Analize și opinii Politică

Sa nu ne facem iluzii

Democratia asa firava se topeste ca zapada sub vantul de primavara, pentru ca avem o societate pasiva si fatalista, atomizata si tinuta in ignoranta de cei de la putere.
Puterea se intareste si devine aroganta si cinica.
Nici un partid politic nu va misca un deget sa faca ceva pentru intarirea democratiei, pentru ca democratia este moartea clasei politice corupte si disparitia incompetentilor din posturi de decizie.

Romania a mostenit si a conservat din comunism, un sistem de relatii.
Totul se aranja cu telefoane prin trafic de influenta.
Dupa ‘89 relatile s-au consolidat prin afaceri oneroase, prin privatizari frauduloase, prin credite care nu au mai fost returnate si au dus la falimente bancare, prin defrisari de paduri et..
Interesele si ilegalitatile ii leaga pe toti.

Au acaparat economia, dar nu stiu sa o exploateze.
Si-au construit imperii media sa ne ofere droguri mediatice, circ, manele si telenovele, cu care sa “ne ocupe tot timpul”.
Vad ca se confirma (pentru a cata oara) ceea ce scria presa occidentala in ‘90, ca Romania risca sa intre sub influenta un “regim al generalilor”, si ca exista riscul unui conflict civil. M-a suprins afirmatia, dar acum imi dau seama ca au fost bine informati. Generalii de armata, de securitate si de politie au facut un compromis sa coabiteze la putere, dar se lupta mediatic. Ei nu au interesul si nici cultura sa implementeze un regim democratic in Romania, din cauza asta asistam de 20 de ani la o lupta continua pentru putere, o lupta cu dosare si una mediatica. Basescu are intentia sa echilibreze situatia in mass-media sprijinind alte posturi de televiziune.
Lupta mediatica de care scriam, se ascute si tara se scufunda.

Nu am vazut nici o initiativa legislativa prin care sa incerce sa rezolve coruptia.
– In occident cand organele de cercetare nu au probe ofera premii pentru informatii care sa rezolve cazul, sau acorda clementa celor care colaboreaza cu justitia.
In Romania daca cineva scapa o informatie se fac cercetari de unde provine, cine a “suflat” si a fisurat legea “omertei”.
Nu exista nici o intitativa legislativa prin care sa se puna premii pe capul inaltilor functionari de stat corupti.
– In toate institutile statului se acorda venituri fixe ca sa se evite evaluarea si motivarea, iar ocuparea functilor este pe viata. Cei incomozi sunt eliminati prin reorganizarea si desfintarea posturilor.
Nu exista nici o intitiativa prin care functionarii sa fie motivati sa faca mai mult decat li se cere de catre sefii lor.
– Nu raspunde nimeni de nimic, nici de eliberarea unui terorist care a tinut ostatici jurnalisti, nici de disparitia flotei, de falimentarea bancilor sau a societatilor comerciale a caror produse aveau cautare la export.
Presedintele SUA poate fi cercetat pentru probleme fiscale avuta inainte de mandat, dar Presedintele Romaniei se bucura de imunitate si nimeni nu protesteaza, nu cere nici un partid la CC sa se pronunte in privinta imunitatii, nu se face plangere impotriva sefului DNA pentru blocarea abuziva a dosarului si implicit pentru compromiterea justitie.
S-a adoptat legea anti-migrare pentru consilierii locali, dar nu si pentru parlamentari. De ce? Pentru ca societatea nu le-a pretins o minima decenta si se confirma ceea ce spuneau
W.Shakespeare “Iertarea:.doica a unei noi faradelegi” si
Publilius Syrus “Cine trece cu vedere greseala, indeamna la faradelege.”

In loc sa-i sanctioneze pe corupti au fost sanctionati cei care s-au luptat cu coruptia, cum a fost Valerian Stan.

Ne plangem de mila si astepam sa vine UE sa ne ajute.
Cei din UE vin sa-si ia “tainul”.
Interesul occidentalilor este sa-si desfaca produsele pe piata noastra.
Ne-au indatorat pe urmatorii 20 de ani prin bancile occidentale care au creeat iluzia unui boom economic si continua sa ne indatoreze prin creditarea conducerii statului speculand dorinta de putere.
Cineva spunea ca datoria Romaniei si dobanzile reprezinta 10.000 Euro pe salariat.
La asta adaugati efortul pentru intretinerea populatiei fara loc de munca: copii, elevi, someri, pensionari.

Se pregateste spectacolul arestarilor pentru a da poporului o doza suplimentara de spectacol mediatic
, dar in afara de spectacol nu se intampla nimic concret. Doar puterea se concentreaza si devine una de tip “cupola”.
Coruptii vor fi din partidele de opozitie sa nu mai poata spune ca au migrat coruptii la putere.
Se aplica aceeasi metoda ca in deconspirarea informatorilor din randul partidelelor istorice.
Se demonstreaza ca “toti sunt corupti”.
In urma campaniei din media de corelare a sponsorizarilor PD-L cu contractele de stat, probabil se vor face publice si sponsorizarile partidelor din opozitie, ca sa vedem ca sponsorii au jucat la doua capete si cu asta capitolul sponsorizarea partidelor se inchide.

Suntem o societate credula condusa de politicieni care se intrec sa ne dea asigurari, dar nu vor sa ofere garantii pentru democratie si pentru lupta anticoruptie.
Care-i deosebirea intre asigurari si garantii?
Asigurarile sunt angajamente si promisiuni, iar garantiile reprezinta masuri legislative prevazute cu indicatori de performanta si cu sanctiuni pentru nerealizari.
Nu veti gasi la nici un partid masuri anticoruptie, toti se lauda cu oameni lor onesti sau pregatiti, cu care sa inlocuiasca politicienii incompetenti sau corupti de la putere.
De ce nu vor partidele sa adopte un mecanism pentru promovarea valorilor, si pentru adoptarea unor masuri care sa garanteze eficienta in guvernare si in combatere a coruptiei?
Pentru ca aceste masuri lovesc in chiar clasa politica, in oamenii loiali ai partidelor amplasati in posturi influente.
Legea raspunderii fiscale a fost adoptata la presiune FMI si decat sa justifice catre UE utilizarea fondurilor primite, mai bine se renunta absortia fondurilor nerambursabile.

In toate partidele asistam la cumul de functii.
Vicepresedinti primari, presedinti de CJ sau parlamentari nu cedeaza functile din partide de frica sa nu piarda nominalizarile pentru posturi bune la urmatoarele alegeri, desi functile in aparatul de stat nu le permite sa se ocupe de partid.
Din cauza acestui cumul de functii viata partidelor este paralizata intre campanile electorale.
Inactivitate are ca efect lipsa de intitaive legislative si mai ales masuri care sa dezghete institutile statului sa le faca independente si functionale. Asistam la actiuni de imagine, motiuni simple sau de cenzura fara miza in loc sa asistam initative in interesul cetatenilor.
Vedeti un partid care sa interzica prin statut cumulul de functii ? Eu nu.
Toate partidele sunt ca trase la indigou, nu exista nici un partid care sa fie “altfel”.

Speranta nu poate venii de la actualele partide politice. Suntem pe cont propriu.
Ori ne organizam si manifestam pentru lucruri importante, pentru garantii privind democratia si egalitatea de sanse, ori emigram.

Alegeti !

Deceneu
sursa: decantare.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu