Politică

Criza refugiaților: Europa de Est se răzvrăteşte împotriva lui Merkel

29417Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia au ajuns la o confruntare deschisă cu cancelarul Angela Merkel asupra politicii privind refugiaţii. Potrivit informaţiilor Der Spiegel, cele patru ţări UE doresc să blocheze ruta balcanică.

La o reuniune care va avea loc luni, ţările Grupului de la Vişegrad – Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – doresc să stabilească cum pot ajuta Macedonia care intenţionează să închidă graniţa cu Grecia. Scopul: cele patru ţări est-europene au în plan o blocare a rutei balcanice pentru refugiaţi.

“Atât timp cât lipseşte o strategie europeană, este legitim ca statele de pe ruta balcanică să-şi protejeze graniţele”, a declarat, pentru Der Spiegel, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajčák, adăugând că membrele Grupului de la Vişegrad vor ajuta aceste ţări în demersul lor.

Astfel, cele patru ţări se pronunţă în mod explicit împotriva planului cancelarului Angela Merkel, care doreşte soluţionarea crizei refugiaţilor cu ajutorul Turciei. Lajčák nu vrea o confruntare cu Merkel, dar consideră că este greşit ca Turcia să fie lăsată să rezolve problemele Europei.

Şi ideea lui Merkel privind crearea unui mecanism permanent de repartizare a refugiaţilor luaţi din taberele din Turcia şi preluaţi de ţările UE întâmpină rezistenţă în Europa de Est. “Creşterea cotelor va fi doar un stimulent pentru migraţie”, a avertizat ministrul slovac de Externe.

Presiunea asupra cancelarului Merkel este în creştere şi în interiorul propriei coaliţii de guvernare, unde au apărut primele voci din cadrul SPD care fac apel la închiderea rutei balcanice.

“Trebuie să închidem ruta balcanică”, a afirmat Axel Schäfer, vicepreşedinte al grupului parlamentar social-democrat. “Cine vrea graniţe deschise în Europa, trebuie să şi poată închide graniţe”, a susţinut politicianul SPD.

Preşedintele ceh solicită deportarea migranţilor economici

Preşedintele Cehiei Milos Zeman a afirmat că “singura soluţie” la criza refugiaţilor este “deportarea migranţilor economici şi a celor care susţin violenţa şi ura religioasă, mai exact a celor care plănuiesc acte teroriste”.

Declaraţia a fost făcută la o reuniune a politicienilor social-democraţi desfăşurată în capitala slovacă Bratislava. În Cehia sunt bineveniţi toţi refugiaţii care sunt gata să se integreze, a susţinut Zeman, adăugând însă că este “imposibil” ca musulmanii să se integreze în societatea europeană.

În noiembrie 2015, șeful statului ceh şi-a făcut apariţia la o demonstrație anti-Islam la Praga și a descris islamul ca o “cultură a criminalilor și a urii religioase”.

La sfârşitul lunii decembrie, el a atras atenţia că printre refugiaţi se află şi jihadişti, iar după atacurile din noaptea de Revelion de la Köln, Zeman a avertizat asupra includerii primirii în Europa. Până în prezent, Cehia a primit foarte puțini refugiați.

Autor: Catalina Mihai

Sursa: Euractiv.ro

Abonează-te la newsletter