Politică

Euro-federaliștii, susținuți financiar de servciile de informații americane

federalismDocumente declasificate ale guvernului american dezvăluie faptul că serviciile de informații ale Statelor Unite au desfășurat în anii `50 și `60 o campanie care pregătea terenul pentru o Europă unită. Același guvern american a controlat și susținut financiar mișcarea federalistă europeană.

Documentele confirmă suspiciunile care apăruseră la acea vreme conform cărora America lucra agresiv din spatele scenei în a împinge Marea Britanie într-un stat federal european. Un document care datează din 26 iulie 1950 oferă instrucțiuni pentru o campanie de promovare a unui Parlament European pe deplin elaborat. Este semnat de către generalul William J Donovan, șeful Biroului de Servicii Strategice din timpul războiului, instituție care a precedat CIA-ului.

Documentele au fost găsite de către Joshua Paul, cercetător la Universitatea Georgetown din Washington. Aceste documente includ și rapoarte emise de către Arhivele Naționale ale Statelor Unite. Principalul instrument folosit de Washington pentru a defini agenda europeană a fost Comitetul American pentru Europa Unită, fondat în anul 1948. Președintele acestui comitet a fost Donovan, pare-se un avocat particular, la vremea aceea.

Vicepreședintele a fost Allen Dulles, directorul CIA în anii `50. Din consiliu făceau parte Walter Bedell Smith, primul director al CIA și o listă de foști apartenenți ai Birourilor de Informații Strategice, care intrau și ieșeau din CIA. Documentele dezvăluie că ACUE Comitetul American pentru Europa Unită a finanțat Mișcarea Europeană, cea mai importantă organizație federalistă din anii de după război. În 1958, de exemplu, a asigurat 53,5% din fondurile acestei mișcări.

Campania Tinerii Europeni, un instrument al Mișcării Europene, a fost fondat în întregime și controlat de către Washington. Directorul belgian, Baron Boel, a primit plăți lunare într-un cont special. Atunci când șeful Mișcării Europeane, Joseph Retinger- de origine poloneză, constrâns de controlul americanilor a încercat să strângă bani în Europa, acesta a fost imediat mustrat.

Conducătorii Mișcării Europene- Retinger, vizionarul Robert Schuman și fostul prim-ministru belgian, Paul-Henri Spaak- toți au fost tratați ca fiind mână de lucru pentru sponsorii lor americani. Rolul Statelor Unite s-a redus la o operațiune secretă. Sursele de finanțare pentru  Comitetul American pentru Europa Unită au venit de la fundațiile Ford și Rockefeller, dar și de la grupuri de afaceri cu interese conexe cu cele ale guvernului american.

Directorul Fundației Ford, Paul Hoffman, fost ofițer al Biroului de Servicii Strategice, a preluat și șefia Comitetului American pentru Europa Unită în ultima parte a anilor `50. Chiar și Departamentul de Stat american a jucat un rol: o însemnare, datată 11 iunie 1965, recomandă vicepreședintelui Comunității Economice Europene, Robert Marjolin, să urmărească în mod secret uniunea monetară și reprimarea dezbaterilor până la punctul în care “adoptarea unor astfel de propuneri să devină ulterior inevitabilă”.

Autor: Ambrose Evans-Pritchard

Sursa: The Telegraph

Traducerea: Gândește.org