Politică

Cand baga Europa maturoiul in priza

euDaca ar tine la noi macar un pic, Uniunea Europeana ar mai gasi niste motive pentru care sa ne amane convietuirea intru Schengen. Mai ales ca nici nu trebuie sa le inventeze, doar sa-si faca de cap cu noi vreo cinci minute, cat dureaza planificarea. Functioneaza!
S-ar schimba regulile in timpul jocului, ar fi ilegal, monstruos, dar in acelasi timp divin. Pana la urma, fara votul tuturor membrilor UE, tot pe tusa istorica suntem condamnati sa facem ceea ce stim cel mai bine: sa sedem. Si nu avem decat gura sa strigam ca se incalca tratatul, nu si mijloace sa determinam pe cineva sa-l citeasca si sa-l respecte.
Dar meritam acest “mucles”. Nu pentru ca am fi gresit, nu ca o pedeapsa. Acest popor nu e mai tampit decat altele, doar ca nu are busola. Si daca reprezentantii sai in demnitatile pubice nu sunt in stare sa gaseasca calea, sa ne-o arate, sub forma de pisica grasa, dar nemancata de o luna, Uniunea Europeana.
De unde sa inceapa? Ca sa salveze timp, poate s-o ia in ordiune alfabetica. “Agentiile statului”. Sa ne puna in vedere sa fie scosi din functii toti incompetentii, toti cei care si le-au platit, plus beneficiarii. Nu sunt dovezi? Nu-i nimic, ni le furnizeaza ei, daca le ratacim intre institutii.
Si uite-asa, trecand pe la biblioteci, gradinite si aprozare si terminand cu Parlament, IPJ-uri sau bufetele de langa primarii, unde nimeni nu poate spera sa gestioneze ceva decat daca s-a afiliat politic corespunzator, o chemare toata tara o strabate: pofitit in catuse, sunt de calitate!
Desigur ca s-ar naste o problema naspa rau. Insa au civilizatiile occidentale matrice ca sa organizeze inclusiv vidul. Sunt atatia tineri talentati in Romania, educati, cu expertiza, nededulciti la oala cu smantana, basca multi care si-au luat bocceaua in spinare spre alte tari, incat n-ar fi o problema sa umplem locurile goale. Nu intreg milionul de bugetari sa plece, dar macar jumatate din el. Poftim la concurs! Membrii comisiilor de examinare sa descinda din Bruxelles, si rezolv eu problemele de limba daca e cazul (desi garnitura noua de care vorbeam stie engleza perfect, nu ca aia care spun ca ratele vin din camioane, bine ati venit la sulaina cenal si suntem necajiti ca avem aviara gripa). Am eu niste prieteni la Comisia Europeana, la departamentul de translatori.

Totul e ca lucrurile sa se petreaca foarte repede, iar examinatorii sa nu aiba contact cu populatia decat in cadrul concursurilor pe post. Va amintit cum radeam noi in momentul aderarii, ca pana sa ne invete ei sa ne spalam mainile, o sa-i invatam noi se le bage in ceva pana la cot, doar raul se prinde mai iute. Desant cu trupe speciale, venit, intrebat, decis, instalat. Pac-pac!
Si ce facem cu ailalti, nefericitii ramasi fara oficine? Nimic. Daca scapa de condamnari, vor simti din plin gustul amar al neputintei, experienta prin care trec atat de multi romani numai pentru faptul ca n-au fost suficient de destepti incat sa se incoloneze in monolitul vreunui partid. Oricare.

Autor:Cristian Mihai Chis

Sursa: Ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • pai dupa ce am vazut la tv cum 70 de vamesi sunt acuzati de diverse chestii parca motivele lor sunt cat de cat aproape de adevar

  • Bă nea Cristiane, scuză-mă dar sunt convins că faci parte din generaţia nouă, spălată cu Ariel pe creier.Deja eşti îndobitocit de sistemul capitalist şi crezi în abureli.Adică faci parte exact din generaţia pe care o crează capitalismul ăsta de căcat.Citeşte aici tot pe gândeşte.ro articolul despre prostie.Şi ai să înţelegi de ce o să rămâi toată viaţa un prost cu carte.Pentru tine şi ceilalţi ca tine, am ei soluţia măi trepanaţilor.Este nevoie de un singur lucru.Să nu fii condamnat dacă îi fuţi un omor cu strigături, unui funcţionar public sau privat, care îţi crează o nedreptate dovedită.În acest caz, de frica bătăii nu vor veni în posturi decât oameni competenţi. E simplu bă proştilor.