Politică

Scurte: loviluția lui Guran, unii n-au acces nici la bacterii, Piedone, DNA

moise-guran-are-veleitati-de-general-ss-120020-11-300x225DNA şi bacteriile. Kovesi a declarat zilele trecute că şi ea a tras semnale de alarmă în legătură cu corupţia de sănătate. Unde? Cum? A scris editoriale pe reţeaua internă? Au fost unele cazuri descoperite de DNA acum vreo șapte ani, ok. Dar, în bunul stil DNA e mereu vizat funcționarul, doctorul. Că așa e legea, spun ei. Că așa aveți creierele setate, le spun eu: omul de afaceri are voie să încerce să omoare, fure, orice pentru bani – iar statul care nu-i oprește e mereu vinovat. Sigur e vinovat tocmai pentru că a ajuns tot un soi de SRL care ia rente.

Dar cum poți să vezi un caz de business de un cinism incredibil și să nu-ți pui întrebări în legătură cu felul în care se fac afaceri în lumea noastră azi în general, și în declinarea periferică numită România.

Îmi amintesc de un dosar cu rețete false în Sibiu, canceroși exploatați pentru bani. Patronul s-a sinucis după ce și-au formulat procurorii acuzarea (n-au fost DNA, de altfel ar trebui să ne concentrăm sprijinul public mai mult spre procuraturi tradiționale care au mai multe șanse să lovească cum trebuie un caz). Aș zice că a scăpat ieftin. Și nu e singurul care a făcut bani din moarte. A luat DNA vreunul? Ați văzut vreo grabă la patronul firmei Hexi așa cum a fost graba DNA-ului pentru numărarea semnăturilor la Piedone sau Vanghelie (le-au verificat pe-ale tuturor candidaților de la partide mari?). Asta cu semnăturile e una dintre cele mai pe față intervenții politice ale DNA, apropo. N-am nici un respect pentru piedonevanghelie, dar văd că tot PNL îi pupă în fund.

Loviluția lui Guran.

Moise Guran a luat-o razna complet. A trecut la antidemocrație pe față. Pentru el Hexi înseamnă că trebuie să dizolvăm parlamentul. Nu, Moise, o revoluție ar fi să mai facem și presă pentru angajați nu doar să pupăm investiții și investitori în fund toată ziua. Patronii din țara asta sînt cei care au luat-o razna. Și statul e slăbit constant cu complicitatea unei prese servile probusiness. Despre asta e vorba, nu avem spațiu public proangajați, procontrol al capitalului. În capul vostru, orice s-ar întîmpla sînt două soluții: noi și patronii noștri cu privilegiile, sărăcanii cu munca. Derapajul a început acum mult timp. În momentul ăsta însă, Guran a depășit toate limitele propagandei anti-parlamentare și intervenției în forță capitalist-nedemocratice. De-alde ăștia creează prin Estul Europei noul extremism cică apolitic, dar de fapt mereu cu un scop, susținerea banului, cu pretextul că se susțin ”bunii platnici”.

Deci, revoltele de stradă la care visează Guran sînt fix diversiunile clasice: o clasă de afaceriști (locali și multinaționali) fac bani din sărăcie cu ceva coerciție și cu rețete mai riscante, ca pentru sărăcani (rețete deformate de la carbogazoase și pastă de dinți, pînă la dezinfectanți, vorba unui comentator pe fb) și noi urlăm împotriva unor bieți lobbyști și comisionari cum se mai găsesc prin parlament și Guvern. Dar îl avem pe sfîntul Cioloș, așa mai spune Guran. Ridicolridicol.

Dacă tot ne arde de presiuni, mai bine am pune presiune să facă teste pentru toate companiile din piață, pentru medicamente generice de care un medic se îndoia zilele astea etc.

Unii n-au acces la bacterii măcar

Uităm în tot scandalul cu dezinfectanții și alte chestii importante. Pe lîngă o bandă consolidată de afaceriști, elite medicale și politicieni care au dezintegrat sistemul, l-au priuvatizat fără să fie privatizat, se mai întîmplă totuși un miracol. Așa mizerabil cum o fi – eu am și experiențe directe sau relatări de la prima sursă destul de multe fericite – acest sistem funcționează. Adică poți intra praf în spital și poți ieși pus pe picioare.

În ultimul deceniu s-au ridicat noi generații de muncitori precari care n-au plătite toate taxele, care au fost bine frăgeziți tot de o piață a muncii ”flexibilă” pînă la ruperea coloanei. Plus alte milioane prea departe de orice spital ca să se mai trateze.

N-ar trebui să uităm că, pe lîngă dezvăluirile halucinante ale Gazetei, mai există o realitate halucinantă: că multe milioane de români nu mai au acces nici măcar la privilegiul de a lua o bacterie din vreun salon…

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: Vox Publica

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu