Analize și opinii Politică

Grecia se pregăteşte pentru faliment

Banca Centrală a Greciei a activat o schemă de asistenţă de urgenţă disponibilă în cazul în care ţara rămâne fără lichidităţi.

“Programul The Emergency Liquidity Assistance (ELA) a fost deja activat de către Banca Naţională a Greciei. Toate băncile indiferent de mărimea lor şi-au manifestat intenţia de a participa la acest program, astfel încât să poată retrage fonduri în caz de nevoie”, se arată într-un articol publicat de cotidianul de business din Grecia, Imerisia, citat de reuters. Imerisia nu a menţionat nicio sursă pentru informaţia publicată. Banca Naţională a Greciei nu a făcut niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Programul ELA poate fi activat în cazuri extreme de lipsă temporară de lichiditate şi presupune furnizarea de bani unor instituţii sau pieţe. Practic, este vorba despre un împrumut la discreţia Băncii Centrale a Greciei cu aprobarea Băncii Centrale Europene. ELA este astfel una din opţiunile pe care zona euro le are pentru a menţine băncile elene pe linia de plutire, în cazul în care ţara ajunge în incapacitate de plată.

Fondul de urgenţă al BCE era la finele lui iunie de 103 miliarde de euro. De asemenea, potrivit unei declaraţii recente a ministrului de finanţe din Grecia, Evangelos Venizelos, au instituit un fond de „Stabilitate Financiară” în valoare de 10 miliarde de euro în cazul în care este nevoie de a injecta capital în piaţa prin cumpărarea de acţiuni emise de bănci.

sursa: money.ro