Politică

Investitorul Jim Rogers: Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din criza!

Actuala criza economica este datorata in cea mai mare parte Bancii Centrale americane care refuza sa lase companiile cu probleme sa falimenteze, a declarat investitorul Jim Rogers, intr-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, de la postul Al Jazeera. Rogers a criticat pachetul de stimulare economica semnat marti de presedintele Barack Obama si a spus ca redresarea globala trebuie sa includa desfiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.

Informatia pe scurt:

  • BM si FMI s-au indepartat de obiectivele initiale si sunt conduse de oameni care fac prea putin
  • SUA urmeaza politicile dezastruoase luate de Japonia in anii ’90
  • criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca.

Rogers a afirmat ca “cel mai bun lucru care s-ar putea intampla este sa desfiintam Banca Mondiala si FMI“, adaugand ca are “zero” incredere in cele doua institutii financiare. Investitorul a indicat ca BM si FMI au fost create “in 1945 si ’46, cu obiective si aspiratii foarte solide – insa ele au lasat departe in urma aceste aspiratii si obiective si sunt conduse in prezent de oameni care, in afara de a avea grija de ei insisi, fac prea putine … uita-te la proiectele lor si vei fi ingrozit”.

Investitorul american, care traieste in prezent in Singapore, a criticat pachetul de masuri economice propus de Administratia Obama, afirmand ca autoritatile irosesc fonduri importante pentru lucruri inutile si ca salvarea unor companii aflate in criza nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Rogers sustine ca SUA urmeaza aceleasi politici dezastruoase luate de Japonia in anii ’90, sprijinind firme care trebuie lasate sa falimenteze. El a avertizat ca, la fel ca si in cazul Japoniei, consecintele negative ale acestor politici vor fi vizibile si peste 20 de ani.

“Felul in care sistemul functioneaza este urmatorul: cand apar astfel de momente, cei rezistenti si competenti preiau bunurile celor incompetenti si dupa aceea o iau din nou de la inceput. Asa a facut Coreea de Sud, asa s-a intamplat si in Rusia si lucrurile au functionat. Ceea ce fac ei in acest moment este sa ia lucrurile valoroase de la cei competenti si sa le dea incompetentilor, spunandu-le acestora: va intreceti acuma cu cei buni, cu bunurile si banii lor. Acestea sunt politici economice ingrozitoare si nu vor functiona. Nu au functionat nici inainte si nu vor fi viabile nici de data aceasta“, a afirmat Rogers.

Jim Rogers, care este si profesor invitat la Columbia University Graduate School of Business, a declarat ca acuma se platesc erorile pentru 15 ani de excese, insa a adaugat ca criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca.

Federal Reserve nu ii lasa pe oameni sa falimenteze“, a spus Rogers. El a indicat ca daca fostul sef al Fed, Alan Greenspan, ar fi permis falimentul celor de la Long Term Capital Management in 1998, Bear Stearns, Fannie Mae si Lehman Brothers ar fi fost astazi in activitate pentru ca “oamenii ar fi suferit o lovitura grea si multi dintre durii care au facut astfel de prostii ar fi fost concediati”.

Felul in care sistemul se presupune ca lucreaza este ca atunci cand faci o greseala trebuie sa platesti. In prezent insa, sistemul a refuzat sa lase oamenii sa falimenteze, si-a salvat prietenii iar acuma noi toti va trebui sa platim pentru ei“, a afirmat Rogers.

Jim Rogers este un cunoscut investitor, profesor de finante si analist financiar american. Impreuna cu George Soros, el a creat in anii ’70 Quantum Fund, un fond international care a crescut in primii 10 ani cu 4.200%. In 1980, Rogers a decis “sa se pensioneze” si a calatorit cu motocicleta prin China. Intre 1999 si 2002 a efectuat cu sotia sa o calatorie prin 116 tari, scriind apoi Adventure Capitalist, cartea sa care a avut cel mai mare succes de public. In decembrie 2007, Rogers si-a vandut casa din New York si s-a mutat in Singapore, convins de oportunitatile actuale ale pietei asiatice.

sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5429026-video-investitorul-jim-rogers-desfiintati-fmi-banca-mondiala-putem-iesi-din-criza.htm

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu