Politică

CSM, DUSMANUL MAGISTRATILOR INTEGRI – Represalii impotriva presedintei Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag

gabriela_baltag_foto_lujuCSM a stabilit ca sefa AMR a incalcat Codul deontologic atunci cand si-a permis sa ceara demisia presedintei ICCJ Livia Stanciu, dupa cazul Mariana Rarinca. Judecatorii din intreaga tara trebuie sa reactioneze in fata acestui nou derapaj comis de membrii CSM. Daca o sa taca, usa abuzurilor va fi larg deschisa.

Efectele cazului Mariana Rarinca, scandal care a zdruncinat serios parteneriatul DNA-ICCJ, continua sa se vada si astazi. Rand pe rand, toti cei care nu s-au aliniat intereselor DNA sau ale sefei ICCJ Livia Stanciu sunt pedepsiti intr-o forma sau alta. Dupa ce impotriva judecatorilor Risantea Gagescu si Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresticei care au dispus achitarea definitiva a Marianei Rarinca, achitare transformata in condamnare de Dorel Matei si Anamaria Tranca de la CAB – a fost declansata o ancheta disciplnara, acum a venit randul unuia dintre cei mai demni si mai curajosi magistrati din Romania sa simta represaliile sistemului. Este vorba despre presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto).

Sectia pentru judecatori a CSM a discutat, marti 16 februarie 2016, posibila incalcare de catre Gabriela Baltag a Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor, dupa ce si-a permis sa ii ceara Liviei Stanciu sa demisioneze din fruntea Inaltei Curti ca urmare a scandalului Rarinca. Iar decizia membrilor CSM a fost ca sefa AMR a incalcat Codul deontologic al magistratilor:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat incalcarea de catre doamna Gabriela Baltag, judecator in cadrul Tribunalului Neamt, a normelor de conduita prevazute de art.18 alin. (2) din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor”.

Art. 18 alin. 2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor prevede urmatoarele: „Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”.

Magistratii integri sunt pedepsiti, indivizi precum Vasilica isi vad de treaba

Hotararea Sectiei pentru judecatori este una halucinanta, in opinia noastra, si ea nu va avea cum sa reziste in instanta, daca Gabriela Baltag o va ataca. Este incredibil cum intr-o tara ce se pretinde a fi democrata un judecator este pedepsit pentru ca a indraznit sa isi exprime un punct de vedere si sa vorbeasca. Mai ales ca iesirea Gabrielei Baltag a avut loc intr-un caz extrem de mediatizat, care a efectat imaginea Justitiei in ansamblu.

Este incredibil cum CSM se transforma in dusman al magistratilor integri, iar membrii acestui for nu vad personaje precum Vasilica Danilet, care isi fac de cap pe Facebook si isi dau cu parerea despre tot si toate, afectand imaginea Justitiei prin comentarii referitoare, spre exemplu, la homosexualitate sau zoofilie. De altfel, ca tot am amintit de Vasilica Danilet, din informatiile pe care le detinem, acesta a participat la sedinta in urma careia s-a stabilit ca Gabriela Baltag a incalcat Codul deontologic. Or, prezenta sa este cel putin una ciudata, in conditiile in care el a fost primul care a sarit in apararea sefei ICCJ, explicand ca o persoana achitata nu este neaparat nevinovata. O explicatie care a uluit o tara intreaga, mai ales ca ea venea din partea unui individ ce se presupune a fi judecator.

Gabriela Baltag: „Muntele de moralitate, pana mai ieri victima, se ascunde astazi dupa o alta victima care a platit, in schimb, spre deosebire de cea dintai, cu o privare de libertatea usturatoare, timp de 6 luni”

Revenind la decizia CSM in cazul Gabrielei Baltag, aceasta a fost luata dupa ce, asa cum spuneam, sefa AMR si-a permis sa ii ceara demisia Liviei Stanciu dupa scandalul Rarinca. S-a intamplat in mai 2015, prin intermediul unei scrisori trimise Lumeajustitiei.ro, cand judecatoarea Baltag a precizat ca prezenta Liviei Stanciu in fruntea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa cazul Mariana Rarinca, pune in pericol credibilitatea magistratilor.

Iata pozitia judecatoarei Gabriela Baltag in urma careia Inspectia Judiciara s-a autosesizat, iar Sectia pentru judecatori a CSM a decis in 16 februarie 2016 ca sefa AMR a incalcat Codul deontologic:

Zilele acestea testul de incredere in puterea exemplului indicat cu atata suficienta, in orice imprejurare, de judecatorul Stanciu, care nu uita sa ne aminteasca permanent cine este, a fost picat chiar de protagonista!

Muntele de moralitate, pana mai ieri victima, se ascunde astazi dupa o alta victima care a platit, in schimb, spre deosebire de cea dintai, cu o privare de libertatea usturatoare, timp de 6 luni.

Justitia a castigat respectul independentei, al imparțialitatii prin forta solutiei pe care nu o comentam, care nu a fost intimidata de puterea functiei ‘partenerului de nadejde’, avand ca izvor doar legea, fiind supusa constiintei celor care au pronuntat-o, cu demnitate, asa cum trebuie sa se intample intr-o stare de normalitate, intr-o societate care-si respecta, fara nicio discriminare, cetatenii.

Daca sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui sa fie preocuparea care sa nu va dea in niciun fel liniste zilele acestea doamna judecator! Prezenta dumneavoastra in fruntea celei mai reprezentative instante, un etalon al dreptatii, pune in pericol credibilitatea magistratilor, iar in ochii unui observator obiectiv sunteti o persoana care nu mai poate beneficia de respectul acestei inalte demnitati!

Dovediti onoare doamna judecator, asteptam demisia dumneavoastra!

Baltag Gabriela

judecator, Tribunalul Neamt

Autor: George TARATA

Sursa: Luju.ro