Analize și opinii Extern Politică

„Pubele spion”, în Londra

Autorităţile din Londra au cerut unei agenţii de publicitate să renunţe la tehnologia avansată ataşată unor pubele de gunoi prin care poate supraveghea trecătorii din cartierul financiar al Londrei.

Compania de publicitate The Renew foloseşte de câteva săptămâni o nouă tehnologie încorporată în unele recipiente pentru colectarea gunoiului din Londra pentru a măsura semnalele Wi-Fi emise de smartphone-urile trecătorilor, potrivit paginii online a CBS News.

Reprezentanţii companiei au sugerat că tehnologia aplică în lumea reală acelaşi principiu precum bine-cunoscutele „cookies” – fişiere instalate în calculatorul/smartphone-ul fiecărui utilizator prin care poate fi urmărită activitatea sa online.

Dar City Of London Corporation, corpul municipal de conducere al City of London, centrul istoric al Londrei, a insistat ca Renew să pună capăt programului, care are posibilitatea de a înregistra datele unice ale fiecărui smartphone şi care analizează puterea semnalului Wi-Fi.

Deocamdată nu sunt cunoscute planurile Renew de folosire a datelor colectate de pubelele speciale, amplasate în apropierea Catedralei Saint Paul şi a staţiei de tren London Liverpool.

De exemplu, dacă o companie observă că un anumit utilizator de smartphone petrece zilnic 20 de minute într-un restaurant McDonald`s, ar putea afişa pe ecranul video al pubelei o reclamă pentru lanţul de fast-food rival Burger King atunci când persoana respectivă trece prin faţa tomberonului în timpul orelor de prânz.

Renew a făcut primele teste ale tehnologiei în mai, încorporându-le în 12 pubele, însă iniţiativa publicitarilor a atras atenţia opiniei publice doar acum o săptămână, când a fost observată o explozie bruscă a reclamelor din jurul „containerelor spion”.

„Orice eveniment asemănător acestuia care se întâmplă pe stradă trebuie să fie efectuat cu atenţie, cu sprijinul unui public informat”, au spus oficialii City of London Corporation prin intermediul unui comunicat. De asemenea, Comisariatul pentru Informaţii – instituţia britanică ce supraveghează protecţia datelor – a transmis că va investiga cazul.

Pubelele de gunoi se numără printre zecile de obiecte uzuale, de la televizoare până la toalete, pe care le folosim în fiecare zi şi care sunt fabricate cu posibilitatea de a face schimb de date. Astfel, se deschid frontierele unei noi ere de dezvoltare atât a interacţiunii interpersonale, cât şi a posibilităţilor infinite de supraveghere.

Sursa: adevarul.ro // 2blackjack1.wordpress.com