Analize și opinii Politică

În hăul neputinţei

Zilele acestea am aflat ce e o politică absolut greşită. Este politica împrumuturilor comise de guvern în nu­me­le statului român care vor fi plătite cu noi împrumuturi ale ace­lu­iaşi stat român. Toate, absolut toate prin sa­crificiul şi în disperarea ro­mâ­ni­lor. E posibil ca actuala gu­ver­nare să lase economia României într-un hal fără de hal precum ne-o lăsase şi Cea­u­şes­cu cu deosebirea că o lasă fără nici o realizare şi cu uriaşe datorii în spate.

În lipsa competenţei, a profesio­nalismului şi în dispreţul ştiinţei îşi află rădăcinile o nouă rămânere în urmă a României. “Noua Românie” e mai puţin şcolită şi mai puţin educată. Şi e mai puţin românească în relaţia cu lumea decât oricând în ultimii 40-50 de ani. N-am ţinut cont nici de ce era bine să menţinem cu orice preţ cum ar fi calitatea şcolii sau promovarea pentru merite profesionale nici de ce era necesar să aban­donăm – cum ar fi birocraţia sufocantă şi abuzivă, nepotismul şi atitudinea lui “las’ că merge şi aşa”.

În momentul celei mai rele izolări, în 1989, dispuneam totuşi de cea mai valoroasă avuţie. Aceea a unei elite de profesionişti (ingineri, medici, ar­hi­tecţi, fizicieni, chimişti, matematici­eni, economişti, sociologi, scriitori şi artişti) capabili de a fi europeni la nivelul de vârf şi patrioţi din convingere. Atunci doream cu toată fiinţa noastră o regenerare naţională şi nu ne credeam deloc degeneraţi. Astăzi parcă totul ar fi pe dos. Acei profesionişti urmau să fie vârful de lance al României, să dea tot ce puteau pentru a renova ţara. În realitate au fost practic abandonaţi. În loc să reuşim un salt de mo­der­nizare, adică de europenizare, s-a ajuns la o nouă stare de divorţ de Europa civilizată. Şi din nou fără consimţământul ro­mâ­nilor. Ca în trecut, decadenţa Ro­mâ­niei este văzută ca o fatalitate a istoriei, un fapt natural, o determi­na­re ce ne-a scăpat de sub orice control. România e bolnavă şi multe boli o bân­tuie. Dar starea de ne­cu­noaş­tere a direcţiei către care să-şi îndrepte paşii e poate cea mai rea.

După marele împrumut de la FMI, situaţia României nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ci s-a înrăutăţit, iar analiza economică vorbeşte chiar de un colaps. Cu toate acestea, varianta FMI e proclamată ca unică alternativă. Un al doilea împrumut FMI anunţat pentru 2011 de Traian Bă­ses­cu n-ar fi decât mama tuturor eşe­cu­rilor celor peste 20 de ani post-comunişti. Însă nu FMI e responsa­bil de ges­tionarea economiei Ro­mâ­ni­ei, ci guvernele ei.

Când o catastrofă e posibilă suntem tentaţi să credem că ea nu va avea loc. Când catastrofa se produce, curând ea va fi percepută ca o stare normală a lucrurilor. O ţară mai dezordonată, mai nesigură, mai im­po­tentă este rezultatul reformei clamate de actualii guvernanţi.

Proverbul latin “Ars longa, vita brevis” (Arta e lungă, viaţa e scurtă) este adesea citat. Mult mai rară este citată continuarea: “Trebuie să acţionezi la momentul potrivit; expe­ri­mentul este periculos, iar judecata dificilă”. Momentul actual impune abandonarea nefericitului experiment şi asumarea unei răspunderi politice colective şi consensuale.

sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • O TARA DE LASI, HOTI SI CORUPTI…..O TARA DE MAMALIGARI!!!!
    Romania…O GROAPA DE GUNOI!!! unde nu exista legi, unde nu exista EDUCATIE unde nu exista BUN SIMT…UNDE NU MAI EXISTA NIMIC!!!
    Romania este in cadere si nu se mai poate face nimic!
    Europa, fie-ti mila…da-ne un guvern(german sa fie) da-ne un PRESEDINTE (francez sa fie) si daca se poate…schimba si o parte din romani.
    La noi ca la nimeni, imi aduc aminte ca acum ceva timp Ministru al Agriculturii a fost un DOCTOR GINECOLOG…..oameni buni…cum se poate asa ceva…eu cred ca fiecare minister trebuie condus de oameni competenti care sa cunoasca foarte bine domeniile respective….nu inteleg si ma intreb cu STUPOARE cum se poate asa ceva, chiar nu gasim OAMENI DE VALOARE sa-i punem pe fiecare acolo unde le este locul?!?!?!
    La FINANTE un om pregatit in acest domeniu, la AGRICULTURA la fel, la ECONOMIE un om cu studii economice care poate sa gaseasca solutiile necesare iesirii Romaniei din GAURA in care se afla.
    Mi-e peste puterea de intelegere tot ceea ce se intampla in tarisoara asta, de ce oameni pregatiti sunt tinuti in umbra….de ce ne batem joc de propria tara….de ce un individ precum Dl. Basescu a putut ajunge presedinte…..DE CE….atat de multe DE CE-uri…..
    Oameni buni, treziti-va la realitate, DESTEAPTA-TE ROMANE!!!!…. ROMANIA TREZESTE-TE!!! pana nu e prea tarziu!!!
    Mi-e RUSINE ca sunt ROMANCA!
    Mi-e RUSINE de propria-mi RUSINE!!!!
    DESTEAPTA-TE, române, din somnul cel de moarte,
    În care te-adânciră barbarii de tirani!
    Acum ori niciodată croiește-ți altă soarta,
    ————————————
    N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
    Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
    Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
    ———————————–

  • Nu ştiu cine este autorul articolului, dar bate apa în piuă.Mănâncă şi el o pâine dând din condei.Că e uşor a lua bani, dând din gură.Dacă avea ceva în cap nu ar fi scris o aşa abureală de doi lei.Trebuie să fii prost grămadă, slugă supusă, sclav deja, ca să nu şti realitatea, că finanţele conduc lumea şi o vor conduce.Trebuie să fi prost grămadă ca să nu ştii că FMI poate SILI pe oricine să ia credit de la ei.Că mai există fraieri care cred că FMI a cărat euroii cu camionul şi ia vărsat la Banca Naţională, nu mă miră.Banii s-au dat din taste.Şi Boc s-a apucat să împartă şi să construiască economia pe aceşti bani virtuali.Dacă era un guvern cu miniştri cu cap şi nu proletcultişti, îşi dădeau singuri din taste suma de bani şi reconstruiau societatea românească.Dar dacă scopul este transformarea oamenilor în sclavi, trebuie să-l îngenunchezi.Şi singura metodă e cu finanţele.În România e mai greu, că mulţi îşi cultivă si cresc singuri mâncarea aşa că sunt legaţi mai puţin de cardurile controlate de mafioţii mondiali.De aceia se încearcă prin toate metodele, desfiinţarea gospodăriei rurale, prin inventarea bolilor la nimale, ca să se poată da legi să nu poţi creşte nici un animal sau pasăre în curtea ta.Trebuie să stai la “grajdul” lor şi să stai “la apa şi fânul” lor.Iar aceşti politicieni şi guvernanţi de fecale, pun umărul din greu, să-i ajute pe conducătorii lumii să ne bage la “grajd”.Ceea ce nu realizează fraierii, este că noi ceilalţi suntem mai mulţi ca ei, şi mai şi gândim. Iar tehnologia mileniului III nu este doar apanajul unora, are toată omenirea acces la ea.Şi dacă nu se găseşte repede un sistem social global, bazat pe respectarea fiinţei umane, sistem care să ducă la dezvoltarea acesteia, mă tem într-un mare haos planetar, care numai lucruri bune nu vor aduce.