Politică

Cum a fost fraudat statul român printr-un off-shore din “Insula Omului”

4rwdgkO mare companie petrolieră înregistrată în România a fraudat bugetul statului cu 146,7 milioane de lei în perioada octombrie 2007-decembrie 2012 prin evitarea plăţii contribuţiilor sociale. Într-un mesaj aproape codificat venit de la Fisc se spune că firma, fără să i se dea numele, face parte din grupa contribuabili mari, cu obiect de activitate principal declarat “Extracţia petrolului brut din anul 2008”, cod CAEN 0610. Într-o sinteză raport elaborată de organul fiscal, se spune că firma în cauză a creat şi interpus în mod artificial, în relaţiile de muncă cu experţi în petrol şi gaze (originari din România, state membre UE sau din Spaţiul Economic European şi state ce nu sunt membrie UE sau SEE), o societate off-shore, înregistrată în Insula Omului, UK, adică Insula Man, un cunoscut paradis fiscal, cu consecinţa ascunderii materiei impozabile referitoare la contribuţiile sociale. Acest fapt a fost realizat şi prin depunerea la Oficiul Român pentru Imigrări a unor documente referitoare la experţi în petrol şi gaze originari din state care nu sunt membre UE sau SEE, care nu reflectau realitatea.

Să ne reamintim un pic. Zilele trecute, ANAF a pus sechestru asigurator asupra mărfurilor Rafinăriei Petrotel Ploieşti, deţinută de gigantul rus Lukoil, grup controlat de oligarhul Vagit Alekperov. S-a vorbit de pagube de milioane de dolari. O măsură similară a fost luată toamna anului trecut. Lukoil este prezent pe piaţa din România din 1999, iar firma mamă era Lukoil Black Sea România Ltd, înregistrată în Insula Man, UK.

Această firmă a dispărut în 2009, iar Lukoil-ul de aici se află azi în proprietatea a două societăţi olandeze “Petrotel-Lukoil Holdings” BV şi “Lukoil Europe” BV, ţinute de Vagit Alekperov. Până în 2013, Lukoil a avut mai multe companii înregistrate în Insula Man, inclusiv LBS Limited, care recruta experţi în petrol şi gaze pentru subsidiarele Lukoil din toată lumea. Lukoil, prin Lukoil Overseas Atash BV Amsterdam, Olanda, sucursala Bucureşti, deţine codul CAEN 0610 Extracţia petrolului brut, şi este alături de Petrom singura mare companie care activa în România în perioada la care Fiscul face referire.

Constatarea găurii de 146,7 milioane de lei de către inspectorii ANAF vine la doi ani după înfiinţarea Direcţiei Informaţii Fiscale, la solicitarea expresă a OECD, SUA şi UE. Această direcţie a intrat de atunci în jocul global al depistărilor banilor din off-shore-urilor sau a optimizaţilor fiscali. Anul trecut, Direcţia a făcut schimb de informaţii cu autorităţile din Insula Man şi de aici a venit şi descoperirea de la compania petrolieră.

Documentul ANAF detaliază sumele care au fost sustrase de la plată astfel:

– contribuţiile datorate de angajator:

• CAS în sumă de 56.111.861 lei;
• CASS în sumă de 14.235.060 lei;
• Şomaj în sumă de 1.507.969 lei;
• Indemnizaţie de concedii medicale în sumă de 2.312.834 lei;
• Accidente de muncă şi boli profesionale în sumă de 879.890 lei;
• Fondul de garantare a creanţelor sociale în sumă de 680.243 lei;
• Fond handicapaţi în sumă de 57.650 lei;

– obligaţiile cu reţinere la sursă:

• impozit pe venituri din salarii în sumă de 38.835.078 lei;
• CAS în sumă de 16.589.082 lei;
• CASS în sumă de 15.293.586 lei;
• Şomaj în sumă de 1.383.539 lei.

Pentru toate acestea s-a întocmit proces-verbal şi s-a formulat sesizare penală, înaintată către Ministerul Public – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Autor: Cristian Cretu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Se stie ca companiile rusesti fraudeaza teribil si angajeaza si batrani,in schimb corporatiile americane sunt ca icoanele in fata carora,coplesit, fara sa vrei stai in genunchi si plangi neancetat sa nu te trasneasca…

Abonează-te la newsletter