mare contract de achizitie publica din Romania in 2010 (1 miliard de Euro! pentru furnizare vagoane modernizate catre CFR Calatori), in conditiile in care are o datorie enorma la stat (100 milioane lei) si se afla in procedura de executare silita, conform datelor de la Finante.

Iar daca in criza te-ai astepta sa aiba intarzieri la plata CAS diverse uzine cu sute de angajati si carora le cad contractele de export, e mai greu de justificat cum au fost lasate sa acumuleze datorii Aviva Asigurari de Viata sau ING Asigurari. Sau reteaua de case de pariuri Astra Bettings (44 milioane lei, mai mult decat CET Brasov, cel mai scump prodicator de
caldura din tara). La ce active are o asemenea retea, sunt curios ce spera statul sa incaseze prin executare silita.

Firmele celebrilor frati Micula din Bihor, cu sucuri si alte produse alimentare, au reusit cum necum sa adune datorii la stat mai mari decat Electroputere Craiova, vesnicul candidat la privatizare – e o performanta!

Insa cazul cel mai spectaculos este cel al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare RA, adica regie autonoma, mai pe intelesul nostru. Desi asemenea entitati sunt patronate si conduse direct de stat, impricinata a reusit sa acumuleze datorii fata de acelasi stat de 27 milioane lei, din impozite neplatite. Si culmea, sa intre in executare silita.

Sorin Ionita
sursa: romaniacurata.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • ASCULTA DOMNULE POLITOLOG?NU UNDE SANT BANII DUMNEAVOASTRA???UNDE SANT BANII TARII DE SA AJUNS LA IMENSURABILA CIFRA DE 200MILIARDE DE EURO DATORIA EXTERNA.ASTA TREBUIA DUMNEATA SA PUNCTEZI IN ACEST ARTICOL.IN CONTINUARE EVIDENTIEZ CUM STA ELITA NOASTRA POLITICA CU CONTURILE PERSONALE DIN DIFERITE BANCI STRAINE;E.UDREA-1MILIARD EURO,T.BASESCU-2,5MILIARDE EURO.V.BLAGA-4MILIARDE EURO,R.BERCEANU-EURO,A.VIDEANU-5MILIARDE EURO.ASTIA NU SANT DATORNICI LA STAT.SANT CAPUSE CARE SUG SANGELE POPORULUI ROMAN.