Analize și opinii Politică

De ce austeritatea este un nonsens

“Austeritate” este un cuvânt de care am auzit cu toţii şi am început să-i trăim realitatea pe propria piele. Ce este austeritatea şi cum s-a ajuns aici? Explică Mark Blyth, de la Universitatea Watson.

Mai întâi, trebuie să ne aducem aminte cum s-a ajuns şi de ce trebuie să suportăm austeritatea, spune Blyth, care arată faptul că în urmă cu doi ani, economia şi finanţele erau într-o adevărată petrecere. În momentul în care sistemul financiar a explodat, băncile au fost salvate cu ajutor guvernamental care s-a ridicat la sume de ordinul miliardelor de dolari sau euro. Aceşti bani au fost scoşi din bugetele de stat, adică din buzunarele oamenilor de rând.

Pentru ca statele să poată supravieţui după o cheltuială atât de mare, aveau nevoie de o serie de măsuri: fie să crească taxele, fie să reducă din cheltuieli.

Problema este căstatul şi mediul prvat se află într-o conexiune, astfel că în cazul în care şi mediul privat şi statul îşi doresc măsuri de austeritate, se creează haos.

Economistul mai punctează faptul că problemă de echitate: cine plăteşte şi cine nu. Asta pentru că cei care au plătit pentru salvarea băncilor sunt şi cei care suportă austeritate. De aceea, austeritatea este un nonsens.

sursa: capital.ro