Politică

Madridul protestează împoriva politicilor de austeritate: “Judecaţi băncile. Salvaţi serviciul public, pensiile, persoanele!”

spain-protestsMii de manifestanţi au ieşit pe străzile Madridului pentru a denunţa politica de austeritate a guvernului şi a exprima o serie de revendicări, potrivit Mediafax.

La doi ani după venirea la putere a guvernului de dreapta condus de Mariano Rajoy, manifestanţii au defilat în spatele unei pancarte albe de mari dimensiuni pe care era scris: “Judecaţi băncile. Salvaţi serviciul public, pensiile, persoanele”.

Printre ţintele lor se numără sistemul bancar ale cărui probleme au contribuit la precipitarea crizei în 2008. Sosit la putere la sfârşitul lui 2011, guvernul Rajoy a supus Spania unei cure de austeritate fără precedent, cu preţul unor sacrificii dureroase. Doi ani mai târziu, ţara se îndreaptă către creştere economică, însă se află în pragul unei grave crize sociale, cu o rată a şomajului de aproape 26 la sută.

După numeroase proteste de amploare în 2011 şi 2012 în întreaga Spanie, riposta

Mişcarea indignaţilor a lansat de asemenea un apel la protest într-o altă locaţie: în Plaza de España, unde organizaţia ecologistă Greenpeace a amplasat, pe faţada unui imobil gol, o pancartă galbenă de 315 metri pătraţi pe care este scris “Nu legii anti-protest”.

Sloganul denunţă proiectul de lege privind securitatea analizat de guvern, descris de stânga ca fiind un proiect de “represiune cetăţenească”.

Sursa: Cotidianul