Politică

Marea ipocrizie

marea_ipocrizieFelul in care Puterea si Opozitia s-au raportat la solicitarea presedintelui de majorare a salariilor este tipic pentru functionarea politicii romanesti, netulburata vreo clipa nici macar de adierea vreunui principiu timid. Singurele deziderate sunt populismul si demonizarea adversarului, indiferent ce face, chiar daca face exact ceea ce i s-a reprosat ca nu face.
Majorarea salariilor bugetarilor este o masura ipocrita, populista si chiar periculoasa. Presedintele a facut anuntul inainte de a sti daca datele de pe primul trimestru permit o asemenea masura, adica fara a se stradui sa mai slaveze macar aparentele.

Promisiunea a pus presiune pe premier si a creat o asteptare pozitiva cu probabile efecte electorale. Si face acest lucru acelasi presedinte care in 31 ianuarie declara apasat: “Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani. Nu am competenta politicienilor care ieri dadeau solutii.”

Acelasi presedinte care afirma despre inghetarea pensiilor si a salariilor: “indiferent care este rezultatul la Curtea Constitutionala, bani nu exista. Daca ar exista, s-ar plati. Putem trai imprumutand bani pentru Guvern – dar ar fi usor sa facem pe generosii, condamnand tara pentru viitor…”.

Zice Traian Basescu ca finantare din primele luni ale anului i-a dat incredere ca majorarea e sustenabila. Si sa fie asa, pentru cat timp este ea sustenabila? Europa intra in recesiune, iar mediul privat resimte aceasta recadere prin scaderea exporturilor, fragilul motor al cresterii economiei romanesti. Deja ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, anunta ca este posibil sa ne aflam, tehnic, in recesiune, declaratie pe care ilustul sau predecesor, Ialomitianu, nu a mai stiut cum sa o traga sub pres.

In loc sa scada CAS pentru toti angajatii cu acte in regula ai acestei tari si sa dea o gura de oxigen si incercatului mediu privat, asa cum ar fi vrut premierul Ungureanu, Traian Basescu si coalitia se intorc din nou catre bugetari, rasfatatii tututor puterilor de pana acum. Dar, nu-i asa, cu ei si cu pensionarii se castiga alegerile. Cum poate gandi si actiona asa o putere de dreapta? Care dreapta? Aceea provenita din FSN si vopsita peste noapte precum un gard?

Dar nici cu Opozitia nu mi-e rusine. Mai tineti minte cum a reactionat PSD la taierea salarilor bugetarilor? Furibund. Cu proteste in strada, cu actiuni la Curtea Constitutionala, cu motiune de cenzura. Cu tot tacamul luptei politice si sindicale. USL a promis apoi ca in secunda in care va reveni la putere, fiecare bugetar va primi inapoi pana la ultimul leut.

Ar fi fost de asteptat, nu-i asa, ca USL sa deschida sampania dupa anuntul presedintelui. Surpriza! Victor Ponta a venit cu un mesaj uluitor: “Noi, in 2013, ca ramane domnul Basescu la putere sau ca venim noi, practic trebuie sa venim sa le taiem salariile inapoi la oameni. E o mare pacaleala. Daca se majoreaza acum salariile, si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca, venituri suplimentare la buget, in 2013 practic nu ai de unde sa le platesti”.

Fara indoiala, liderul PSD are perfecta dreptate, dar argumentele acestea erau valabile si cand Opozitia isi taia venele pe lung de mila bugetarilor si le promita reintregirea. Dar reintregirea decisa de Putere nu e buna, pentru ca aduce puncte electorale adversarului. In plus, Victor Ponta se pregateste sa fie premier, asa ca discursul sau pentru urechile UE si ale FMI trebuie sa nu sperie si sa nu creeze o reactie adversa periculoasa.

Dar macar sa fi fost Victor Ponta consecvent in acest rationament responsabil. Dar responsabilitatea da rau la procente: adica astia ne dau si PSD o sa ne taie, se putea intreba consternat bugetarul. Nu, nu va taiem nimic, s-a redresat rapid Victor Ponta, dimpotriva vrem sa va dam chiar mai mult.

“Daca vrem sa fim seriosi, sa avem o crestere reala si sanatoasa, trebuie sa stimulam si locurile de munca, dar si puterea de cumparare a cetatenilor. Si nu doar cu o revenire de 5-10% la salarii, pentru ca asta nu acopera inflatia, sporurile taiate, salariul al 13-lea, taxele marite. Fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din venituri. Trebuie sa reparam situatia asta, pana la capat”, spune Ponta.

Plus micsorarea de CAS, ca face Puterea cinste, nu-i asa? Adica 15% la salarii e o masura nesustenabila, insa cumulul 40% plus scaderea CAS se poate face si maine?

O societate fara printipuri… Alegeri in anul Caragiale, ce amara ironie!

Autor: Constantin Racaru

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu