Analize și opinii Politică

Puterea lipsei de inlocuitori!

dedublareChinezii si-au creat si ei o agentie de rating. Desigur, nu era posibil ca a doua putere economico-financiara a lumii – iar in unele privinte si oricum in perspectiva prima si peplan global – sa nu aiba propria agentie de rating.

Si Uniunea Europeana vrea sa-si creeze una. Caci agentiile internationale de rating taie si spanzura pe plan international, iar principalele trei care fac jocurile pe pietele financiare sunt toate americane.

Ca doar s-a convins si Grivei ca acestea sunt doar cu numele internationale, altfel urmand in actiunile si in sentintele care le arunca pe piata in legatura cu increderea in situatia financiara a statelor, bancilor si unor corporatii nonbancare din lume interesele sectorului financiar-bancar american, care corespund, in mare si pe termen lung, dar nu totdeauna si conjunctural, cu cele statale ale SUA.

Chinezii, oameni pragmatici, nu se gandesc desigur ca aprecierile agentiei lor de rating vor influenta lucrurile pe pietele financiare.

Ei stiu insa ca respectivele aprecieri sunt urmarite, caci exprima pozitiile oficiale chineze, pe care, din motive diverse, oficialii chinezi considera ca mai bine le aduc in camp public o agentie de rating.

Semn ca se apreciaza ca este groasa de tot cu turbulentele produse de depasirea recenta a oricarei masuri de catre datoria publica americana, la Beijing nu s-au mai lasat consideratiile de facut doar pe seama agentiei de rating, ci a fost pusa agentia oficiala de stiri Xinghua (China Noua) sa dea un fel de declaratie, in care intre altele se spune: “De la prabusirea Uniunii Sovietice, Statele Unite, ca singura superputere a lumii, s-a bazat pe forta sa militara pentru a se amesteca peste tot in problemele internationale, fara a le pasa daca economia poate sustine astfel de actiuni… Acum este momentul potrivit ca Statele Unite, in fata dificultatilor economice, sa reflecteze asupra gandirii si faptelor lor dominatoare”.

Revizuirea uriaselor cheltuieli militare, a amplei prezente peste hotare si curajul de a dispersa temerile legate de datorie ar fi ceea ce s-ar astepta la Beijing de la autoritatile americane.

“Pentru China – se precizeaza – situatia este una dificila, pentru ca sugereaza ca detinerile noastre de active americane nu mai sunt la fel de sigure, iar guvernul trebuie de asemenea sa dea explicatii in fata oamenilor.”

Din punct de vedere chinez, doua sunt problemele generate de datoria publica americana: cele politice, legate de finantarea cu aceasta datorie uriasa a suprematiei americane in lume, care deranjeaza la Beijing si in alte capitale, si cele legate, spre a o spune fara inflorituri, de participarea Chinei la aceasta finantare, caci China este cel mai mare creditor al statului american si, prin aceasta, cel mai mare contributor extern la finantarea suprematiei americane in lume.

Aceleasi probleme exista la Moscova, chiar daca la o scara de mai mici dimensiuni. Si aici suprematia militara si politica americana nedisputabila deranjeaza, dar si Rusia, intr-o mai mica masura decat China, participa si ea la finantarea politicii expansioniste americane in lume si a razboaielor purtate de America in Asia.

Caci si Rusia este un creditor al statului american si un finantator al marilor deficite ale Washingtonului.

La Moscova, nemultumirile nu s-au comunicat cu paravan, ci direct de catre insusi premierul Putin, care a reluat incriminarile sale repetat exprimate la adresa privilegiilor dolarului ca moneda de rezerva, cele care de fapt permit Americii sa traiasca mult peste plapuma proprie si sa-si acopere deficitele prin tipariri de moneda, si nu prin restrangeri de cheltuieli, adaugand, fata de alte dati, calificativul de parazitism acestui mecanism, ceea ce din punct de vedere economic si este!

Problema este ce pot face China si Rusia impotriva acestui mecanism pe care il desfid pentru ca le umileste, dar la care participa si, cu asta, chiar il intretin.

Vreasazica, isi pun la bataie China munca si Rusia resursele naturale, obtinand in schimb dolari pe care, spre a-i valorifica, ii plaseaza in titluri guvernamentale americane.

Astfel banii se intorc in America, unde nu numai guvernul poate face ceea ce altfel nu si-ar putea permite, dar si poporul american poate consuma dincolo de cat produce, de fapt traind pe seama altor popoare. Ce pot face China, Rusia si multi altii in aceeasi situatie?

Deocamdata nimic! Pot desigur sa nu-si mai plaseze surplusurile financiare in America si in dolari!

Dar in ce ar putea sa o faca? In Europa Occidentala si in euro?! Euro pare acum mai subred decat oricand.

Iar alte tari si alte monede au nevoie de incredere timp de zeci de ani pentru a se constitui in plasamente in afara oricarei indoieli! Aflate evident pe toboganul decaderii la scara istoriei, America si moneda sa sunt inca puternice si preeminente, pentru ca deocamdata n-au inlocuitori!

Ilie Serbanescu
sursA: bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu