Analize și opinii Extern Politică

Dacă foloseşti Gmail nu ai dreptul legitim la intimitate

O instanţă din SUA a decis că cei care folosesc Gmail nu trebuie să se aştepte să aibă parte de intimitate, transmite Business Insider. Decizia a fost luată într-un proces intentat Google de mai mulţi utilizatori ai serviciului său de e-mail, deranjaţi de practicile companiei privind intimitatea. Avocaţii gigantului online au amintit în justiţie de un precedent din 1979, în care s-a decis că oamenii care cedează de bună voie informaţii către terţi nu trebuie să se aştepte ca acele informaţii să rămână private.

Aşa cum expeditorul unei scrisori nu poate fi suprins de faptul că aceasta ar putea fi deschisă de o altă persoană decât destinatarul, de exemplu de un asistent al acestuia, la fel se întâmplă şi în cazul e-mailurilor. Utilizatorii nu ar trebui să se aştepte la intimitate, a decis justiţia în procesul intentat de utilizatori companiei Google.

“Google a recunoscut în sfârşit că nu respectă intimitatea. Dacă îţi pasă de intimitatea corespondenţei tale, nu folosi Gmail”, a declarat John M. Simpson, directorul organizaţiei Consumer Watchdog.

Faptul că Google poate accesa oricând e-mailurile utilizatorilor a fost recunoscut de fostul director executiv al companiei, într-un interviu acordat canalului de televiziune CNBC. “Dacă ai ceva ce nu doreşti ca lumea să ştie, poate că nu ar trebui în primul rând să vorbeşti despre acel lucru”, a declarat, în 2009, Erich Schmidt, actualmente preşedintele executiv al Google.

Eric Schmidt – Foto: AFP/Mediafax

El a mai făcut şi alte declaraţii şocante. “Dacă nu vă convine faptul că vă filmăm locuinţa (pentru serviciul Street View – n.r.), puteţi sa va mutaţi”, declara, la postul CNN, şeful Google, lăsându-i pe prezentatori cu gura căscată. Urecheat probabil puţin de departamentul de PR al gigantului serviciilor online, Schmidt şi-a cerut ulterior scuze, însă nu pentru că ar fi zis asta, ci pentru că nu s-ar fi făcut bine înţeles. Cu o altă ocazie, Schmidt a declarat: ”Dacă ne uităm la mesajele tale şi la locul în care te afli şi folosim inteligenţa artificială, putem prezice unde doreşti să mergi. (…) Arată-ne 14 poze de-ale tale şi îţi vom spune cine eşti. Crezi că nu găsim 14 poze cu tine pe internet?”

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu