Politică

E CEAȚĂ, E FRIG, E ÎNTUNERIC

pungesti-proteste-a-ii-a-zi4520O jurnalistă din studio in timpul unui program live despre protestele de aseara, întreabă reporterul aflat pe o șosea pierdută din România – într-un sat, la Pungești, unde jandarmii și țăranii s-au confruntat toată ziua. Reportera a intrebat așadar – Cum e acolo!? Reporterul și-a început relatarea astfel – ” E ceață, e frig, e întuneric !”

Țăranii protesteaza impotriva exploatarii gazelor de sist, deși li s-a spus că exploatarea lor le va aduce prosperitate, locuri de muncă, șosele, civilizatie, etc. Ei vor să rămînă cu ale lor. E dreptul lor, nimeni nu le poate lua asta. Binele nu se face cu răul, cu jandarmii.

Țăranii au facut zid și sunt cu mîinile goale în fața unei trupe de jandarmi antrenată să păstreze ordinea – să intervină în forță, să folosească armamentul din dotare, gaze, pistoale de tot felul, grenade lacrimogene, apa din mașinile de pompieri, bîte , etc. Sunt protejați de uniformele cu cotiere și jambiere, etc. Fiind departe de București, de camerele tv, jandarmii cred ca acționează neștiuți. Sunt brutali, fac abuz de forță împotriva unor oamenii simpli, nemultumiți, care protestează. Jandarmii apără nu legea, ci interesele marelui capital, ale unei mari companii străine și ale cîtorva politicieni și afaceriști de vîrf autohtoni.

Mai mulți oameni au ajuns la spital. Unul a făcut infarct. Mulți dintre țărani sunt bătrîni. Toți sunt cu mîinile goale. Nu au cu ce riposta forței organizate. Statul are privilegiul folosirii violenței. Știm lecția asta. Imaginea jandarmilor este prin ea însăși o amenințare. Peste drum imaginea neputinței și exasperării oferită de niște țărani din cea mai săracă zonă din Europa.

Ce imagine ! Și cîtă amărăciune îmi stîrnește ea! Reporterul are dreptate, dar nu numai pentru acel sat pierdut. În România toată e ceață, e frig, e întuneric!

Autor:STELIAN TANASE
Sursa: Stelian Tanase

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • COMUNISMUL CU FATA UMANA A LUAT LOCUL COMUNISMULUI TOTALITARIST DIN VREMEA LUI DEJ SI CEAUSESCU..ATUNCI TE BATEA SECURIATEA FARA CA NIMENI SA POATA SPUNE CATE BASTOANE ,PUMNI SAU PICIARE AI LUAT ,ACUM TE BAT JANDARMII LIVE ,JANDARMI CARE POT FI NEPOTII BATRINILOR ALORA SARACI SI UMILITI DE UN SISTEM TICALOS SI MARSAV CARE DESERVESTE INTERESELE COMPANIILOR STRAINE SI CARE A REUSIT PERFORMANTA CA IN PESTE 20 DE ANI SA VANDA ROMANIA LA BUCATA IAR NOI ROMANII AM DEVENIT SCLAVI LA NOI IN TARA ,UMILITI,BATUTI SI BATJOCORITI DE SISTEMUL ASTA NENOROCIT

Abonează-te la newsletter