Politică

Europa, în pericol de descompunere economică şi spirituală

ecb-euro-sculpture-008ecb-euro-sculpture-0081Economia mondială şi-a pierdut direcţia de dezvoltare, iar interesele capitalului mondial nu coincid cu interesele popoarelor. Criza, în care se afundă nu doar UE, ci şi Statele Unite nu poate să se încheie favorabil. De ce se întâmplă acest lucru a încercat să ne explice în interviul acordat Vocii Rusiei Mark Russel, doctor în economie, publicist şi autor de cărţi.

Domnul Russel consideră economia actuală „nebună”, iar catastrofa spre care se îndreaptă ţările dezvoltate „programată”. Mark Russel consideră eronată ideea că vina principală pentru criză o poartă sectorul financiar.

„Motivele principale ale crizei sunt cinci la număr. Cea mai importantă dintre ele a fost abolirea parităţii aur-dolar de către preşedintele Richard Nixon, pe 15 august 1971. De atunci a început scăderea economică. Iar începând din anul 1980, ea a trecut în faza de instabilitate planetară”.

În fiecare lună, Sistemul Federal de Rezervă (FRS) generează din nimic 85 de miliarde de dolari pentru finanţarea deficitului american, spune Russel. Un al doilea motiv al crizei este, după părerea lui, schimbul global de mărfuri. Mâna de lucru foarte ieftină în ţările emergente subminează industria ţărilor dezvoltate.

„Din cauza politicii de circulaţie liberă a mărfurilor, care a îmbogăţit China, Franţa a pierdut în decurs de 30 de ani 3 milioane de locuri de muncă în sectorul industrial”.

Acesta nu este un îndemn de reintroducere a taxelor vamale la frontiera Franţei. De una singură nici Franţa, nici Germania nu va dezvolta, să zicem, sectorul aviaţiei sau domeniul cosmic. Russel consideră că schimbul liber de mărfuri trebuie să acţioneze în cadrul întregii Europe şi a altor comunităţi regionale.

O a treia problemă, despre care uită tehnocraţii contemporani, constă în valorile spirituale. Actuală Europă se află într-o stare de descompunere politică, spirituală şi demografică, este convins Mark Russel.

„Valorile spirituale tradiţionale au reprezentat măreţia militară şi economică a Europei şi Franţei. Ele au fost apărate de Charles de Gaulle, de mareşalul Petain, fiecare în felul lui. Noi nu vom avea o economie stabilă fără sloganul „Muncă, Familie, Patrie”. De Gaulle a protejat locul de muncă şi familia cu ajutorul indemnizaţiei pentru mame şi a făcut acest lucru deja după 1945”.

Potrivit lui Russel, o economie dezvoltată înseamnă o economie de ofertă cu întreprinderi competitive, care să lucreze pentru export. Iar prima, care a înţeles acest lucru, este Germania, consideră Russel.

Autor: Vlad Grinkevici
Sursa: Vocea Rusiei