Politică

Săptămâna zbuciumată în Grecia: începe o saptamana de greve si proteste impotriva concedierilor din sectorul public

grecia-proteste-la-atena-fata-de-votarea-noilor-masuri-de-austeritate-108614Grecia va fi marcata saptamana aceasta de o avalansa de greve si proteste impotriva concedierilor si transferurilor fortate in sectorul public, dar si a masurilor de austeritate impuse de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.

Primele incidente au fost inregistrate deja luni dimineata la Atena, unde politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa paznicii de scoli care au incercat sa patrunda cu forta in cladirea Ministerului Reformei Administrative, transmit agentiile internationale.

Acest ‘tsunami’ de greve este determinat in principal de angajamentul pe care guvernul de la Atena si l-a asumat in fata troicii creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) de a transfera 12.500 de angajati din sectorul de stat pana la sfarsitul lunii in curs si inca atatia pana la sfarsitul anului, in cadrul asa-zisei scheme de mobilitate a fortei de munca.

Aceasta schema presupune transferul fortat al angajatilor sau concedierea lor intr-un termen de opt luni din momentul primirii preavizului. in aceasta perioada, ei primesc numai 75% din salariu si pot fi mutati oricand pe un alt post vacant sau sunt concediati daca la sfarsitul celor opt luni nu li se gaseste vreun post.

Profesorii sunt cei care au inceput luni greva. Ei vor fi urmati de personalul administrativ din invatamant, de functionarii publici din organismele de ocupare a fortei de munca si de securitate sociala, de personalul medical din spitalele de stat si de avocati, informeaza Agerpres.

Incepand de miercuri a fost convocata o greva de 48 de ore in tot sectorul public.

Guvernul Greciei are indicii ca economia se va contracta cu mai putin de 4% anul acesta, datorita sezonului turistic foarte bun, care depaseste estimarile, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen. Potrivit pronosticurilor Ministerului Turismului, in 2013 Grecia va fi vizitata de 18 milioane de turisti din alte tari, un rezultat record pentru ultimii zece ani.

Sursa: Daily Business

Abonează-te la newsletter