Politică

DECALOG

01Adunătura asta eterogenă şi disfuncţională care ţine loc de guvern continuă să se joace cu focul, să întindă coarda ca să vadă cât rezistă. Provocarea unei reacţii sociale în lanţ ar agrava situaţia în pragul iernii, drept care ar fi înţelept să o evite, alegând (aşa cum am fost şi noi nevoiţi să o facem mai mereu în ultimii 23 de ani) “răul mai mic”. Poftim un plan de urgenţă din partea unui cetăţean care îi susţine:

1. Anulaţi contractele hoţeşti cu Chevron şi RMGC – există în mod cert suficiente ilegalităţi care să permită această acţiune, făcând-o să reziste oricărei instanţe europene. Denunţaţi contractele cu Bechtel şi declanşaţi o anchetă serioasă care să le analizeze.

2. Reevaluaţi şefii parchetelor şi secţiilor acestora şi numiţi doar persoane necunoscute public, notorii doar pentru refuzul de a răspunde la “telefoane”, care să nu fie şantajabile şi care să aibă trecutul imaculat, măcar fără dosare politice la activ şi fără cetăţeni băgaţi la puşcărie şi dovediţi ulterior nevinovaţi. De urmat modelul Mona Pivniceru. Eventual, desfiinţaţi mizeria aia numită pompos DNA. Interziceţi prin lege numirea de procurori la ICCJ; cine doreşte să fie judecător să parcurgă exact aceleaşi etape ca şi judecătorii de carieră.

3. Desfiinţaţi “creaţia”, unică în Europa, numită ANI – consumă fonduri inutil, este condusă de un semidoct cu studii îndoielnice şi produce numai gafe. Atribuţiile ei pot fi preluate de departamente ale fiecărui minister.

4. Opriţi influenţa serviciilor secrete asupra vieţii politice şi economice şi treceţi-le sub control parlamentar real.

5. Suspendaţi beţivul dement de la Cotroceni şi reluaţi dosarele blocate la investitura acestuia pentru a nu mai plana suspiciuni neconfirmate asupra demnitarului numărul unu al unui stat care este membru al UE.

6. Analizaţi activitatea ambasadorilor în ultimii ani şi rechemaţi-i pe cei care nu au realizări în ceea ce priveşte imaginea ţării care i-a trimis în posturi.

7. Reînfiinţaţi spitalele închise de inconştienţii guvernelor anterioare şi alocaţi (dintr-un buget al sănătăţii corectat la nivelul decent de 6% din PIB) cele 240 de milioane de euro anual pentru aducerea veniturilor medicilor rezidenţi la nivelul recomandat de Banca Mondială în vederea reducerii exodului cel mai păgubos pentru structura profesională a societăţii româneşti.

8. Elaboraţi un plan naţional de strategie pe termen lung, inclusiv cu precizarea prin lege a alocărilor bugetare necesare, pentru readucerea domeniului vital al învăţământului măcar la standardele de performanţă ale anilor ’90.

9. Prezentaţi public un plan de priorităţi în ceea ce priveşte investiţiile vitale pentru dezvoltarea economică în următorii ani, în funcţie de posibilităţile bugetare evaluate transparent.

10. Schimbaţi legea electorală după principiul votului preferenţial pe listă pentru a evita pe cât posibil nominalizările unor “personalităţi” controlabile. Interziceţi migraţia politică.

Aplicarea principiilor acestui “Decalog” va atrage probabil represalii din partea unor instituţii internaţionale (ale căror bune intenţii faţă de un stat bogat în resurse şi potenţial concurent în multe domenii sunt cel puţin îndoielnice, nici măcar condamnabile), dar efectul de solidaritate socială pe care-l va induce va fi suficient pentru depăşirea oricăror dificultăţi cauzate de acestea. Rezultatul va consta însă şi în recăpătarea respectului comunităţii internaţionale faţă de România, comparabil, de exemplu, cu cel faţă de Polonia, Cehia, Norvegia sau Islanda – state care au procedat similar, cu fermitate şi demnitate. Oricum, dacă am continua să mergem pe drumul început, singura finalitate va fi, mai devreme sau mai târziu, marasmul economic şi disoluţia naţională.

Autor: Razvan Constantinescu

Sursa: Razvan Constantinescu

Foto: D’ale lui Mitica

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu