Politică

Lovitură de teatru: Comisia Europeană spulberă mitul băieţilor deştepţi din energie

certificate-energie-regenerabilaContractele de furnizare a energiei electrice încheiate de compania de stat Hidroelectrica cu mai multe companii încadrate la categoria “băieţilor deştepţi din energie” nu au implicat acordarea de ajutoare de stat în sensul normelor UE, a decis Comisia Europeană, după o anchetă demarată în luna aprilie 2012.

Bruxelles-ul susţine că preţurile percepute de Hidroelectrica pentru nouă clienţi de-ai săi – ArcelorMittal, Alro, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec – au fost în linie cu preţul de referinţă de pe piaţă. Comisia spune totuşi că preţurile percepute de la Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai mici decât preţul de referinţă de pe piaţă, dar nu le cataloghează ca fiind ajutoare de stat.

Hidroelectrica, companie care asigură aproape o treime din curentul ţării, a intrat în 2012 pentru prima oară în insolvenţă iar unul din motive a fost acela de a se debarasa de aşa-numiţii băieţi deştepţi.

Au fost luate la puricat toate tranzacţiile cu băieţii deştepţi, precum şi toate contractele de construcţii, antrepriză şi de publicitate încheiate anii de dinaintea intrării în insolvenţă. Au fost vizate acele contracte, numite de Remus Borza, şeful administratorului judiciar frauduloase, prin care se vindea energie la preţ sub cost.

Aşa-numiţii băieţi deştepţi au fost Alro, cel mai mare consumator de energie din ţară, controlat de rusul Vitali Masitsky, Energy Holding, firma emblemă a ceea ce se identifică azi cu noţiunea de „băiat deştept din energie”, aflată se pare încă în sfera lui Bogdan Buzăianu, primul ei proprietar în acte, Alpiq din Elveţia, o companie intrată în piaţă prin achiziţii de la Energy Holding şi de la acelaşi Buzăianu, EFT, o multinaţională cu extensii în Balcani, cu origini la Belgrad şi cu creierul la Londra, Electromagnetica, firmă deţinută de salariaţi.

Problema cea mare a fost că toate contractele bilaterale semnate cu cei de mai de sus au fost garanţii pentru împrumuturile primite de Hidroelectrica de la bănci.

Autor:Cosmin PAM Matei

Sursa: Cotidianul