Politică

Politistii rusi care nu si-au putut justifica averea au ramas fara ea si au fost trimisi in colonii de munca. La noi de ce nu se poate?

nurgaliovRuşii nu au nici DNA, nici ANI, nici DIICOT, nici alte mii de instituţii şi organisme care să lupte cu corupţia, aşa cum are România. În schimb, ruşii îl au pe Raşid Gumarovici Nurgaliev (vezi fotografia), general-colonel, ministrul Poliţiei şi al Afacerilor Interne, fost KGB-ist.

Recent, din ordinul lui Nurgaliev,  toţi cei 1,4 milioane de poliţişti ruşi în frunte cu cei 340 de generali au trecut prin Comisia Specială de Reatestare  Profesională care i-au verificat şi la măsele şi la portofele. Cu alte cuvinte, le-au fost controlate  cunoştinţele profesionale, dar şi averile.  Poliţistul care nu a fost în măsură să-şi justifice averea a rămas fără ea, considerându-se că a fost furată, iar  el a luat drumul coloniilor de muncă de pe lângă Cercul Polar. Scurt.

Printre cei respinşi la examenul de reatestare pe posturi s-au aflat şi 21 de generali ruşi de poliţie.

În cele din urmă, din 1,4 milioane de poliţişti ruşi, au mai rămas 800000  (opt sute de mii). “Puţini, dar buni!” a remarcat mulţumit ministrul Nurgaliev.

Comisiile de reexaminare au descoperit  poliţişti ruşi posesori de cinci sau şase  case, posesori de magazine, restaurante sau chiar hoteluri. Unii dintre ei erau chiar patroni de mici bănci.

Rashid Nurgaliev, un general extrem de respectat şi iubit de ruşi, cunoscut pentru sobrietatea şi viaţa lui austeră, a examinat listele cu respectivii ofiţeri şi a întrebat mirat: “Dar pentru ce mai stăteau ăştia aici în Poliţie dacă ei milionari? Cine-i ţinea  pe aceşti indivizi  în funcţii? Şi ce rezultate aveau aceşti veritabili  oligarhi  ca simpli sergenţi de poliţie? Probabil că aveau nişte rezultate fenomenale şi erau dedicaţi cu trup şi suflet muncii de poliţie dacă, putrezi de bogaţi fiind, ei patrulau noaptea pe străzi ca să prindă hoţii! Vreau să văd rezultatele muncii  lor!”

Ministrul Nurgaliev nu a avut ce vedea, pentru că rezultatele cu pricina nu existau.  Ca atare au zburat din posturi şi cei care îi toleraseră în funcţii pe primii.

Nu ar fi rău ca  exemplul ruşilor   să fie preluat urgent şi de Ministerul Român de Interne, dar şi de alte ministere din România.

Există sute de mii de funcţionari români de stat (mai ales la primării şi prefecturi), de  poliţişti şi militari români, de directori ai unor companii de stat, de funcţionari prin diferite ministere care dacă ar fi luaţi acum la un control serios nu şi-ar putea justifica nici măcar zece la sută din averile  pe care le  deţin.

Există poliţişti, jandarmi, militari şi funcţionari români care posedă la ţară adevărate moşii. Mai mult decât atât, unii au proprietăţi prin străinătate, deţin case şi hoteluri sau pensiuni. Au contractate împrumuturi la bănci de milioane de euro. Mulţi dintre ei au acţiuni la diferite companii Practic sunt multimilionari. Singura spaimă reală cu care se confruntă aceşti poliţişti şi funcţionari  este, în mod paradoxal, spaima de a nu fi daţi afară din  “serviciul la stat”.

Deşi România a revenit la capitalismul chiaburesc de acum o sută de ani de care este foarte mândră,  noii moşieri şi chiaburi ai României nu se găsesc pe haturile şi ogoarele ţării ci prin birourile MAI sau prin inspectoratele Poliţiei şi ale Jandarmeriei.

O  mafie  de nivel naţional s-a format şi în sistemul militar de pensii.

O simplă privire aruncată asupra listelor de pensii militare arată diferenţe scandaloase  şi absconse. Militari cu acelaşi grad primesc pensii extreme (unul de o 150 de euro, altul de 4000 de euro) sub pretextul că unul dintre ei a ieşit la pensie cu câţiva ani mai devreme decât celălalt sau că unul a avut “munci de răspundere” în timp ce altul nu a avut aşa ceva. Aşa se face că în România de azi există plutonieri cu pensii de două sau de trei ori mai mari decât ale unui colonel.

Dar mai presus decât toate acestea stă neputinţa Justiţiei române de a lua măsuri contra celor care s-au îmbogăţit prin furt şi şantaj.

Presa a făcut mare tam-tam în legătură cu cazul ministrului Dan Ioan Popescu căruia i s-a pus sechestru pe bunurile deţinute  a căror provenienţă nu a putut fi justificată (circa un milion de euro).

Totuşi, respectivul nu a păţit nimic. Iar  în România există sute de mii de proprietari care nu pot justifica în nici un fel vilele, terenurile, conturile de milioane de euro pe care le deţin  sau lăzile burduşite cu sute de kilograme de aur cu care posesorii nemaiştiind ce să facă îşi poleiesc maşinile cu el. De ce nu verifică statul aceste averi?

Nu le verifică pentru că România nu are deocamdată un Nurgaliev.

Autor: Stan Valentinean

Sursa: Universul românesc

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • E de vazut daca in Romania mai exista vreun politist care sa aiba Dacia sau care alimenteaza la pompa altfel decat pe bonuri de la masina politiei. Am vazut tigan care vrea sa dea colonelului de politie plicul dar colonelul il refuza vehement deoarece eram cativa prin apropiere. Apoi neauzind ce-si soptesc am realizat cum au rezolvat problema : trecand in parcare pe langa masina colonelului am vazut plicul aruncat pe bord prin geamul lasat mai jos cu un lat de palma. Acolo era portia lui don colonel din ce iesise in tunul dat cand don colonel si-a trimis trupetii, ca din intamplare, in noptile respective, fix in alta parte a localitatii. Am observat in aceasta perioada postdecembrista evolutia imbogatirii politistilor si de la Dacia cu care intrasera in anul 90 au trecut la W Golf 3 second hand, peste inca 2 ani au ajuns la Audi second hand, peste inca 4 ani au luat deja BMW -uri noi, iar acum au fiecare membru de familie masina lor iar fiii nu-si mai construiesc case altundeva decat in resedinta de judet. Bineinteles toate sunt trecute pe socri, cumnati, bunici. Si cui sa crezi ca ii arde de eradicarea acestor realitati cand ceea ce ascund ei, cei care ar avea puterea sa o faca, pute de zece ori mai ingrozitor decat cele descrise aici. Eu nu imi dau seama cum se va putea sparge buba aceasta si mai ales cand suportabilitatea publica va ajunge la sfarsit si va cere chiuretarea societatii de asemenea bube purulente. Ce Ponta, ce Dragnea, ce Hrebenciuci, cu cine sa faci curatenia cand exercitiul zilnic al unuia ia impus pseudonimul de Miki Shpaga ? Adica vrei sa eradichezi spaga cu Miki Spaga ? Nu zau ?

  • “Neputinta Justitiei” zici ?? Care neputinta?! vrei sa spui CORUPTIA Justitiei !
    Buba asta nu se va sparge niciodata, pentru ca organele abilitate sa controleze si sa sanctioneze sunt corupte si putrede pana in maduva oaselor!
    Pe noi nu ne mai scapa nimeni de astia.Romania e paradis fiscal si infractional , si de asta s-au convins pana si strainii care vin aici si fac afaceri necurate, ceea ce la ei n-ar putea face niciodata.
    Bine face Rusia ! Bine face si China ca-i impusca pe stadioane pe aia cand ii prinde. Am citit recent ca un fost ministru al economiei chinez a fost condamnat la moarte pentru subminarea economiei statului. Sper sa apuc ziua sa vad si la noi asa ceva!

  • mai interesant este ca Rusia la 120 milioane de locuitori are 1,4 milioane de politisti…Romania la 20 milioane de locuitori are aprox. 40 000 de politisti, pai e bine domnu chestor?

  • Cerem confiscarea averilor ce nu pot fi dovedite si membri lor si familile acestora muca silnica pe viata la canal.