Politică

Producatorul medaliilor olimpice din 2012 actionat in judecata pentru poluarea ilegala a aerului la exploatarea miniera din SUA

medaliiCompania britanica Rio Tinto care aprodus medaliile de aur, argint si bronz pentru Jocurile Olimpice de la Londradin 2012 este data in judecata, acuzata fiind de poluarea ilegala a aerului la exploatarea miniera de unde au provenit medaliile olimpice.  Actiunea in instanta a fost intentata de un grup de medici, specialisti in protectiamediului si cetateni afectati si a inceput marti, 24 septembrie 2013.

Reclamantii sustin ca Rio Tinto a incalcat reglementarile privind calitatea aerului la acea exploatare miniera din SUA, de la Bingham Canyon de la care provin 99% din metalelefolosite pentru producerea celor 4700 de medalii olimpice.

Conform sustinerilor reclamantilor incalcarile legislatiei dureaza de mai bine de 5 ani, ducand la efecte pe care doctorii le echivaleaza cu cele ale fumatului a 20 de tigari pe zi.

Unul dintre reclamanti este Grupul Medicilor din Utah pentru un Mediu Curat, care sustine ca praful provenit de la exploatarea miniera poate fi absorit in circuitul sangvin, cauzand deteriorarea sistemului respirator, efecte adverse pentru inima si plamani si chiar moarte prematura.

Reclamantii mai sustin ca emisiile provenind din cariera, cunoscuta la nivel local ca fiind „cea mai mare gaura facuta de om in pamant”, reprezinta o amenintare majora laadresa sanatatii cetatenilor care locuiesc in partea de nord a districului Utah.

Presedintele Rio Tinto – cu un profit de 4,2 miliarde de dolari in doar prima jumatate aacestui an – spune ca medaliile au fost produse din metalele obtinute in cel mai etic si mai ecologic mod de pana acum.

Metalele incorporate in medaliile cantarind 397g fiecare au provenit aproape intotalitate din mina de la Bingham Canyon. Compania a produs 44kg de aur pur, 6 tonede argint si cateva tone de cupru pentru confectionarea medaliilor. Medaliile,in valoare totala de 7,3 milioane de dolari, au fost donate de Rio Tinto organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 in schimbul drepturilor depublicitate.

In documentele depuse de companie in apararea sa in cazul in instanta, compania spune ca exploatarea miniera se conformeaza tuturor reglementarilor statale privind emisiile de particule in aer. „Compania are de peste 15 ani o statie demonitorizare a calitatii aerului ambiant instalata la Copperton in Utah si care este menita sa detecteze impactul potential al particulelor emise de exploatarea de la Bingham Canyon. Statia a indicat in mod constant valori sub limitele admise de Agentia de Protectie a Mediului si stabilite prinstandardele nationale privind calitatea aerului ambiant”, mai arata compania actionata in judecata.

http://www.theguardian.com/business/2013/sep/24/olympic-medal-mining-firm-rio-tinto-air-pollution-lawsuit-us?INTCMP=ILCNETTXT3487

Rezumat si traducere realizate de voluntariai campaniei Salvati Rosia Montana

Sursa: Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu