Politică

Tara spiritului balcanic

Un distins intelectual de stanga explica diferenta intre capitalismul la cehi si capitalismul la romani prin diferenta de cultura si prin nuantele procesului de evolutie istorica pe care le-au avut cele doua popoare. Interesati fiind de aceasta interpretare, am incercat sa intelegem de ce multe dintre sistemele sociale si ideile stralucite importate din Vest in Romania functioneaza intr-un mod bizar. Se pare ca, undeva in mentalul colectiv al poporului si al clasei politice, bantuie un spirit de sorginte balcanico-mioritica, ce altereaza in mod inexorabil orice idee de provenienta exogena.

Sa exemplificam. In cateva tari europene, caracterizate prin orientari politice de stanga, exista legislatie care interzice hipermarketurilor sa lucreze in zilele de odihna. In aceste tari, scopul legislatiei este protectia muncii. In Romania, unii parlamentari au propus instituirea unor reglementari asemanatoare, insa spiritul balcanico-mioritic si-a lasat amprenta asupra motivatiei politicienilor. Motivul pentru care se doreste inchiderea hipermarketurilor in zilele de odihna nu are nimic in comun cu protectia angajatilor retelelor de retail. Prin aceasta reglementare se doreste “cresterea volumului de vanzari in pietele agricole”. Ineptia mijloacelor prin care se incearca atingerea chiar si a celor mai nobile scopuri este uluitoare. Daca se doreste sprijinirea producatorului agricol autohton, nu ar fi mai bine si mai eficient ca si Consiliul Concurentei sa lupte mai intens impotriva intermediarilor din domeniul alimentar, nu ar fi mai eficient sa se finanteze printr-un sistem transparent si eficient investitiile in irigatii, transport si tehnica agricola? De ce oare atentia si efortul (presupunand prin absurd ca este bine intentionat) ale politicianului roman se indreapta spre masurile cele mai populiste si niciodata spre masurile eficiente si pragmatice?

In domeniul deosebit de pragmatic al gestiunii economiei nationale, spiritul balcanico-mioritic se manifesta cu acelasi succes pe care il are si in alte domenii. Analistii economici canta la unison osanale pentru conducerea BNR care impulsioneaza creditarea sectorului real al economiei cu ajutorul reducerilor repetate ale ratei dobanzii de referinta. Problema e ca nu exista vreo crestere notabila a creditarii, in ciuda eforturilor bine intentionate (prin exceptie) ale BNR. Se spune ca repetarea aceleiasi actiuni in asteptarea unor rezultate diferite este un simptom clar al nebuniei. Judecand
dupa aceasta logica, o buna parte din comunitatea analitica din Romania de azi nu este tocmai apta de a-si exercita meseria, deoarece doreste in continuare cu o insistenta demna de o cauza mai nobila reducerea continua a ratei de referinta fara sa inteleaga faptul ca creditarea nu poate fi relansata in acest fel. Demonstratie in fapt: bancile comerciale din Romania au preferat sa imprumute BNR-ul cu sume substantiale in Lei, la o dobanda de 2,95% (!) doar ca sa evite necesitatea plasarii banilor in economia reala. Am demonstrat astfel ca functia de reglementare si coordonare a sistemului financiar-bancar pe care o are BNR este utila si necesara, insa este profund afectata de spiritul balcanico-mioritic, lipsind astfel cu desavarsire.

Suntem fascinati de o provocare intelectuala. Cautam raspuns la o intrebare cu caracter fundamental: oare exista posibilitatea ca spiritul balcanico-mioritic sa fie exorcizat din sufletul poporului din care facem parte? Speram, iar spiritul nostru ortodox ne indeamna sa credem ca da. In sarcina noastra revin insa identificarea si, mai ales, aplicarea metodei de exorcizare.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu